Golden Cup Prague 2023 – Slovní poker

Dlouho organizátory připravovaný, všemi hráči netrpělivě očekávaný, turnaj v sázkové karetní hře Slovní Poker – „Golden Cup Prague 2023“ uspořádal spolek Společenství duševních sportů, z.s. ve spolupráci s Pobytovým rehabilitačním a rekvalifikačním střediskem pro nevidomé Dědina o.p.s., ve dnech 20.- 21. května 2023. Veškeré přípravy odpovídaly důležitosti i jedinečnosti této soutěže, kterou jsme v ČR a možná i ve světě, uspořádali jako první právě my!

Zájemci o účast v soutěži pravidelně trénovali nejen v různých odbočkách SONS, TyfloCenter, ale i v naší Klubovně SDS na Smíchově. Unikátní sázková hra si hned od prvního zveřejnění našla mezi hráči mnoho nadšenců. Všichni se důstojně vypořádali s její náročností i rozsáhlejšími pravidly. Každý si postupně našel svou, zaručenou herní strategii, se kterou nakonec odhodlaně vstoupil do dvoudenního napínavého turnaje na Dědině.

Hru Slovní Poker jsme, jako její tvůrci, prezentovali již dříve. V době Covidu-19, kdy se hráči, z důvodů vládních hygienických nařízení, nemohli scházet v klubech, měli možnost se zapojit do naší internetové sázkové soutěže: „Poker on-line“. Partie, byť vedené na dálku, byly vždy velmi napínavé. Hráči se sešli v jeden okamžik u několika virtuálních stolů současně. Zvítězit během více jak hodinové partie však mohl jen jeden – samozřejmě ten nejlepší. Přesně tak, jak to i v tradičním karetním pokeru bývá. Někteří od nás získali k účasti do turnaje tzv.“divokou kartu. Ve Slovním Pokeru nehledáme obvyklé pokerové kombinace několika barev, es, králů či jiných hodnot, ale hráči skládají různá česká slova! Čeština je úžasný a rozmanitý jazyk, v kterémkoliv pádu, čase, osobě i slangu. Každá souhláska na kartě má své bodové zastoupení, a aby náhody nebylo příliš málo, samohlásky na kostkách mají totéž. Konto kteréhokoliv hráče, vždy připravené ve formě reliéfních žetonů v hodnotě 100 bodů na začátku každé dlouhé hry, sehrálo v každé partii důležitou roli. Jakou tedy zvolit taktiku či strategii? Jak nepřijít o žetony? Ten, kdo se domníval, že při pasivním přístupu se svým 100 bodovým kontem vydrží ve hře až do 10. partie, se poněkud mýlil. Při povinných sázkách by jeho herní účet doslova „vyschl“ už před 8. partií dané hry. Neměl by totiž kapitál na základní vklad 20 bodů. Jedině zdravý risk a dobré znalosti české mluvnice vedou k zaslouženému úspěchu! Každý hráč měl tak snahu alespoň jednou či dvakrát v rozjeté karetní hře zabodovat. Pak se vítězné „žetonky“ na hromádku jen hrnuly, cinkaly a konta vítězů tučněly!

V sobotu organizátoři, ve spolupráci s některými hráči z Dědiny, od brzkého rána připravovali hrací prostor. Poklidná prostorná jídelna střediska se během chvíle proměnila v to pravé „Pokerové doupě“! Na stolech byly prostřeny ubrusy, na nich pak byly umístěny profesionální pokerové podložky s herními sety Slovního Pokeru. Žetony cinkaly, netrpělivě čekajíce na hráče. Stoly s odměnami pro účastníky se prohýbaly pod váhou věcných cen, zlaté cihly i cihličky (čokoládové) zaujaly důstojné místo hned vedle diplomů a pohárů pro vítěze v následujících kategoriích: „Absolutní vítěz GCP 2023“, „Nejlepší junior 2023“, „Vítěz finále B 2023“ a „Nejlepší tříčlenné družstvo 2023 GCP“. Co skrýval malý nenápadný trezor uprostřed výstavky však zůstalo všem účastníkům do poslední chvíle dokonale utajeno.

Úderem 10:30 hod. se skoro všichni sešli. Tedy až na jednou zbloudilou hráčskou duši, jenž uvízla v síti pražských dopravních objížděk – Jarku S. Začala tedy technická porada bez ní, vysvětlování detailů organizace turnaje i samotné soutěže. Jako organizátoři jsme se snažili všem vyjít maximálně vstříc. Velmi nás potěšila návštěva paní Borškové – redaktorky dokumentárních pořadů, jenž má již delší dobu zájem nejen o našich Deskovkách, organizátorech her pro nevidomé, ale i o jejích nejlepších hráčích natočit dokumentární díl do TV cyklu o zdravotně hendikepovaných osobách. Snad se to časem podaří a budeme v televizi! Za všechny hráče bych si to moc přál.

