3. hra Slovní Poker On-line 2021 – výsledky a průběh dohrávky 5. partie, ohlédnutí za výsledky a průběhem kompletní 6. partie

Tento článek začínáme netradičně, ohlédnutím se za průběhem a výsledky náhradní 5. partie skupiny „B“, a následně pak za průběhem kompletní 6. partie. Jak jsme Vás již v předchozím článku informovali, 5. partie skupiny „B“ byla anulována a následně odehrána v náhradní termínu. Abychom neporušili kontinuitu vývoje průběžné tabulky, pátou partii skupiny „B“ jsme nakonec zařadili místo soboty už na pátek večer. A jak to dopadlo na podruhé?

V pátek večer v 19:00 byli všichni hráči skupiny „B“ ve složení: Sasanka, Ráďa, Zsoka, Sarkastický hráč a Helenka připraveni k náhradní bitvě. Krupiéři byli též nachystáni, vyzbrojeni všemožnými slovníky a odkazy na on-line stránky s podporou pravidel naší mateřštiny, aby zahájili pokerové klání. Písmenka z karet i kostek doputovaly k hráčům do e-mailů. Mohlo se tedy začít repete! Písmenka byly u všech celkem bodově tučná. Hráč i hráčky přesto vyměnili pár písmen a nepotřebných čárek či háčků. Po delší odmlce přisadila Zsoka 10 bodů. Patrně si byla jista svým slovem. Ostatní dorovnali, vyjma Helenky, která tak partii předčasně ukončila. V banku bylo velmi zajímavých 90 bodů! Solidní suma. Ale, jak ji vyhrát, že? Na odpověď jsme nemuseli dlouho čekat. První poslala své slovo Sarkastický hráč (hráčka). V kartách našla „ŽALUDY“ za solidních 15 bodů a laťku na úvod nastavila celkem vysoko. Ráďa byl opět „rychlík“ a poslal slovo: „VÝBUCH“ za 16 bodů. Hned jsme si vzpomněli na film Saturnin a krásnou hlášku: „Řekl jsem: Ví Bůh, ne výbuch!“ a v tom se ozvala obrovská exploze….. Bodová laťka byla Ráďovým výbuchem pochopitelně o stupínek výše. Čekali jsme netrpělivě na další slova. Sasanka našla slovo: „MARKUJE“ za 14 bodů. Ano, krásné pípání pokladen v obchodech, ale pak ty součty na účtenkách…. Sice původně našla slovo „PRACUJEM“, ale je to sice pěkně české, ale ne spisovné. Zsoka nám poslala slovo:  „GESTAPU“. Ano, i takové, ne zrovna lichotivé slovo je v naší mateřštině možné! Český slovní pozůstatek z druhé světové války, navíc potvrzený Ústavem jazyka českého, vynesl Zsoce solidních 15 bodů. Pokud by však Zsoka přilnula spíše k umění, přesněji ke komorní hudbě a složila slovo „FAGOTY“, takové by byly za 17 bodů a mohla v partii dokonce vyhrát. Jenže, karta leží a hra běží! Všechna slova dopadly spisovně i dle pravidel ČJ a svůj, původně anulovaný triumf v páté partii, znovu zopakoval Ráďa, který si „s výbuchem“ připsal celý bank 90 bodů. Gratulujeme!

Nyní se vrátíme ke čtvrtku. Ten večer v 19:00 hod se u virtuálního stolu „A“ sešli: Cedrik, Juana, Irenka Tandem, Papulka a Zuzankie. Byla na programu 6. partie, tedy poslední ze série s 10 bodovým základním vkladem. Partie díky úvodním písmenkům předpokládala zajímavý průběh. Všichni byli favority na úspěch. Snad jedině Papulka měla na úvod děsivou písmennou kombinaci, ve které mezi kartami byly hned dvě čárky. Hráčům se do přihazování moc nechtělo. Tradičně hráli velmi opatrně. Bank zůstal až do konce partie na svém základním minimu, se součtem 50 povinných bodů. I tak se jedná o nezanedbatelnou částku, která by se komukoliv z účastníků hodila do dalších partií. Cedrik ve svých kartách po chvíli našel slovo: „PACHUŤ“ za 14 bodů. Juana nám dodala: „BRUSKU“ za 13 bodů a Zuzankie: „USNULA“ za 10 bodů. Irenka Tandem nás opět vyzkoušela z pravopisu a z pravidel češtiny. Původně slovíčko UCUKATI jsme museli zredukovat na „CUKATI“ za 10 bodů. Tentokrát jsme se opravdu nenechali „ucukati“! Závěr večera však patřil Papulce, která ve svých divokých kartách našla kouzelné slovo: MÁGŮ za 16 bodů. Dokonale využila pravidla slovního pokeru, že čárku nad písmeno, v případě písmena U nacházejícího uprostřed či na konci slova, lze požít jako kroužek nad „U“. Dokonalá znalost pravidel a navíc velké lingvistické nadšení i velmi dobré znalosti pravidel gramatiky vyneslo Papulce „magické vítězství“ v 6. partii. Gratulujeme!

