Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky z třetí série otázek

Čas, který trávíme doma, začal nějak rychleji ubíhat. Je to asi tím pěkným počasím a sluníčkem, které se na nás jarně usmívá. Při soutěži v Syllabatimu a nad úlohami brazilské dámy čas taky pěkně letí! Ani jsme se nenadáli a už je za námi třetí série internetové soutěže a s ní zveřejněné otázky (14.4 – 20.4.2020).

V tomto díle jsme zažili pěkný, lidově řečeno: „fičák“! Rekordmany v kategorii karetních her se jednoznačně stal Daddy (nově jako rodinný tým Dedlin), který nám zaslal rekordních 976 odpovědí! Následován byl Irenkou Tandem s 378 odpověďmi. V kategorii deskových her nám nejvíce řešení, a to celkem 14, poslal Ráďa. Daddy a Maple, shodně s jedenácti, byli hned za ním. Všechny odpovědi jsme přečetli, dámové kombinace překontrolovali. Ty správné vyhodnotili a body uvedli v tabulkách průběžných výsledků, v obou kategoriích her zvlášť. Najdete je na našich webových stránkách v záložce: „Tabulky a výsledky internetové soutěže“. Správná řešení si pak můžete ověřit v nabídce Archiv úloh.

Tentokráte výsledky, dosažené jednotlivými účastníky, zejména v Syllabatimu, od základu otřásly pořadím. V karetních hrách již nedominuje Lovosmečka. S úctyhodným celkovým skórem 2.625 bodů první místo obsadil Daddy (týmově s rodinnou přezdívkou – Dedlin). Ve třetí sérii karetních kvizů ne každý našel odpověď na naší bonusovou otázku, která byla tentokrát za 40 bodů. Kdo však z účastníků vyřešil správně aktuální úlohy, a neztratil se při tom ve všech možných kombinacích slov, tak určitě přišel na správnou odpověď: „Koblihy, Sluha a Stržený most“ – to byly důležité indicie k nezapomenutelnému literárnímu dílu Zdenka Jirotky, které nás v knižní i filmové podobě, v každé době, velmi dobře pobaví: „Saturnin“.

V deskových hrách si první místo pojistil Daddy s celkovým počtem 81 bod. Na druhou pozici dosáhl celkovým výsledkem 53 bodů Ráďa, a vystřídal tak Helenku se 44 body. Té patří průběžně třetí místo, avšak díky závadě na svém počítači („Prý je chudák nějaký zavirovaný, kdykoliv ho pustí, má okamžitě horečku a vypíná se!“). Helenka tedy bude do soutěže zapojena pouze korespondenčně. Pozn.: „Ano, vzpomínáme na „zlaté časy poštovního šachu!“

K dámovým úlohám jsme si spoustu věcí o jejich řešení vysvětlili minule. Dnes bychom se chtěli věnovat soutěži v Syllabatimu,. Jak se zdá, ta nabrala na nevídaném závodním tempu a především na svém objemu. Jako autoři úloh se zaměřujeme především na to, aby bonusové otázky byly zajímavé, ne však úplně až triviálně jednoduché, a tomu všemu je přizpůsoben i výběr a počet písmen – lépe řečeno karet v jednotlivých aktuálních kvizech. Nutno dodat, že to, co se nám povedlo spáchat v karetní otázce číslo 010, byl „dobrý autorský úlet“ a spousta hráčů se nám fakt ochotně rozletěla! Podobný „fičák“ čekáme ještě ve třetí sérii v úloze s velmi příhodným číslem: „013“. Hádanka je postavena opět na 10ti kartách + jedna navíc dle pravidel. Nešetřete nás a tvořte! Protože taková příležitost se patrně už nebude opakovat. Při hraní partie Syllabatimu v reálu, mezi několika hráči, která trvá maximálně 1,5 hodiny. Asi si každý hned nevzpomene na stovky možných kombinací slov, neboť svoji roli hraje krom paměti i tréma. V pohodlí domova, při odpolední kávě, potažmo u počítače, se každému přemýšlí mnohem volněji a na přezkoumání vymyšlených kreativních kombinací slov v různých časech, rodech, pádech i osobách, je dost času. Od páté série budeme patrně nuceni přistoupit k „omezení“ počtu přijatých kombinací k jedné otázce v Syllabatimu, ačkoliv zrovna slovo „omezení“ v této době, nikdo z nás, rád nemá. Možná se bude zdát, že takové „opatření“ (opět se omlouváme za takový výraz) bude nutné pro zachování dynamičnosti a objektivnosti soutěže. Obrovské množství odpovědí bychom již nedokázali včas zkontrolovat a zpracovat. Soutěž by tak nejspíš, ve svém nasazeném tempu, výrazně zpomalila. Tento „limit“ (jo, to je hezčí slovo), však bude vyvážen milou skutečností, že každou kombinaci slov, která bude vtipná nebo bude dávat příběhový smysl, odměníme pár body navíc, a to dle obtížnosti zadané úlohy. Nešlo by tedy o brutální kvantitu, ale o mimořádnou kvalitu! Pak bychom mohli některá veselá slovní spojení uvést na našich stránkách i se jménem hráče – tvůrce. Možná síň slávy? Nechme se překvapit.

Závěrem musíme dodat, že každá soutěž prochází nějakým vývojem. Syllabatim se na netu, navíc ve webové úpravě pro zrakově postižené hráče, ještě nikdy neocitl. Je to jeho premiéra. Buďme, prosím, k němu všichni přívětiví. Je možné, že se časem dočká i interaktivní hry na PC nebo třeba i verze on-line pro více hráčů, podobně jako se to podařilo známým karetním hrám prší a mariáši. Moc bychom si to, jménem všech hráčů, přáli a Syllabatim by si to určitě zasloužil! Snad to vyjde.

Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a třetí série otázek zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do další části, která je již zveřejněna. Věříme, že se noví hráči do soutěže, třeba i se svými kamarády, co nejdříve zapojí.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.

Za tým Deskovek instruktoři Ivana a Jaroslav S.