Mistrovství ČR 2022 v královské dámě ohlednutí za průběhem a výsledky turnaje

Po dlouhém „Covidovém“ půstu, kdy nebylo možné pořádat pravidelné každoroční mistrovství ČR nevidomých a slabozrakých hráčů v oblíbených variantách dámy, příkladně v Brazilské či Královské, jsme se až nyní nakonec dočkali. Dalo by se s úspěchem konstatovat, že letošní mistrovství ČR v Královské dámě 2022, pořádané Společenstvím duševních sportů, z.s. v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé na Dědině, by lépe nezrežíroval ani slavný Miloš Forman. Při dvoudenní víkendové akci v našem společném příběhu nechybělo napětí, drama, akce, legrace, láska ke čtyřnohým asistentům, kteří si ji za svou skoro celoživotní pomoc nevidomým páníčkům určitě zaslouží, významný úspěch, možná i mírné zklamání a především závěrečné, skoro až detektivní, rozuzlení s velkou oslavou! Ale, pojďme si o tom všem přečíst od začátku, ať si tento mimořádný děj dokonale vychutnáme!

Trojici kvalifikačních turnajů, ze kterých vzešlo celkem 17 postupujících, jsme dne 14.9. 2022 zakončili v Praze na Dědině. Řečeno detektivní terminologií – pro pořádání letošního mistrovství jsme se de facto vrátili zpět na „místo činu“! Každý turnaj vyžaduje od nadšených organizátorů určitou dávku přípravy a spousty volného času. Po třech letech čekání jsme ve velkém předstihu a ve spolupráci s vedením střediska na Dědině připravili podrobný scénář dlouho očekávané sportovní akce, který měl pokud možno dokonale klapnout. Ostatní aranžmá v podobě hráčských výkonů, radosti, soustředění, slávy, úspěchu či možná i mírného smutku bylo již dílem samotných aktérů soutěže s nesmazatelným zápisem do herní historie mistrovské dámy. A proč zrovna sportovní? No, protože mezinárodní dáma a její varianty jsou ve světě uznávaným sportem, obdobně jako šachy. Bohužel, u nás tomu tak ještě není. Ale budeme o tento statut – uznání dámy, hrané na desce 10×10 polí, jako sport nadále usilovat. Všichni účastníci turnaje po oba dva dny, dle výše uvedeného, tedy hodlali spontánně „aktivně sportovat“ a my je při tom správně podpořili!

Akce pro nás jako organizátory začala přípravami již dlouho před zahájením, ale prakticky reálně již v pátek dopoledne. Do střediska na Dědinu jsme dovezli první část z vybavení a z občerstvení turnaje. Druhý den, v deštivou sobotu, umocněnou navíc ještě vlezlou zimou, brzy ráno v 7:30 hod, rozhodčí i organizátoři – Jarda s manželkou Ivou, došli se zbývajícími proprietami na místo dění. Příprava hlavní hrací místnosti proběhla celkem rychle, a to i díky vydatné pomoci dobrovolníků z řad hráčů. „Předzávodní atmosféra“, skoro až horečka, byla všude kolem znát. Do místnosti se postupně scházeli velmi dobře naladění a odpočatí klienti Dědiny, coby natěšení hráči. Organizátory, tedy nás, samozřejmě okamžitě zahrnuli různými dotazy. Výstavka s poháry, medailemi a cenami pro vítěze ve třech kategoriích nejednoho účastníka mimořádně zaujala. Všemu vévodily dvě největší trofeje jednotlivců. Velké, zlaté „Mistrovské poháry“ byly od začátku hlavním středem pozornosti na „stolu slávy“. Nejveselejší ze všech pomocníků, nevidomý Jarda Jíra alias Schumacher, snad nejvíce těšící se závodník, přidal pár veselých historek ze svého cestování, příkladně jak se pohodlně usadil do odpojeného vagónu a divil se, že vlak nějak dlouho nejede. Jeho životní humor i nadhled by nám mohl být příkladem. A tak se smíchem jsme nakonec dokončili veškeré turnajové přípravy.