A nyní přeskočíme v čase na neobvykle sobotní šestou partii skupiny „B“. Hráči Sasanka, Zsoka, Ráďa, Sarkastický hráč a Helenka se opět sešli u virtuálního karetního stolu v 19:00 hod, aby změřili své češtinářské síly. Nad Sasankou visel ve vzduchu případný bankrot nebo nemilá skutečnost, že do 7. partie se již se svým hubeným kontem neprotlačí. Nutně potřebovala v 6. partii vyhrát. Po přílivu úvodních písmen, hráči nic nepřisadili a po výměně několika karet, čekali na dohozená písmena z kostek. Druhou šanci k příhozu nepromarnila Zsoka a navýšila bank o 10 bodů. Ostatní hráči si byli jisti, že šance jsou otevřené a všichni tedy do banku dorovnali. Ten byl vykrmen na velmi lákavých 100 bodů! A kdo, že je pobere? První slovo nám poslal Ráďa: „NESŽIJU“ za 16 bodů. Předem se obával, že slovo neuznáme, ale v tomto jsou pravidla jasná – slovo platí! Sarkastický hráč (hráčka) nám poslala slovo: „HRACHU“ za 14 bodů. A protože víme, že ho nemá moc ráda, tak byl jen za 14! Helenka nás taky vyzkoušela a do slova „žebrati“ nastrčila předponu U. Užebrati za 17 bodů fakt nešlo. Možná ještě tak vyžebrati…. Schválené slovo: „ŽEBRATI“ tak Helence dodalo solidních 15 bodů, ale pokud by místo toho složila „ŽBIRKU“, tak ten by jí velmi populárním a světoznámým příjmením věnoval 16 bodů, což by ve finále večera vedlo k dělení tučné bankovní odměny! Sasanka nám dodala slovo: „PALIVEM“ za 12 bodů. V ten okamžik nám, a určitě i jí, bylo jasné, že šestá partie je pro Sasanku tou poslední. Teda takový dárek v den jejích kulatých narozenin? To jí byl fakt čert dlužen! Určitě touto cestou ještě jednou přejeme Sasance vše nej… k narozeninám, a jak se říká při karbanu: „Neštěstí ve hře, štěstí v lásce!“ Nejen my máme Sasanku moc, moc rádi a doufáme, že na karban nezanevře a bude s námi hrát další hry dál. Zsoka ukončila partii slovem: „DEPUTACÍ“ za 15 bodů. Večer tedy přinesl body a vítězství Ráďovi, který tak obhájil svůj předešlý výkon z anulované partie. Vykrmený bank ve výši 100 bodů převzal na své konto a těší se z celkového zlatého místa v naší průběžné tabulce 3. hry Slovní Poker Online. Gratulujeme!

A jak celkově vypadá průběžná tabulka výsledků po uzavřené 5. a 6. partii obou skupin? Zlato víme – Ráďa má 260 bodů. Stříbrnou příčku zatím drží nová, velmi odvážná hráčka, Papulka s „magickými“ 162 body. Cedrik leští bronz se 129 body. K bramborovému pytli se propracovala Zsoka se skvělými 123 body a ještě nám určitě předvede postup na vyšší příčky. Potenciál na to určitě má. Zuzankie zatím drží pátou pozici (87 bodů), Sarkastický hráč se nám trochu propadá a nyní je na šesté příčce se 70 body. V sedmé partii by měly určitě zabodovat 8. Helenka (43 bodů) a 9. Irenka Tandem (40 bodů). Bohužel, se Sasankou se 4 body na dně tabulky se v této hře loučíme a přejeme ji více štěstí do hry čtvrté, která bude určitě zahájena až po prázdninových měsících.

Vše podstatné se dozvíte v přehledné tabulce průběžných výsledků Slovního Pokeru On-line 2021 – 3. hra, na našich stránkách s názvem nabídky: Slovní Poker Online a s odkazem na tabulku. Zmíněnou průběžnou tabulku nyní najdete v kompletní podobě po odehraných 5. i 6. partiích. Těšíme se na Vaši účast.

Výsledky Slovního Pokeru v PDF

Za moderátory soutěže
Jarda a Iva
V Praze dne 16.5.2021