Jak se rodí tradice.

Je velmi sympatické, že v dnešní moderní uspěchané době, přeplněné nejrůznějšími moderními technologiemi, deskové i karetní hry mají mezi hráči a zájemci stále větší popularitu a atraktivitu.

Loni jsme čtenáře informovali o průběhu prvního mistrovského turnaje v brazilské dámě. Tehdy se v této zajímavé deskové hře historicky prvními mistryněmi roku 2018 staly: Helena Škramlíková – v kategorii dospělí slabozrací hráči a Lenka Čermáková – v kategorii dospělí nevidomí, obě hráčky z klubu Deskových her na Dědině.

Dáma je ve světě uznávaným sportem, podobně jako fenomenální šach. Na různých místech se každý rok hraje nespočet soutěží. Pořádají se mistrovství jednotlivců a týmů v běžných variantách dámy i v těch pro nás velmi exotických, příkladně jako je italská dáma, thajská, turecká, ruská apod.

V sobotu dne 13.4.2019, se v příjemné atmosféře sobotního odpoledne, v prostorách Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska na Dědině, o. p. s., Praha 6, ve spolupráci se členy a instruktory ze Společenství duševních sportů, z.s., Praha 5, uskutečnil 2. ročník Mistrovství České republiky 2019 v brazilské dámě pro dospělé nevidomé a slabozraké hráče. Turnaj byl koncipován jako otevřený. Měl se ho tedy možnost zúčastnit kdokoliv, kdo zná pravidla této zajímavé hry a včas se přihlásil. Na speciálních hmatových deskách se sehrálo mnoho partií, ve kterých nechyběly různé strategie, napětí, neobvyklé kombinace nebo dokonce obraty téměř ztracených pozic v partii ve vítězství.

Turnaj mistrovství ČR 2019 byl velmi silně obsazen. Počet hráčů se oproti loňskému ročníku rozrostl. V kategorii slabozrací hráči svůj loňský triumf mistr ČR v brazilské dámě obhájila Helena Škramlíková, druhá skončila Irena Honzíková a třetí místo získal Tomáš Sladký. Všichni jsou hráči Klubu Deskových her Dědina. Mezi téměř dvacítkou zúčastněných v kategorii nevidomí se letos mistryní stala Zuzana Duchoňová z Klubu Deskových her Česká Lípa, vicemistryní Lenka Čermáková a na třetím místě skončil Jaroslav Jíra, oba z klubu na Dědině.

Letošním vítězkám – mistryním v brazilské dámě ještě jednou srdečně gratulujeme! Všem hráčům přejeme mnoho dalších úspěchů nejen v dámě, ale i při dalších deskových nebo karetních hrách, se kterými se mohou v klubu deskovek na Dědině i jinde v ČR, pod vedením trenérů a instruktorů ze Společenství duševních sportů z.s., seznámit. Ten, kdo má vážný zájem, se může některé z nich naučit opravdu mistrovsky!

Děkujeme všem hráčům i hráčkám za účast a příkladnou reprezentaci. Zvláště pak děkujeme vedení střediska na Dědině, jmenovitě paní ředitelce Mgr. Modráčkové za to, že nám umožnila tuto báječnou společenskou a především sportovní událost opět uspořádat.

Závěrem lze dodat, že třeba právě takto se rodí nová tradice.

Přijďte si i Vy k nám na Dědinu zahrát jen tak pro radost nebo se zúčastnit pravidelných ligových turnajů v deskových a karetních hrách. O programech deskových her, termínech a místech konání se dozvíte na našich internetových stránkách: SDSZS.CZ

Těšíme se na další podobné akce plné přátelské pohody a zábavy. Kdo nehraje, nevyhraje!

Výsledky turnaje v PDF souboru zde: MČR v dámě 2019