Sportovní den s Deskovkami

Dne 29.6.2021 jsme měli možnost uspořádat zajímavou a především netradiční akci, kterou jsme nazvali: „Sportovní den s Deskovkami“. Od báječného nápadu k realizaci nebylo daleko nejen pomyslně v čase, ale i reálně místem dění.

Městská knihovna v Praze na Smíchově poskytla prostor, spolupráci při realizaci a propagaci. Naše Klubovna na Smíchově dodala sportovní vybavení a velké nadšení organizátorů i rozhodčích.

V čem se vlastně soutěžilo? Je to k neuvěření, ale do knihovny zavítal minigolf a střelba z pistole! Že to není možné? Ale ano! Pokud se sejde správná parta nadšenců, jde v krátké době zorganizovat prakticky vše!

V 16:00 hod se do knihovny sešli první nedočkaví zájemci. Samozřejmě byly k dispozici i klasické stolní a deskové hry pro případ, že by někdo sportovní disciplíny vynechal, ale již teď můžeme prozradit, že nikdo z účastníků si nabídnutý „sport“ nenechal ujít. Na stolní hry a karty došlo jen výjimečně, a to v době pauzy při střídání hráčů ve sportovním klání.

Do turnaje v minigolfu se přihlásilo 14 hráčů. Hrálo se na dráze o délce 6,5 metru. Tedy klasická dráha. Hry se zúčastnili i hráči se zrakovým hendikepem, které známe z různých soutěží v mezinárodní a brazilské dámě. Nutno dodat, že si nevedli špatně. Příkladně Pepa Gruncl, po závěrečném rozstřelu, jen těsně přišel o bronzovou medaili. Vítězem a nejlepším „minigolfistou“ se stal Daddy, který na absolvování všech 7mi překážek spotřeboval v součtu jen 21 úderů. Gratulujeme! Stříbro si vybojoval hráč s přezdívkou „Hrobník“, který na „greenu“ v základní části odehrál celkem 23 úderů a v rozstřelu uspěl ze tří adeptů nejlépe (4 údery na 8. jamce). Bronz ze hřiště vytěžil hráč Zikmund. Na 8. jamce docílil 5 úderů. Čtvrté místo tedy náleželo Pepovi Grunclovi, jenž rozstřel zvládl až na 6. úder. K bodovým rovnostem došlo ještě i na dalších místech. O velké napětí, do samotného závěru turnaje, tak nebylo nouze. Všechny podrobnosti najdete v přehledné tabulce výsledků: „Minigolf 2021 – sportovní den Deskovek“.

Do simulované zvukové střelby se zapojilo 13 závodníků. Střílelo se z laserem naváděné pistole na elektronický terč, na 2 x 10 ran/1 závodníka. Počítačový program dokázal vše bleskově vyhodnotit s přesností na desetiny bodů a střelce po celou dobu střelby provázel hlasem i zvukovými efekty. V této sportovní disciplíně jsme rozdělili drahé kovy pro dvě kategorie. V ženách, respektive mezi děvčaty, si nejlépe vedla hráčka s přezdívkou S.A., kterou velice dobře známe z akcí Deskovek. S nástřelem 197,7 bodů získala zlato. Gratulujeme! Stříbrnou střelkyní se stala Janar se 185,3 body. Bronz si ze sportovního odpoledne a zvukové střelby odnesla Tereza s celkovým ziskem 159,4 body. Mezi muži dominoval Daddy. Díky hodnocení ran na desetiny, projevil nejpevnější ruku ze všech a nastřílel neuvěřitelných 204,3 bodu! Když si uvědomíme fakt, že v jednom zásahu lze získat absolutní hodnotu 10,9 bodů. tj. přesný střed, pak lze s úspěchem konstatovat, že od absolutního středu se Daddy mockrát neodchýlil. Limonádový Joe by mu mohl jen tiše závidět! Stříbro si po velice soustředěném výkonu vystřílel závodník Zikmund se skóre 186,9 bodu. Bronz získal nejmladší účastník Honzík. Solidních 109,0 bodů mu udělalo velkou radost nejen z výkonu, ale i ze zisku medaile! Gratulujeme tímto všem! Absolutním vítězem v simulované zvukové střelbě se tedy stal Daddy, který na závěr vyhodnocení převzal ještě pohár pro nejlepšího střelce. Výsledky se opět dozvíte v tabulce soutěže: Zvuková střelba 2021 – sportovní den Deskovek.

Závěrem musíme poděkovat nejen všem hráčům a hráčkám, kteří se Sportovního odpoledne Deskovek zúčastnili, ale současně i zaměstnancům a vedení Městské knihovny v Praze na Smíchově, kteří nám umožnili netradiční sportovní akci uspořádat a současně i spoluorganizovat. Věříme, že nezůstane jen u této akce a příště se nám společnými silami povede uspořádat i další podobné, třeba opět laděné ve sportovním duchu. Nejbližším společným sportovním nápadem Městské knihovny Praha na Smíchově a spolku Společenství duševních sportů, z. s.  je kroket, který je plánován v období letních prázdnin. Termín Vám určitě včas oznámíme.

Fotogalerie – Sportovní den s Deskovkami

Za Deskovky a dobrovolníky Městské knihovny v Praze 5 – Smíchov
Ivana + Jaroslav Slaninovi