Kolem 10:00 hodiny se začali sjíždět ostatní hráči, příkladně z České Lípy, následně i z Plzně. Času na ubytování a přivítání bylo dostatek. Hráči si stačili po dlouhé cestě lehce odpočinout a své čtyřnohé asistenty vyvenčit. No upřímně, psům se do deště moc nechtělo… to bylo jemného přemlouvání, občas padl i drobný úplatek! Kdyby mě chtěl někdo vyhnat ven, tak bych pamlskem taky neodmítnul. Jenže, kdo by mi v tu chvíli nabídl alespoň velký řízek, že? V 10:30 jsme se v hlavním hracím sále sešli k rychlé před-turnajové schůzce, při které byly podrobně řečeny veškeré organizační technické podrobnosti soutěže. Telefony a chytré hodinky byly rázně dočasně „umrtveny“. Od té doby si už ani nepíply! „Lekly se!“ Protože, rozhodčí měl pro výstrahu vedle počítače připravené pomyslné kladívko a reálný zvoneček. Kladívko proto, aby případně definitivně umlčel neposlušné hodinky a zvoneček proto, aby umlčel hlučnou společnost, neboť chtěl být při projevu či hlášení dobře slyšet a nemusel tak pokyny znovu pracně opakovat. Drobné občerstvení v podobě obložených chlebíčků, sladkého pečiva, kávy, čaje a nápojů přišlo vhod snad všem. V 11:00 hodin, za účasti paní ředitelky Bc. Nadi Modráčkové, jsme společně, ve slavnostním duchu, zahájili již 3. ročník turnaje Mistrovství ČR 2022 v Královské dámě. Paní ředitelce, současně i personálu kuchyně střediska na Dědině, jsme za spolek a všechny zúčastněné hráče poděkovali za spolupráci, báječnou podporu při přípravě turnaje a především za poskytnutí herních a ubytovacích prostor s možností stravování v místě. Mohli jsme se tedy všichni nerušeně soustředit pouze na napínavé „mistrovské“ výkony!

Po oficiálním přivítání, provedené povinné prezentaci hráčů, ze kterého vyplynulo, že tři hráčky (Jarka Straková, Jarka Hudečková, Zuzana Jandová z České Lípy), bohužel, z důvodů nemoci nepřijely a pracně vybojovanou účast tak vzdaly, jsme zahájili důležité losování pro první kolo soutěže. Stoly s herními soupravami a hodinami byly připraveny na bílých ubrusech. Vše dokonale ladilo. Napětí v sále by se rázem dalo krájet. Ticho bylo skoro až strašidelné, občas přerušené funěním pejsků nebo zvukem jejich rolniček. Kdo s kým? Na které desce? S jakými figurami? Hráči upřeně zírali na rozhodčího za počítačem. A je to tady! Hned na úvod na sebe u první desky narazili „titáni“ královské dámy Radek Baštář z Plzně a Helenka Škramlíková z Dědiny. Na druhé desce se sešly „matadorky“ snad všech známých variant dámy Irena Honzíková z Dědiny a Zuzana Duchoňová z České Lípy. Natěšená „zasloužilá mistryně“ Lenka Čermáková se chystala porovnat síly se stále zlepšujícím se Jardou Jírou alias Schumachrem, oba jsou z Dědiny. Lenka Potůčková z Plzně s bílými figurami hodlala vyzkoušet Fandu Duchoně z České Lípy, Lukáš Uher (klub Dědina) zahájil klubovou partii proti nováčkovi soutěže Jožko Budzákovi. Nová hráčka mezi přítomnými velmistry – Marie Černá z České Lípy zasedla k bílým figurám proti dalšímu nováčkovi soutěže Jiřímu Holzingerovi z Plzně. Radek Halas, též z Plzně nastoupil s bílými proti Vojtovi Jirákovi z Dědiny. Úvodní kolo se vzápětí rozehrálo. První výsledky napověděly, jak to s herní kondicí všech účastníků je a na co se můžeme v dalším průběhu turnaje těšit.