Slovní poker je celkem náročná hra. Klade mimořádné nároky na paměť každého z účastníků. Této skutečnosti jsme si byli velmi dobře vědomi. Zvolili jsme celkem zajímavý, nutno dodat i spravedlivý systém hry. V dopolední „rozcvičce“ jsme z celé hry vylosovali pouze pořadí 5ti partií, abychom se dozvěděli výši základních sázek v každé z nich. Hráči s velkým napětím očekávali vylosování zasedacího systému u jednotlivých stolů. Kdo s kým v partě u stolu byla asi nejnapínavější část úvodu turnaje. Při losování vládlo ticho jako ve chrámu. Žádný telefon ani chytré hodinky se neodvážily pípnout. Bohužel, zbloudilá Jarka S. svého syna nepřivedla, tím pádem z její podivné bludné cesty Prahou paradoxně zvonil telefon jen rozhodčímu, kterého vyloučit ze hry v tu chvíli nešlo – byl přeci jen kapitán pokerového letadla! A tak roli za opožděnou „zbloudilku“ u 4. stolu dočasně sehrál Dummy. Ten samý ochotný hráč (ňouma) po celý zbytek turnaje doplnil následně i chybějícího Martina Straku. Snad bude brzo fit. Tedy myšleno ten Martin… nikoliv Dummy.

V první hře došlo k bankrotům hned u několika hráčů. Nebyla to však pro ně žádná katastrofa, neboť druhá hra po výtečném obědě se opět sestávala jen z 5ti losovaných partií a znovu vylosovaného zasedacího pořádku. Druhá hra byla o poznání svižnější. Hráči, navzdory odkrveným mozkům po dobrém obědě, naskočili opět do rozjetého turnajového vlaku! Krupiéři si museli připadat jak ve stíhačkách, protože jeden moderátor obsluhoval vždy dva stoly hráčů současně. Jiřina z Plzně, která se dobrovolně vzdala účasti ve prospěch pomoci organizátorům se tak stala „hlavní dozorčí – asistentkou rozhodčího“. Dbala na správnost verdiktů u jednotlivých stolů, míchání karet i skladbě roztodivných výrazů. Na tomto místě ji moc a moc děkujeme za neskonalou pomoc po oba náročné hrací dny.

Po druhém kole čekala na hráče velká výzva. Třetí hra se totiž sestávala již z plného počtu 10ti partií. Navíc hráči byli ke stolům nasazeni dle svých předchozích zdárných či méně povedených výsledků v součtu – od nejlepšího po toho nejméně úspěšného. Systém tak dovolil ještě zabojovat o nedělní finále i hráčům – bankrotářům s vyrovnanými výsledky, kterým se v předchozích dvou hrách vůbec nedařilo nebo naopak těm, kterým se dařilo výsledkově významně dobře. Osmička nejlepších pak postoupila do nedělního finále „A“, ostatní si zahráli finále „B“. Tento dokonalý herní systém zachránil příkladně ambiciózní Zuzku Jandovou, která první dvě hry úplně prokaučovala. Patrně by v nich prohrála i s netrénovanými hráči Kambodži. Dáma v klobouku prostě neměla v úvodu soutěže ten správný grif. Radek Baštář po úvodních dvou, ne zcela přesvědčivých výkonech nakonec taktéž, díky 3. hře, postoupil do finále „A“, podobně jako Zuzana Kielarová, která určitě s prvními dvěma hrami a svým výkonem asi také nebyla úplně spokojená. Naopak maximální spokojenost si mohla komfortně užívat Zuzana Duchoňová, která hrami proletěla dokonale jako neřízená střela (patrně právem, neboť hrála za tým „Neřízené střely“!), dále pak Matěj Potůček, který své soupeře taktéž nechal v sítích bankrotů a Radek Halas s Jožkou Budzákem, kterým k postupu stačil stabilní, velmi dobrý výkon ve všech hrách.

S nejlepší pozicí do finále „B“ vstupoval František Duchoň, následován Monikou Brožkovou a Jiřím Holzingrem. K této trojici lze připojit ještě Irenku Honzíkovou, která měla původně také velké ambice na čelní umístění, neboť na Deskovkách vždy pravidelně trénovala jak divá, ale v první hře úplně „vybouchla“, ve druhé zachránila vše, co se ještě dalo a teprve až třetí hru bodově velmi dobře ustála. Jenže, na nedělní finále „A“ to bohužel o pár set bodíků nestačilo. Škoda. Asi moc přetrénováno… finálové éro ji ulítlo!

