10. turnaj Deskovek 2018/2019 Colt Express – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Prakticky téměř před rokem jsme si poprvé zahráli hru „Colt Express“ (pro připomenutí, bylo to 31.5.2018). Tehdy vyhrál (v té sezóně) prakticky neporazitelný Terminátor. Druhý skončil vždy pohodově hrající Zikmund a třetí místo obsadil dravý hráč Dysney. Bohužel, ten se letos na Deskovkách ukázal jen jednou, a to začátkem školního roku. Od té doby má zřejmě jiné povinnosti či zájmy. Škoda, protože se mu v lize Deskovek celkem dařilo, stejně dobře jako jiným hráčům, kteří nyní na Deskovky, kvůli náročnějším školním povinnostem, již nedocházejí.

Na Colt Express se těšila spousta hráčů. Turnaj byl naplánován na 28.3.2019. S ohledem na délku trvání hry a naplánované 2 kola, jsme chtěli začít co nejdříve. Potěšilo nás (organizátory), že přišli i noví zájemci, kteří se přímo při turnaji naučili pravidla. Dočkali jsme se tak i jednoho velkého turnajového překvapení.

Colt Express je taková velká plánovací hra, kde se jednotliví bandité snaží z vlaku a z jednotlivých vagónů uloupit co nejvíce šperků, měšců s penězi a třeba i šerifův „naditý trezor“. Hra je prostorová. Hráči pomocí akčních karet pohybují svými figurkami uvnitř vagónů, na střeše vozů a mohou své nekalé úmysly podpořit střelbou do protivníků, čímž je v možnostech jejich pohybů eliminují a brzdí. Pěstní souboje zase připravují soupeře o již uloupenou kořist, která se tak opět vrací do hry a může ji v průběhu získat jiný bandita. Šerif má ve hře naprosto jasno! Kam se pohne, tam bandité strachem vyskočí na střechu vagónu a ošetřují si uštědřené rány – „neutrální zásahy“! Na závěr proběhlou sekvenci pohybů všech banditů po vlaku ještě umocní i nečekaná akce samotného vlaku, při které dochází k brzdění či přidání páry, vzpouře cestujících a k dalším „vypečeným“ akcím, které s bandity ve vlaku i na střechách vagónů notně otřesou! Důkladně plánovat jednotlivé akce a pamatovat si poslední místo výskytu svého bandity v části vlaku se opravdu vyplatí. Nakonec však může být vše úplně jinak! Stačí jedna „povedená karta pohybu šerifa“ a celá naplánovaná hráčova sekvence pohybů a loupení se ocitne okamžitě v prachu Divokého západu! Najednou není na koho střílet, na střeše vagónu toho moc neuloupíte a pěstní souboje bez protivníka nemají ten správný efekt, že?

A jak to nakonec všechno dopadlo?

Vždy 4 nebo 5 hráčů hrálo celkem dvě kola u vylosovaných stolů „A“ až „C“. V prvním kole se sešlo 12 banditů. Vlak na koleji „A“ přepadli: Daddy, Lišák, Elsa a Maple. Ve vlaku „B“ řádili bandité: Zikmund, Janar, Terminátor a Michaela. Express „Céčko“ ohrožovali: Bart, Nikola a noví bandité Goofy se „Sluníčkem“. Nejšikovnějšími bandity, s největší kořistí v prvním kole, se stali: Daddy (A), Janar (B) a Sluníčko (C).

V druhém kole přibyly lstivé dámy a jedna dívka: Tandem, Helena a lupička S.A. Při pěti hráčích u stolu se tedy za pořadí pochopitelně rozdělovalo více bodů. Druhé kolo nejlépe zvládli a na tučnou kořist si přišli: Sluníčko, Lišák a Terminátor. Celkově byly loupežné výpravy napínavé. Spousty banditů skončilo se stejným bodovým ziskem za pořadí u stolů. Rozhodovalo se tedy právě v „tučnosti“ získané kořisti!

Celkově nejlepší byla hráčka s poetickým jménem Sluníčko. Vyhrála obě kola se ziskem 9 bodů za pořadí u stolu (2x byla první). Všem ostatním lupičům „upláchla“ na 1. místě se zlatou medailí a pohárem! Následoval ji šikovný Lišák na 2. místě (8 bodů a 5.350$) kořisti. 3. místo dokonale uloupil Terminátor (8 bodů a 4800$].

Další pořadí našich lupičů: 4. místo Janar, 5. Zikmund,  6. Daddy, 7. Goofy, 8. Maple, 9. Nikola, 10. Michaela ……. celkové pořadí je zveřejněno na nástěnce  Deskovek v dětském odd. Městské knihovny Praha 5 – pobočka Smíchov a na stránkách organizátora turnaje SDSZS.CZ

Čtvrteční odpoledne nám již tradičně rychle uběhlo. Všichni hráči byli spokojení. Někteří si svým výkonem upevnili své pořadí v lize Deskovek, někteří si samozřejmě polepšili. Do začátku prázdnin si zahrajeme ještě dva  turnaje jednotlivců a jeden týmový (dvojice).

A co nás čeká příště? Dne 4.4. se podíváme na zábavnou karetní hru české výroby s názvem Hobiti a deskovou párty hru Hrdinové bez záruky. Zopakujeme si Repello, Kulami a Whist. V polovině měsíce dubna se soustředíme na varianty dámy, například brazilskou na desce 8×8 polí, která bude tématem turnaje dne 25.4. Zahrajeme si několik partií na čas švýcarským systémem losování, což umožňuje v každém kole k sobě přiřazovat hráče se stejným bodovým ziskem z kol předchozích. Program bude jistě zajímavý a účast hráčů v turnajích bude jednou z posledních možností, jak získat body do ligové tabulky Deskovek 2018-2019! Neváhejte a přijďte!

Závěrem obvyklé upozornění: Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si. Užít si legraci. Poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích své mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní „hračky“ to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

Sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov, určitě Vám prozradí mnohem více. Přijďte si mezi nás zahrát 4.4.2019 od 16:00 nebo v kterýkoliv následující čtvrtek. S přáním příjemné zábavy ve hře se na Vás těšíme.

Váš team Ivana a Jarda S.