V našem plánu nebo-li chcete-li „ve scénáři“ pro sobotní den bylo krédo sehrát nejlépe šest kol partií, abychom v neděli zbývající partie pohodově, bez zbytečného časového stresu, dohráli a jali se akci „důsledně oslavovat“… samozřejmě jak jinak než vítěze především! Každý hráč měl na přemýšlení celkem komfortní čas. Všichni hráči hráli zodpovědně, skoro nedělali žádné chyby. Dokonale se na své partie soustředili. Po necelé hodince hry jsme se dozvěděli první zajímavé výsledky. Vojta si připsal do tabulky za vítězství první dva body, podobně jako Marie. Jožko si nakonec také připsal dva body za výhru přesto, že Lukáš se statečné bránil a chvílemi měl v průběhu partie i trochu navrch. Lenka Čermáková si patrně hned z kraje neuvědomila, že už není v tréninkovém módu a jako dobrotivý „Mikuláš“ rozdávala soupeři rady o skákání přes své kameny bystrému „koledníkovi“ Jardovi Jírovi – Schumacherovi, který tak zaslouženě, avšak zcela nečekaně, svou první partii, s přesnou dopomocí soupeřky, dokonale vyhrál. Lenka Potůčková předvedla v Plzni získané znalosti a Fandu nakonec v partii udolala. Taktéž si připsala první dva body ke svému skóre. Irenka vstoupila do turnaje celkem sebevědomě. Zuzku v závěru bitvy dokonale přehrála. Asi nejsledovanější partií se stal duel Radek versus Helenka. Možná byla škoda, že tito vynikající hráči na sebe narazili hned v prvním kole. Díky výhře Radka, musela Helenka v turnaji následně změnit svou původní „údernou taktiku“, a to v akční mód – „dostihovou jízdu“ za mistrovským titulem! Radek měl tak před Helenkou od začátku v boji o případný titul nepatrný bodový náskok. Šlo o to si jej udržet až do konce. O dalších kolech nebudeme na tomto místě podrobněji informovat, neboť z výsledné tabulky turnaje mistrovství 2022 se přehledně dozvíte vše podstatné. Pro dokreslení napínavé situace však musíme dodat, že rozjetý Radek Baštář své vítězné tempo neudržel a ještě v sobotu, v pátém kole, nečekaně odevzdal své body kolegyni Lence Potůčkové. Překvapení tak bylo na světě! Helenka spanilou jízdou, kdy už neztratila ani bod, srovnala krok s Radkem, který udržela až do konce prvního hracího dne. Večer bylo možné všeobecně konstatovat, že díky svým vyrovnaným výkonům, po kterékoli medaili z mistrovství, sahalo společně hned 10 hráčů najednou! Po šestém kole bylo průběžné pořadí ve společné tabulce v kategorii vidící a slabozrací následující: Radek, Irenka a Helena po 10ti bodech, Lenka Potůčková 8 a Maruška 6 bodů. V kategorii nevidící hráči: Zuzka 8 bodů, Jožko a Jarda po 6ti bodech! Prostě a jednoduše – vyrovnaný peleton závodníků.