Jak nám čas při hře rychle běžel, ani jsme si nevšimli, že je čas příchodu kapely v rámci večerního kulturního programu. Do sálu vstoupili pánové s hudebními nástroji. Do konce třetí partie jednomu stolu chyběly pouhé tři hry, které jsme tak byli nuceni odsunout na pozdější večerní dobu. Zatím, co pánové ladili své nástroje, blesková večeře nás dokonale ladila na country setkání se skupinou Staré sedlo, jenž se po dlouhé době zázračně sešla v původní sestavě jejích zakladatelů. Svižné country písničky opět vyzvaly k tanci i zpěvu. Pohodové setkání jsme zakončili notoricky známými skladbami. Celý sál zpíval. Děkujeme kapele za báječné zpestření večera. Budeme se těšit zase opět někdy brzy na shledanou.

Večerní dohrávka 3. hry Slovního pokeru objasnila zbývající finalisty. Na párty hru ani výherní Bingo už, bohužel, nedošlo. Únava některých hráčů byla příliš vysoká. Není divu. Krupiéři už taky mleli z posledních duševních sil. Turnaj je opravdu nejen pro hráče, ale i organizátory velmi náročný. Jóó, „Slovní Poker“ není „Quardo“….

Ti nejzdatnější přeci jen zůstali ještě o chvilku déle vzhůru, aby při večerním společném sezení pogratulovali Zuzaně Duchoňové k jejím narozeninám a současně si zavzpomínali na Lídu Chalupovou, jejíž úmrtí před časem všechny zaskočilo. Vzpomínka to byla krásná. Jsme moc rádi, že její odkaz mezi námi stále žije a dál žít bude!

Neděli jsme zahájili bohatou snídaní s kávou i čajem. Kuchařky se o nás pečlivě staraly po oba hrací dny. Následovala drobná, prozřetelná změna schématu programu od organizátorů, kdy první dopolední finálovou hru jsme stanovili na deset partií a druhou po obědě pak na 5 partií, což umožňovalo získat dostatečný časový prostor k propočtu výsledků, slavnostnímu vyhlášení, předání cen účastníkům i vítězům a především na závěrečnou oslavu s dorty i neodmyslitelným nealko/alko šampáněm! Soutěžící s tímto postupem jednohlasně souhlasili. Děkujeme jim. Časový harmonogram soutěže nám tak dokonale klapnul!

Osmičku nejlepších ve finále „A“ jsme rozlosovali ke dvěma stolům po čtyřech. U stolu (A) se sešli Radek Baštář, Lenka Potůčková, Matěj potůček a Zuzana Kielarová. Matěj Potůček zaskočil všechny své soupeře neotřelou herní taktikou. Karty měnil po pěti jak prázdné zásobníky v kulometu, občas zmátl i sám sebe, ale přesto mu to vyneslo jasné vítězství v první finálové hře! Stůl (B) v první hře ovládla Zuzana Jandová – dáma v nepřehlédnutelném klobouku a v rafinovaném „outfitu“, která se do finále prokousala na poslední chvíli. Tomu se říká chytit se příležitosti pověstným drápkem. Dokonce tématicky lakovaným!

Ve finále „B“ v první hře excelovali Radek Hájek, Jiří Holzinger, Helena Škramlíková a Irena Honzíková. Bylo se tedy na co těšit. Hráči ve snaze co nejlépe uspět, vytvářeli roztodivná slovíčka, nejeden „češtin“ by se nad vzniklými novo-výrazy pozastavil. Slyšeli jste někdy výraz „obečet“? Ne? Tak, my taky ne! Určitě však během zápolení nechyběla legrace. Písmeno „X“ se v partiích skoro vyvažovalo zlatem a slova typu: sexy, sex, taxy či jiná erotická spojení nabízely lehké vítězství v partiích. Ne vždy tomu bylo tak. Příkladně „Gynda“ prostě u rozhodčích neprošla, ačkoliv některé přítomné dámy za tento prakticky všední slangový výraz silně lobovaly! Ovšem málem počůrat se smíchy se některým hráčům skoro povedlo. Uprostřed napínavé partie prohlásit: „Nesmějte se nebo se počůrám!“, funguje v rozjařeném kolektivu úplně přesně pravým opakem…. Obzvláště, pokud krupiér umocní žádost hráčky dobře míněným nezištným výrokem: „Nesmějte se prosím, ať se nepočůrá!“. Pokud se ve finále na celých 5 minut takto odbourá smíchy jeden celý stůl hráčů včetně rozhodčího, pak nezbývá nic jiného než vyhlásit krátkou technickou pauzu a nasadit okamžitý úprk na toaletu! Z „češtinského hlediska“ nutno dodat, že všichni se ke stolu nakonec vrátili dokonale „vysmátí“ a především „vyčůraní“…. Smích u stolů ovšem ani omylem nepolevil. Cukání koutků u leckterého hráče nabouralo předstíranou snahu o profesionální „pokerface“. Prostě, finále jsme dohráli dokonale „vysmátí“ jako to pověstné české „lečo“!

