3. hra Slovní Poker On-line 2021 – průběh a výsledky 5. partie

V pondělí a v úterý jsme pátými partiemi skoro uzavřeli první polovinu 3. hry Slovní Poker Online. Hráči dozráli v pravé pokerové karbaníky! Za to krupiéři ještě ne a ne uzrát v jazykové odborníky! O tom však dále….

V pondělí, v 19:00 hod k virtuálnímu stolu „A“ nastoupili hráči:“, Cedrik, Juana, Irenka Tandem, Papulka a Zuzankie. Na písmena z karet i z kostek jistě netrpělivě čekali a také je úderem sedmé večer získali. Základní vklady po 10 bodech naplnily bank celkem na 50 bodů a bylo tedy o co hrát. Ve většině případů u hráčů během partie došlo na výměnu jen jedné karty s výjimkou Irenky Tandem, která se zbavila dvou bodově slušně hodnocených čárek nad písmeno. Nikdo ten večer nepřisadil. Hráči si asi řekli, že „opatrnosti není nikdy dosti“. Po chvíli jsme dostávali do e-mailu první slova. Zuzankie našla v kartách „CHRPY“ za 11 bodů. Papulka dočasně trumfla výsledek Zuzankie slovem: „STOJÍKY“ za 14 bodů, což jsou její sousedé (otec se synem). Cedrik vykouzlil: „ODCHYLKY“ za solidních 16 bodů. Vtipně by se dalo doplnit slovem: „SYNOVY“ za 10 bodů, které nám poslala Irenka Tandem. Zdálo se, že vyhraje Cedrik. Jenže poslední slovo měla ještě Juana. Ta nám poslala slovo: „SYČIVÝ“, což jí vyneslo 17 bodů a prvenství u stolu „A“ v 5. partii. Vítězství a bank ve výši 50 bodů ji posunul opět výše v tabulce a zajistil ji dostatečný kredit do dalších partií. Gratulujeme!

V úterý se k páté partii sešla skupina „B“. To však ještě nikdo netušil, že partie proběhne v duchu velmi soutěživé euforie a neobvyklého závěru. Bodově „výživná“ písmenka byla rozdána jak z karet, tak i z kostek. Největší depresi v partii propadl Sarkastický hráč (hráčka), která při první možnosti hned vyměnila všechny své karty. Tedy moc si nepomohla. Další hráčky a hráč vyměnili po jedné kartě a začaly sázky. Z pomyslného řetězu ostýchavosti se jako první utrhla Sasanka, která do banku přihodila rovnou 15 bodů! Helenka a ze svých písmen frustrovaný Sarkastický hráč již nepřihodili. Ostatní však odvážnou sázku dorovnali. Bank byl náhle nafouknutý jak legendární „Zepelín“! 95 bodů je už tučná odměna pro vítěze. Jako první nám poslala slovíčko Zsoka. „NEHNUSITI“ ji vyneslo solidních 14 bodů. Sasanka dodala slovo: „CHTĚJÍ“ za 16 bodů. Sice nevíme, co ženy doopravdy chtějí, ale Ráďa nám zamotal hlavu se slovem „ZEŠILUJI“ za 18 bodů. Jasný vítěz! – dalo by se konstatovat. Dokonce jsme mu v první chvíli vítězství i přiřkli. Jenže druhý den nám jazykový odborník, k naší pochybnosti o tvaru slova, odpověděl následující pravdu: „Správně je jedině ZEŠÍLÍM (vid dokonavý, tedy ukončený děj, teď), protože vid nedokonavý (tedy děj stále probíhající, nedokončený) ZEŠILUJI se u tohoto slovesa nepoužívá.“ Tak, a je to… ! Sice karta leží a hra běží, jenže o češtině toto říci opravdu nemůžeme. Jde o naší mateřštinu a měli bychom ctít její pravidla, rozmanitost, historii, srozumitelnost, zákonitosti gramatiky i její moderní současnost v podobě převzatých slov odjinud.

V důsledku i ve světle nového důkazu, jsme se rozhodli pátou partii skupiny „B“ anulovat. Rozhodčímu Jardovi jsme kydli máslo na hlavu a s velkou omluvou za komplikace jsme hráčům skupiny „B“ (prostřednictvím zprávy v e-mailu) dali možnost sehrát novou „pátou partii“ v náhradním termínu, v sobotu dne 15.5.2021, v obvyklou večerní dobu se všemi náležitostmi pravidla soutěže i s následnými poctami! Bank 95 bodů jsme naporcovali zpět a hráčům béčka vrátili všechny vsazené body v páté partii. Z tohoto tedy hlavní rozhodčí opravdu „zešiluje“ …. Ó pardon – zešílí, ale on z toho průběžně šílí, takže vlastně nezešiluje? Ta „češtin“ je těžší než se naučit „španglicky“!

Průběžnou tabulku nyní najdete v podobě „nedokonavé“. Dokonáme ji až po odehrání náhradní 5. partie skupiny „B“. Ve čtvrtek, v pátek a mimořádně i v sobotu se na vás opět těšíme!

Výsledky Slovního Pokeru v PDF

Za moderátory soutěže
Jarda a Iva
V Praze dne 12.5.2021