Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky ze čtvrté série otázek

Čas ubíhá stále rychleji. Blížíme se k létu a koronavirus díky všemožným hygienickým opatřením slábne. Doufejme. Pozvolna se uvolňují přísná vládní nařízení a ruší různé zákazy. Obchody začínají otvírat a zákazníci opět přicházejí. Vyjít ven ze svých domovů už není tak nebezpečné jako tomu bylo kdysi před pár týdny. Roušky máme sice stále, ale komu by to vadilo? Ochrana zdraví je přeci důležitá. Zvykli jsme si. Příroda se probudila, všechno kolem nás je zelené a kvete.

Internetová soutěž v karetních a deskových hrách dospěla do určité fáze, ze které je patrné, že se do ní nezapojilo tolik soutěžících, kolik jsme původně čekali. Podmínky hráčů jsou důležité. Funkční počítač a internetové spojení je více než předpokladem k úspěchu. O to víc nás mrzí, že ti co je mají k dispozici, se do soutěže nezapojili nebo v ní nevydrželi. Na druhou stranu musíme poděkovat všem, kteří šance využili, přihlásili se, vnesli do ní úžasného soutěžního ducha, přispěli svými připomínkami, učinili různé dotazy a rádi se podělili o své nevšední zážitky.

Čtvrtá série od 21. – 27.4.2020 byla velmi náročná. Očekávaný Syllabatimový „fičák“ se změnil v opravdový hurikán, a to především díky otázce č.013. Závod o body do tabulky se rozjel na plný plyn! Rodinné seskupení Dadlin projevilo mimořádně soutěživého ducha a opět nic neponechalo náhodě. Ke svým předchozím výsledkům připojili další úctyhodné skóre 1.307 bodů při 1.240 kombinacích ve všech karetních otázkách. Lovosmečka též přidala na výkonu výsledkem 1.228 bodů při 1.037 kombinacích! … Tak, to bychom měli ten hurikán. Nyní něco k jarnímu svěžímu větru. Juana poslala spousty správných odpovědí, a získala tak do tabulky 306 bodů, Zsoka a Helenka své skóre navýšily o cca 200 bodů. Irenka Tandem hodně kombinovala, ale nespisovné výrazy, bohužel, nelze jako správné akceptovat. Ten, kdo správně vyluštil otázky 012 – 014, kde indiciemi byla slova: „Pivovar“, „Zkracování“ a „Komín“, jistě došel i ke správné odpovědi na bonusovou otázku: „POSTŘIŽINY“ – kniha Bohumila Hrabala a nezapomenutelný film Jiřího Menzela.

Deskové hry byly, tentokráte díky diagramu č. 020, mimořádně obtížné. Tato úloha z brazilské dámy se podařila správně vyluštit pouze vytrvalému Daddymu a zkušené Helence. Daddy si tak ještě více upevnil první příčku v tabulce deskovek před Ráďou, který si ve čtvrté sérii připsal celkem 30 bodů a je zatím na průběžné stříbrné příčce. Brazilská dáma byla ve vyhodnocování svým počtem odpovědí celkem pohodová. 55 došlých zpráv jsme doslova „hravě“ překontrolovali a body hráčům rozdělili. Zato v Syllabatimu byla situace více než napínavá. Zpracovat 2998 došlých kombinací nám zabralo poměrně dost času a místo „bagru“ jsme povolali na pomoc rovnou důlní povrchový stroj z Mostu! „Těžba bodů“ soutěživými hráči byla skoro až neuvěřitelná! A jak jsme se s těmi všemi kombinacemi nakonec vypořádali? Inu, asi takto:

Ráno vstávaje z postele, vzbuzen slavičím „cakem“, „an“ zva na parapetu nějakou samičku k jarním hrátkám, pustil jsem si hlasitě „rock“, našel pár švédských „kron“ a poslal svou „rání“, ačkoli nejsem rádža, koupit obvyklý „raník“. Na odpoledník už bych asi neměl čas a o večerník prakticky nikdo nestojí. Mezi tím se stejně všichni všechno dozví z internetu nebo z TV či rádia. Po ranní hygieně jsem usedl do sedačky z jemné „kony“, popíjeje při tom polynéský „kav“ z Lídlu, jenž jsem koupil v rámci prodejní akce: „Letem kulatým světem – Oceánií.“ Nestačil jsem ani dopít a byl jsem „drán“ jako slepic pírka nad došlými odpověďmi našich nejvýkonnějších hráčů karetní soutěže. Sotva se vrátila má „rání“ i s „raníkem“, došlo k ostré „vádě“. Nestačilo, že jsem byl „drán“ nad hromadou odpovědí, ale byl jsem dokonale vyčiněn! Poslední kombinaci jsem již neměl sílu neuznat, neboť jsem byl v kómatu okamžitě předpisově převezen na nespisovné „Á R O“ motolské nemocnice!

Ne, tak dramatické to opravdu nebylo. Jen by nás zajímalo, jak by si asi hráči poradili s rozdanými kartami u stolu při mistrovství ČR, které v brzké budoucnosti plánujeme. Věříme, že se všemi a především s těmi nejlepšími při takové velké karetní akci sejdeme. Všechna čest hráčům a sláva vítězům!

Jak jsme již minule zmínili, každá soutěž prochází nějakým vývojem. Syllabatim nevyjímaje. Od chytré klubové zábavy v mírném tempu se najednou ocitl přímo na závodišti mezi nejlepšími. Moc mu to přejeme a držíme mu palce dál díky všem, kteří se soutěže účastní a především i díky jeho velkým propagátorům a protagonistům z Lovosmečky – Stáně a Vláďovi. Děkujeme.

Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a čtvrté série otázek zúčastnili, též děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do další části. Dříve však než ji zveřejníme v nové podobě, uvedeme na našich stránkách sjednocená pravidla pro tvorbu slov a slovních kombinací, abychom se pokud možno vrátili z již „dobytého kosmu“ zase zpátky na zem.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.

Za tým Deskovek instruktoři Ivana a Jaroslav S.