Nedělní oběd nás pozvolna posunul do závěrečné hry celého turnaje. Hra byla stanovena na 5 vylosovaných partií. Zasedací pořádek se odvinul od předchozích finálových výsledků jednotlivých hráčů, aby hra byla, pokud možno do posledního momentu, co nejnapínavější, tedy od nejsilnějších až po ty, kterým se prostě vůbec nedařilo. O pořadí a vítězích nerozhodovala jen nevyzpytatelná náhoda či štěstí, ale i opravdové umění, jazykové znalosti hráčů a především pestrá slovní zásoba.

Finále „B“ svými výkony nakonec ovládli:

  1. místo – Helena Škramlíková (505 bodů v žetonech)
  2. místo – Irena Honzíková (457 b.)
  3. místo – Radek Hájek (327 b.)

Finále „A“ dopadlo následovně:

  1. místo
    – Matěj Potůček kategorie junior (718 bodů v žetonech)
    – Radek Baštář vítěz kat. nevidomí a slabozrací (360 b.)
  2. místo – Zuzana Jandová (224 b.)
  3. místo – Zuzana Duchoňová (184 b.)

Souběžně se hrála i kategorie tříčlenná družstva, do které se započítávaly výsledky všem hráčům z obou hracích dnů. A jak si družstva po oba dny vedla?

Nejlepší 3. členné družstvo GCP 2023

  1. místo – TyfloMachři (celkově 2.868 bodů) SONS Plzeň
    (Matěj Potůček, Radek Baštář, Jiří Holzinger)
  2. místo – Neřízené střely (celkově 1.835 bodů) SONS Česká Lípa
    (Zuzana Duchoňová, Zuzana Jandová + klobouk, Tomáš Resl)
  3. místo – Dědinka (celkově 1.765 bodů) středisko Dědina
    (Jozef Budzák, Irena Honzíková, Helena Škramlíková)
  4. místo – Sabatoni (celkově 1.141 bodů) SONS Česká Lípa, Dědina
    ( František Duchoň, Radek Hájek, Lukáš Uher)
  5. místo – Ovčí tým (celkově 1.060 bodů) TyfloCentrum Plzeň
    (Radek Halas, Monika Brožková, David Krchov)
  6. místo – Brněnsko-plzeňské střely (celkově 1.047 bodů)
    (Zuzana Kielarová, Lenka Potůčková, Eliška Pavlíčková)

Tak, trojice TyfloMachři si domů odvezli pohár a cenu za nejlepší tým GCP 2023. Radek byl vítězem v kategorii nevidomí a slabozrací hráči, Matěj dokonale ovládl juniorskou kategorii. Doufáme, že poháry i ceny dovezli do Plzně v pořádku. Velký cca 75 cm vysoký pohár ponese jméno vítězů turnaje GCP 2023. Gratulujeme! Výsledky byly vyhlášeny za účasti paní ředitelky Bc. Naďy Modráčkové, která byla početnou účastí hráčů na akci celkem mile překvapena. Dokonce projevila zájem o pravidla Slovního Pokeru a hru si letmo vyzkoušela. Fotografickou a video dokumentaci z celé soutěže brzo najdete v rubrice „Galerie“ na stránkách spolku: SDSZS.CZ

Pracujeme na tom.

Výsledky jsou vyhlášeny, ceny jsou rozdány, trezor odkryl svá zlatá tajemství. Kdo se nezúčastnil naší akce, může jen litovat a dát si do budoucna srdnaté osobní předsevzetí, že příště se určitě zúčastní také. A my budeme jako organizátoři za takové rozhodnutí moc rádi. Ovšem stane se tak nejdříve na GCP roku 2025! V roce 2024 totiž proběhne 2. MČR v karetní hře Syllabatim. Moc se těšíme. Výsledné kompletní tabulky z GCP 2023 jsou k dispozici níže na odkazech v příloze tohoto článku.

1. den kvalifikace Slovní poker 2023 celková tabulka
Finále A výsledná tabulka Slovní poker 2023
Finále B výsledná tabulka Slovní poker 2023
Celková tabulka kompletní výsledky týmy Slovní Poker 2023

Těšíme se zase někdy příště!
Za organizátory soutěže
Jaroslav a Ivana Slaninovi