Velký návrat Deskovek

Určitě s námi budete souhlasit, když prohlásíme, že Covidu-19 a různých opatření kolem pandemie bylo už dost. Od března roku 2020 jsme prožívali těžké životní chvíle i dlouhé chvíle odloučení od společenského a kulturního života.

Nově vybudovanou Klubovnu jsme si dlouho neužili. Po slavnostním otevření dne 10.9.2020 jsme se sešli jen párkrát, abychom vzápětí z důvodů vládních hygienických opatření proti šíření koronaviru koncem září 2020 na dlouho zavřeli.

Naštěstí jsme se ani v tak podivné době nenudili. Pestré online i offline internetové soutěže nám pomohly překonat tu dlouhou dobu lockdownu. Hráči s námi i mezi sebou neztratili sociálně-společenské vazby. Kdo chtěl a měl chuť se zapojit do našich her, udělal dobře. Napínavé soutěžení probíhalo po dlouhé měsíce na plné obrátky!

Všichni jsme se už moc těšili na návrat Deskovek do všech míst, kde původně fungovaly a hráči za nimi rádi docházeli. Úplně první pocovidové Deskovky jsme oslavili v Klubovně SDS na Smíchově. 2. září jsme se sešli v Lesnické 9, abychom oficiálně zahájili nový ročník plný her a soutěží. Hned od začátku jsme si provětrali znalosti z Carcassonne, Colt Expressu, karet Mrtvého muže a dámy. V podvečer došlo na slavnostní dort a s ním i na přání: „Ať jsou Deskovky opět s námi!“ Pořídili jsme pár společných snímků, poklábosili o budoucích programech a především o plánovaných soutěžích.

Další návrat Deskovek následoval v Rehabilitačním a rekvalifikačním středisku  na Dědině. Dne 8.9.2021 jsme byli vřele přivítání vedením střediska i všemi známými hráči. Odpoledne, prakticky od tří hodin, nám velmi rychle uběhlo. Hráči si osvěžili pravidla a znalosti z mezinárodní dámy, královské varianty a brazilské dámy, došlo i na rozbor úloh, které na jaře probíhaly na našich stránkách v rámci covidové pauzy. Ačkoliv šlo jen o tréninky, tak nechyběly dramatické partie. Lenča se do Jardy pustila od začátku s velkou kuráží a nedala mu oddychu. „Schumacher“ nestačil vybírat zatáčky a většinou šlápl na brzdy dost pozdě, kdy Lenča byla už na dámě. Párkrát Jardu dokonale rozebrala a prokázala, že z mistrovské třídy si hodně fíglů velmi dobře pamatuje. Vojta a Lukáš se pustili do partie brazilské dámy pod vedením trenérky Ivy, zatímco trenér Jarda se věnoval Helence a Irence při řešení diagramů a následně při simultánce mezinárodní dámy. Poslední partie s Helenkou byla nesmírně dramatická. Zapříčinila prodloužení deskovek až do 7 hodiny večer, kdy všichni netrpělivě čekali, jak to nakonec dopadne. Po velké chybě soupeře se Helenka kombinací dostala až do dámy. Trenér Jarda v tu chvíli vypadal na „ručník hozený do ringu“ nebo spíše na osušku velikosti plachty! Jenže, partie končí až když je soupeř definitivně poražen. Po těžkém boji, se zbytkem „rudé armády“ – trenér hrál s červenými kameny, nakonec včas našel způsob pevné obrany a na závěr velkou lstí, nachytal bílého jak myšku na špek… Ovšem nutno podotknout, že remíza by byla pro oba aktéry určitě spravedlivá. Bylo to prima herní odpoledne.

Deskovky se vrátily i do Městské knihovny na Smíchově, nám. 14. října. Ve čtvrtek 9. září jsme od 16:00 hod zahájili novou sezónu i zde. Dětský koutek byl již vzorně připraven, stoly i židle na svém obvyklém místě a protože Šerif přišel s mírným zpožděním, byl okamžitě obklopen zvídavými hráči i kolektivem knihovny. Všichni se s radostí navzájem uvítali a šlo se hrát! Plánované Carcassonne s 5. rozšířením si okamžitě našlo své zájemce, protože příště bude tématem 8. turnaje, který nám kdysi covid-19 doslova „ukradl“ před nosem! Nejmenší účastníci Deskovek se s rodiči pustili do postřehových her. „Dámistky“ se tradičně sešly u exotických variant dámy. Turecká byla zajímavou volbou i zpestřením „dámových znalostí“. Helenka sehrála statečné partie s Ivou i Irenkou. Trenér Jarda byl velkým kibicem a tak Helenka chvílemi hrála proti velké přesile. Po Carcassonne ještě došlo na BANG!, ve kterém hráč Šerif – jako postava Odpadlíka, těsně před zavírací dobou knihovny, odpráskl šerifa! A tak zákon byl tentokráte bezzubý, protože vyhráli banditi! Odpoledne uteklo jako voda a všichni se již těšíme na 23.9. na turnaj v Carcassonne s 5. rozšířením s názvem „Starosta a opatství“. Tentokráte si nenecháme vzít.

Nechť Deskovky jsou opět s námi ve zdraví a co nejdéle. Covid porazíme společně!

Fotogalerie – Zahájení Deskovek 2021 – Klubovna SDS, Dědina, Městská knihovna Smíchov

Za trenéry Iva a Jarda S.