V sobotní podvečer jsme si museli od sportu nevyhnutelně odpočinout. Čtyřnozí asistenti se už těšili na delší procházku. Následná večeře nás naladila na večerní společenský program: populární TV „AZ – kvíz“. S přítomných hráčů, které ještě nepřemohla turnajová únava, se nám podařilo sestavit tři kompletní týmy. Moderování společenské hry se ujal rozhodčí Jarda Slanina. Ani zde nebyla nouze o drama či vtipné momenty. V prvním napínavém kole Dědina versus Plzeň se lépe dařilo hráčům z Plzně. Pyramidu sice nepropojili, neboť Dědina v čele s kapitánkou Helenou se urputně bránila, ale jako první získali Plzeňáci 10 správných odpovědí. Ve druhém kole Plzeň versus Česká Lípa hráči z Plzně Pyramidu již propojili a stačilo jim k tomu jen 7 správných odpovědí! V posledním třetím kole Česká Lípa zabrala. S Dědinou sice získala 8 správných odpovědí, ale tým Dědiny v čele se svou kapitánkou mistrovsky propojil 3 strany Pyramidy dřív, čímž Dědina poslední večerní kvízový souboj vyhrála. Pořadí tedy bylo následující: 1. místo obsadil tým z Plzně získal dvě výhry, na 2. místě skončila Dědina s jednou výhrou a 3. místo náleželo statečně bojující České Lípě. Otázky padaly zajímavé. Nejeden hráč se blýsknul originálními širokými znalostmi. Všem tuto zábavnou, současně i naučnou hru zároveň, vřele doporučujeme.

Večer se hravě přehoupl do 22 hodiny. Únava z náročného dne nás dokonale pohltila. Bylo nutné se rozloučit, popřát si dobrou noc a především nabrat síly do nedělního pokračování dramaticky probíhajícího mistrovského dějství.

V neděli ráno, před osmou hodinou, jídelna střediska a současně hrací místnost v jednom přivítala první „čerstvé“ odpočaté hráče. Snídaně, přichystaná obětavými kuchařkami, naladila všechny hráče k úspěšnému dokončení soutěže. V devět hodin bylo rozlosováno sedmé kolo. V úvodním souboji druhého dne se dařilo všem favoritům. Helenka si vítězstvím nad další dámovou rivalkou Irenkou udržela naději na případný zisk mistrovského titulu. Ovšem ani jistý Radek nezaváhal. V kategorii nevidomí hráči všichni favorité také bodovali naplno. O konečném pořadí tedy rozhodovaly další partie v pořadí. I v osmém kole si vidící a nevidící hráči drželi své dosažené pozice. Nikdo skórem neklopýtnul. Pořadí se moc nezměnilo. Dramaticky, jako v napínavé detektivce, mělo rozhodnout tedy až poslední deváté kolo. … Jenže, co by to bylo za velkofilm, kdybychom před závěrem nevložili reklamu! Ano, brzký báječný oběd nám vystavil „komerční technickou přestávku“! A komu by se pak po tak dobrém jídle chtělo přemýšlet, že? Káva rozproudila krev a jídlem odkrvené mozečky startujících po krátkém oddychu opět naskočily na původní maximální výkon. Jen rozhodčí měl malou výhodu, výsledky za něj zpracovával počítač. Deváté kolo vneslo do závěru soutěže snad největší napětí. Slavnostní dorty a sekt se již ochotně chladily, ale o mistrech v obou kategoriích stále nebylo rozhodnuto. V součtu po devátém kole oba rivalové Radek i Helenka nasbírali shodně 16 bodů. V kategorii nevidících hráčů Zuzka z České Lípy v posledním kole nestačila na Marušku. Jožko po dramatickém závěru partie s Jardou, který jinak po celý turnaj hrál s maximálním nasazením a dvě partie mu utekly doslova pod rukama, neboť jako rozjetý Schumacher nevybral poslední zatáčku, získal nakonec potřebné dva body, čímž se Jožko svým dosaženým skórem dotáhl na překvapenou a do té doby prakticky suverénní Zuzku. V obou případech se tedy o mistrovi v Královské dámě pro rok 2022 rozhodovalo v baráži – resp. v dodatkové partii.

