Velký návrat Deskovek II.

V prvním článku „Velký návrat Deskovek“ jsme popsali, jak takový návrat probíhal v Klubovně SDS, ve středisku na Dědině a v Městské knihovně na Smíchově. Covidová pandemie všechny více jak na rok dokonale zabrzdila. Na start do toho tzv. „normálu“ se všichni už moc těšili.

Další radost z obnovených Deskovek jsme prožili společně s hráči a klienty oblastní odbočky SONS v České Lípě. Pro nás tato akce jako pro trenéry znamená brzké ranní vstávání (4:45) a chytání vhodného dopravního prostředku, povětšinou běžíce s plnými taškami her.

V pátek 17.9. jsme se vydali na cestu. Pozdní odjezd autobusu z Prahy naznačoval, že tak rychle, jak jsme si původně mysleli, v České Lípě nejspíš nebudeme. Obavy se naplnily. Po mnoha silničních omezeních, v podobě řízeného jednosměrného provozu, průjezdů cestami a někdy i necestami, jsme se, s více jak půlhodinovým zpožděním, dokodrcali až na nádraží v České Lípě. Kamarádka Zsoka již netrpělivě vyhlížela náš zpožděný spoj, aby zajistila návaznost odjezdu „přesné linky městské dopravy – busu 224“. Jak s nadsázkou podotkla: „Byla jsem rozhodnuta zabránit odjezdu 224 vlastním tělem!“ Linku jsme, i díky tomu hrdinskému činu hráčky Deskovek, stihli a do střediska SONS tak nakonec dorazili včas.

Na místě nás přivítali naši dobří kamarádi i nové tváře budoucích hráčů. Po radostném uvítání jsme se ihned pustili do her. Program byl pestrý, tak abychom vše stihli. Deskoví nováčci Jiřina, Pepa a Verča se, prostřednictvím trenéra Jardy, nechali seznámit s karetní hrou Syllabatim. Zkušený hráč Fanda doplnil vzniklou karetní partičku a slovíčkaření mohlo začít. Ostatní se pustili do různých variant dámy. Trenérka Iva představila, pro nás v Čechách, poněkud exotickou – „Tureckou dámu“.

V Syllabatimu se nejvíce dařilo Veronice, která ve hře na 3 kola získala 40 bodů, druhý byl Fanda s 28 body a o třetí místo se podělili nováčci – Jiřinka s Pepou.

Po polední pauze jsme se vrhli na Pirátské kostky. Úžasný průběh a herní zvraty ve výsledcích, při troše štěstí či nevýslovné smůly, měnily skóre u všech 8 hráčů skoro až fantastickým způsobem. Jarka H. si několik úvodních tahů nepřipsala ani bodík, neboť ji kostky, přes hozené 3 lebky, nepustili k hazardu dále. Podobně na tom byly i Maruška, Jarka S. a Verča. Ovšem ani první tučné bodování ještě nezaručilo nikomu pozdější vítězství. Nakonec všemi pirátskými nástrahami nejlépe prošla Jarka S. se skórem 5400 bodů a potřebný limit 5000 bodů prolomila, druhá skončila Verča se 4400 body a bronzový poklad si odnesla Zuzka D., která získala 4200 bodů. Gratulujeme!

Odpoledne plné her nám velmi rychle uteklo. Stihli jsme už jen krátkou partii „Karet Mrtvého muže“, ve které se nejvíce zadařilo Fandovi. Někteří se ještě stačili seznámit s hrami Carcassonne a Colt Express. Jsme moc rádi, že se Deskovky podařilo opět nastartovat za velkého zájmu i počtu hráčů. Byl to pro všechny příjemně strávený den. Těšíme se na další setkání dne 22.10.2021.

Nechť Deskovky jsou opět s námi i v České Lípě ve zdraví a co nejdéle. Covid porazíme společně!

Další setkání hráčů, po mnoha dnech covidového zámku, jsme uskutečnili v TyfloCentru v Plzni. Po dlouhé době odloučení jsme se dne 21.9.2021 ve 14:00 hod opět sešli s našimi kamarády – herními nadšenci. Cesta byla celkem pohodová a časový náskok jsme při zahájení využili k seznámení všech přítomných o budoucích plánech a programu Deskovek na nové období, které doufáme, nám už Covid-19 nezhatí. Všichni pozorně poslouchali, ujídajíce při tom báječné občerstvení z domácí kuchyně Evy a Lenky. Koláč byl výborný.

Abychom toho za krátké odpoledne stihli co nejvíce, od 14:00 jsme nastartovali dovezené hry. Pirátské kostky zaujaly hned 6 hráčů a hráček. Náhoda opět řádila a pokud k tomu přidáme i odvahu jednotlivých hráčů v podobě riskovat o dosažení co nejlepšího skóre, pak výsledky účastníků létaly jako splašený tachometr v závodním autě na Le Mans!

S vrtkavostí štěstí i smůly se nakonec nejlépe vypořádala Renáta a divokou pirátskou párty vyhrála se ziskem 5100 bodů. Irenka na 5 tis. hranici sice nedosáhla, ale 4500 bodů ji zaručilo druhé místo. Třetí mezi nejlepšími piráty skončila Jana se ziskem 2600 bodů. Kousek od bronzu zůstala Eva s 2400 body. Petr se střídavými úspěchy nakonec obsadil 5. místo. Lence se tentokráte nedařilo, ale prý příště bude tou nejlepší pirátkou! Tak, držíme palce a vítězům gratulujeme!

Ráďu zaujala Turecká dáma. Opustil obvyklé dámové diagonály a zaměřil se na slupce a řady. Divná to turecká hra! Následné výukové diagramy, předkládané trenérkou Ivou, řešil s naprostým přehledem, hodným mistra internetové soutěže!

Ke konci odpoledne jsme s Radkem přesvědčili Lenku, ať si s námi zkusí Mariáš pro tři hráče. Lenka pojala pravidla naprosto dokonale a byla statečnou hráčkou mezi partou Mariášových „veteránů“. Ráďa si osvěžil pravidla známé hry z dětství a trenér Jarda měl pak už velmi snadnou úlohu hráče zapojit do hry. Karban se dařil. Odpoledne nám uteklo jako voda. Na závěr jsme ještě stihli pravidla Safari Baru, ale k praktické hře nás skoro odjíždějící vlak již nepustil.

Každopádně všichni se těší na další Deskovky, které proběhnou 19.10.2021. tak, ať nám zdraví vydrží a Covid-19 přestane prudit!

Fotogalerie – Zahájení Deskovek 2021 – SONS Česká Lípa, TyfloCentrum Plzeň

Za trenéry Iva a Jarda S.