Ligan/Ligas – 4. turnaj, 2019 – 2020 Královská zahrada – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Dne 29.1.2020 se v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, odehrál již čtvrtý turnaj sezóny. Hrála se Královská zahrada, započítaná do ligy deskových her hráčů se zrakovým hendikepem – LIGAN/LIGAS 2019/2020. Do konce ročníku se mohou hráči zúčastnit ještě tří plánovaných turnajů v různých deskových, karetních a kostkových hrách, pořádaných Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z. s.).

Turnaje v Královské zahradě, v předehrávkách v České Lípě, Plzni, Příbrami a na Dědině, se zúčastnil rekordní počet 28 hráčů. Každý z přihlášených mohl odehrát maximálně 4 partie, které se mu započítávaly do celkového výsledku. Ostatní, následně odehrané partie, se hráčům do tabulky již nezapočítávaly.

Ale vezmeme to pěkně popořadě. Jako první se odehrála předehrávka v Klubu deskových her v TyfloCentru Plzeň. Do hry se zapojilo 5 hráčů. První příčku obsadil Pavel Klich, který dokázal ve dvou hrách získat celkem 110 bodů. Jako druhý skončil nový hráč v klubu – Ivo Petrásek, jehož výsledek ze dvou her 77 bodů byl celkem dobrou výchozí pozicí pro dohrávku v Praze. Radek Baštář skončil s výsledkem 71 bodů třetí. Hráčky Lenka Potůčková (45 bodů) a Eva Svobodová (42 bodů) zvládly odehrát jen 1 kolo.

Dne 22.1.2020 se sehrála i předehrávka v Klubu deskových her na Dědině. Do turnaje zde vstoupilo 8 „domácích hráčů“. Ve dvou partiích se nejlépe dařilo Heleně Škramlíkové. 84 bodů byl solidní výsledek s vyhlídkou na vyšší umístění v závěru celého turnaje. Tomáš Sladký (77 bodů), Tadeáš Holeček (77 bodů), Irenka Honzíková (70 bodů) a Lenka Čermáková (65 bodů) podali velmi dobré výkony. Osmičku hráčů uzavírali Vojta Jirák  (56 bodů), Jarda Jíra (52 bodů) a Lukáš Uher (50 bodů).

Další předehrávka (resp. celý turnaj v lokální podobě) se uskutečnil v České Lípě. Do turnaje zde vstoupilo 11 hráčů a díky časovým možnostem se mohl turnaj předehrát a dohrát současně. Hráči, kteří měli původně v úmyslu do Prahy v plánovaný termín dohrávky přijet, bohužel, nemohli. Stanovili tak první dočasné výsledky celkové listiny turnaje. Jako první skončila s 204 body Zuzana Jandová, a to byl výkon, který se v tu chvíli zařadil mezi téměř nepřekonatelné. Těsně pod hranicí 200 bodů se na druhém místě umístil Fanda Duchoň (195 bodů) a prakticky mohl, podobně jako biatlonista v závodě, už jen čekat, jak „dojedou“ do cíle ostatní hráči. Lída Chalupová zakončila turnaj s celkovým výsledkem 186 bodů. Následovali: Jana Řehořková (184 b.), Jarka Straková (172 b.), Martin Straka (166 b.), Zuzana Duchoňová (164 b.) a Jarka Hudečková (157 b.). Další hráčky stihly odehrát jen jednu partii. Irena Honzíková si odehrála svou třetí ze čtyř, tentokráte se skorém 46 bodů. Marta Kloučková ve hře nasbírala 38 bodů a Denisa Kolářová získala 34 bodů.

Poněkud nesměle, v časové linii jako poslední, vstoupili do turnaje hráči z odbočky SONSu v Příbrami. V předehrávce dne 27.1.2020, při úvodním klubovém setkání Deskových her ročníku 2019-2020, se přihlásili 4 hráči, kteří se s pravidly Královské zahrady rychle seznámili. Vyzkoušeli si ji a výsledky z jejich dvou kol se promítly do prozatím nekompletní tabulky 4. ligového turnaje LIGAN/LIGAS 2019-2020. Nejlépe se dařilo Andree Hlaváčkové (72 b.), následované Janou Dvořáčkovou (71 b.). Čtveřici odvážných hráček doplnily ještě Hana Andrásková (69 b.) a Lída Dostálová (58 b.) Hráčky měly prakticky vyrovnané výsledky.

Vše se tedy rozhodovalo dne 29.1.2020 v Rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé na Dědině. Dohrávky turnaje se v pohodové, přátelské a ničím nerušené atmosféře sálu střediska, nakonec zúčastnilo 10 hráčů. Šestici „domácích“ z klubu Dědina doplnili čtyři hráči z Plzně. Všichni tedy měli svou možnost dohrát partie do limitu čtyř. Mimopražským hráčům se dařilo. Velkým překvapením pro všechny bylo celkově 3. místo v turnaji Ivo Petráska z TyfloCentra Plzeň (bronzová medaile), a především současně i 1.místo v kategorii nevidomých hráčů, s celkovým ziskem 196 bodů! Druhé místo v tabulce, ve své kategorii i celkově, uhájila Zuzana Jandová z Klubu deskových her při odbočce SONS Česká Lípa s 204 body (stříbrná medaile). Nejvýše na stupních vítězů vystoupala Eva Svobodová z TyfloCentra Plzeň, která nasbírala úctyhodných 233 bodů ze čtyř partií a prokázala výborné kombinační schopnosti. Zlatá medaile a pohár tedy putují do Plzně.

Rekapitulace pořadí na medailových místech v kategorii nevidomí hráči:

  1. místo – Ivo Petrásek (196 bodů, celkově 3.), Plzeň
  2. místo – František Duchoň (195 bodů, celkově 4.), Česká Lípa
  3. místo – Jana Řehořková (184 bodů, celkově 7.), Česká Lípa

Rekapitulace pořadí v kategorii slabozrací hráči:

  1. místo – Eva Svobodová (233 bodů, celkově 1.), Plzeň
  2. místo – Zuzana Jandová (204 bodů, celkově 2.), Česká Lípa
  3. místo – Lída Chalupová (186 bodů, celkově 5.), Česká Lípa

Vítězům gratulujeme!

Závěrem touto cestou děkujeme všem hráčům za účast. Těm, co dali raději přednost přípravě ke kvalifikačním střelbám, přejeme nadále pevnou ruku a nemocným brzké uzdravení. Těšíme se na setkání při dalším měření sil za deskou či s kartami v ruce.

Turnajový plán druhé části ligové sezóny najdete na našich stránkách. Určitě v něm nezapomeneme na kostkové hry, karetní Prší 48 a představíme ještě nějaké herní novinky.

Liga LIGAN/LIGAS je volnou soutěží pro každého s jakýmkoliv zrakovým hendikepem. Kdo odehraje svůj první turnaj, stane se tak automaticky hráčem ligy v sezóně 2019-2020. Liga se skládá ze 6ti až 7mi samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny. Platí však, že čím většího počtu turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Jaroslav Slanina
V Praze dne 30.1.2020

Tabulka pořadí hráčů v PDF
Průběžné výsledky ligy Ligan / Ligas
Odkaz na fotogalerie