Všichni čtyři aktéři závěrečného dramatu si před tím dopřáli krátký odpočinek. Po vylosování barvy figur přistoupili k deskám a rozehráli poslední partie celého turnaje. Oba souboje, po dramatických herních kombinacích, vyzněly nakonec pro oba obhájce titulů z předešlých let. Zuzka po dlouhém a velmi dobře strategicky vedeném souboji nakonec nad Jožkou vyhrála. Radek podal soustředěný výkon i v poslední partii a dobře bránící se Helenku, s prakticky dokonalým výpočtem do posledního tahu, nakonec porazil. To byla asi nelepší tečka za celým turnajem mistrovství. Vítězům – mistrům pro rok 2022 gratulujeme! Závěrem však musíme poděkovat všem zúčastněným za jejich bojovnost, vytrvalost, znalosti a především za nadšení, které projevili po celou dobu konání soutěže. Patří jim všem, podobně jako personálu i vedení střediska, obrovský díky a naše uznání.

Následovalo vyhlášení konečné pořadí v obou kategoriích. Nikdo neodešel s prázdnou. Diplomy a drobné ceny potěšili snad všechny přítomné. Vítězové hrdě převzali medaile, poháry, diplomy i věcné ceny.

Závěrem malá rekapitulace:

Mistrem ČR 2022 v Královské dámě v kategorii vidící a slabozrací hráči se stal Radek Baštář z Plzně, druhé místo a titul vicemistr ČR obhájila Helena Škramlíková, bronzovou medaili získala Irena Honzíková, obě hráčky z Dědiny.

V kategorii nevidomí hráči titul Mistr ČR 2022 získala a současně i obhájila naše „známá stará dámová mistrová“ Zuzana Duchoňová z České Lípy, zbrusu novým Vicemistrem se stal Jožko Budzák z klubu Dědina a třetí místo zaslouženě získal Fanda Duchoň z České Lípy, který tak společný rodinný úspěch dokonale rozšířil!

Všem tedy touto cestou k dosaženým úspěchům gratulujeme. Abychom nezapomněli, ještě výsledky družstev, do kterých se započítaly body z celkové tabulky vždy pouze u třech nejlépe postavených hráčů týmu v pořadí:

1. místo – ocenění „Nejlepší tým turnaje“, pohár pro nejlepší družstvo a věcnou cenu vyhrála Dědina, s počtem 26 bodů,
2. místo – získal tým Plzně se ziskem 21 bodů,
3. místo – obsadil tým z České Lípy se ziskem 16 bodů.

Poděkování a gratulace patří všem, kteří se turnaje zúčastnili i těm, kteří nám s organizací velkou měrou pomáhali. Všichni hráči hráli velmi dobře, drobné herní úlety či nedostatky určitě do příště, při pilném tréninku, napraví. Jsme moc rádi, že vše dobře dopadlo. Pokud my jako organizátoři jsme sami vytvořili nějaké malé nedostatky, budiž nám to odpuštěno. Taky se do příště polepšíme! Již od teď se těšíme na jarní Mistrovství ČR 2023 v brazilské dámě a především na dlouho slibovanou sázkovou soutěž „Golden Cup Prague“ tour ve Slovním Pokeru. V obou případech však tomu budou předcházet obvyklé, neméně napínavé, místní kvalifikace. Možná se na konci tohoto článku ptáte proč je tak dlouhý a obsáhlý, ale mějte prosím na paměti, že ne každý účastník má možnost se seznámit se zveřejněnými fotografiemi či videem, které z akcí na našich stránkách publikujeme. Navíc, na podrobně popsané báječné zážitky si rádi vzpomeneme i po několika letech! A tom naše snaha, práce i nadšení jsou. Díky všem!

Fotogalerie – MČR v Královské dámě – 2022
Přehledná výsledná tabulka MČR 2022 Královská dáma v PDF
Soutěž „Nejlepší tým“ MČR v Královské dámě – pořadí v PDF
Výsledky MČR 2022 – Královská Dáma

Dámě zdar! A na dalším mistrovství v Brazilské dámě v roce 2023 nazdar!

Za organizátory soutěže, trenéry i nadšené rozhodčí
Ivana a Jaroslav Slaninovi