Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky z páté série otázek

Znovu velmi rychle uběhl týden a máme za sebou již pátou sérii otázek, která probíhala od 28.4. do 4.5.2020. Tentokráte byly zveřejněny úlohy jen v kategorii deskových her, a to v brazilské dámě. Kvízy v karetní soutěži Syllabatim jsme nevyhlásili. To, abychom měli více času na kontrolu kvanty odpovědí  z předchozího kola a mohli poté pro vás připravit mnohem zábavnější hádanky a tajenky.

V tabulce deskových her nedošlo k výrazným změnám, které by mohly ohrozit hráče na předních příčkách tabulky. V této kategorii patrně hurikány nehrozí. Snad stále příjemnější slunečné počasí je velkým soupeřem a konkurentem osobní vůle a ctižádosti každého jednotlivého soutěžícího. Dilema, zda zasednout k desce či k počítači a chvíle oddychu věnovat luštění zajímavých diagramů nebo si užít jarního sluníčka… je určitě tématem v rozhodování. Zatím se větší počet hráčů nezapojil, což si myslíme, že je velká škoda. Ti, co vytrvali a posílají své odpovědi, zasluhují od nás, jako organizátorů soutěže, velké poděkování a moc si toho vážíme. V páté sérii úloh brazilské dámy číslo 025 – 030 nám přišlo celkem 58 odpovědí. Nejvíce nám jich zaslal příkladně soutěživý Daddy, a to celkem 14. Vyneslo mu to v součtu pohodových 45 bodů. Na prvním místě tabulky jich má už celkem 177. Ráďa se také snažil. Z jedenácti odpovědí získal 36 bodů a upevnil si druhé místo v pořadí s celkovým skórem 119. Bronzová příčka průběžně náleží soutěžící Helence, jenž ustála komplikace s moderní technikou a poslala do soutěže 9 odpovědí, ve shodném počtu s Irenkou Tandem. Helence to za správné řešení přineslo 29 bodů, Irence o pět méně. Tentokráte diagramy nebyly tak náročné. Kdo pečlivě luštil a věnoval tomu více ze svého času, mohl získat i víc bodů.

Tajenky nové karetní soutěže jsou na našich stránkách zveřejněny. V novém pokračování karetní hry Syllabatim nehledáme velká kvanta kombinací všemožných slov jako dříve, ale kupodivu v jedné úloze jen čtyři nebo pět podle zadání. V každé hádance správně vyluštěná slova vytvoří určité indicie o různém počtu písmen (karet). V některých doplňovačkách bývá od nás malá nápověda, což jsou uvedené pozice jednoho správného písmenka dosazené v některém ze slov. Zbytek je už samozřejmě na vás. Jenže, tím celá úloha ještě nekončí. Pokud najdete a doplníte správná slova, tak ta vám napoví známé české přísloví nebo starou lidovou moudrost. Ovšem slova z vyluštěných indicií se nemusí přímo v přísloví vyskytovat. Mohou být jen zástupnými slovními symboly, vyjádřením či opisem jiného slova s podobnými vlastnostmi, charakterem, funkcí nebo má se správným slovem v hledaném přísloví nějakou spojitost, podobnost či abstraktní srovnání, jenž musíte odhalit, aby vám tajenka dávala smysl. Obrazotvornosti a představivosti se v tomto meze nekladou. Za správnou odpověď budeme považovat takovou, ve které uvedete všechny indicie z doplňovačky dle poskytnutých karet a napíšete správné znění celého přísloví nebo lidové moudrosti, na které jste ve spojitosti s poskytnutými indiciemi přišli a jaká další slova, jenž jste vymysleli a porovnali, vám k tomu dopomohly. Taková trochu soutěž Boyard. Pochopíme-li myšlenku indicie, tak určitě najdeme tu správnou odpověď a posypou se zlaťáky! … tedy v našem případě body.

Hru Syllabatim tímto posouváme na vyšší „level“. Možná se některým hráčům může zdát obtížnost příliš velká, ale ještě před sepsáním tohoto článku nám už přišly první správné odpovědi. Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a páté série otázek z deskovek zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do další části. Doufáme, že se nová série karetní soutěže pro vás stane mnohem zajímavější a kreativnější zábavou.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.

Za tým Deskovek instruktoři Ivana a Jaroslav S.