Mistrovství České republiky nevidomých a slabozrakých hráčů v královské dámě 2018

Bude to již rok, co se pravidelně scházejí nevidomí a slabozrací hráči, zájemci o hru, v klubu při SONS na Praze 6 i mimo Prahu, aby si zahráli, naučili se a mohli si zasoutěžit v různých variantách dámy či v dalších hrách, které představují a trénují instruktoři deskových her ze Společenství duševních sportů, z.s., z Prahy 5 v klubu Deskových a karetních her Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska na Dědině, o. p. s., Praha 6, Šmolíkova 1/866.

Dne 15.12.2018 se právě v tomto klubu konal historicky 1.Turnaj Mistrovství ČR v královské dámě. S hrdostí lze říci, že za poslední rok se obnovila silná klubová tradice, kde si všichni hráči vždy najdou nějakou tu svou „nejoblíbenější“ hru, ve které se zdokonalí, mohou změřit své herní síly s jinými hráči při různých soutěžích nebo v celorepublikové lize deskových a
karetních her LIGAN/LIGAS, jejíž 2. ročník právě probíhá.

Turnaj mistrovství ČR 2018 v „Královské“ jsme zahájili s velkým nadšením a elánem. Všichni se moc těšili. Hra má stejná pravidla jako dáma mezinárodní. Hraje se na speciálně upravených hmatových deskách o 10×10 polích. Každý hráč má na začátku hry dvacet kamenů. Strategie je ovšem oproti mezinárodní dámě poněkud rozdílná a v tom právě tkví kouzlo celé hry! Cílem hry je s rozmyslem obětovat své kameny, získat tak poziční výhodu a projít do dámy dříve než soupeř!

Do turnaje, koncipovaného jako otevřený – OPEN pro všechny dospělé nevidomé a slabozraké hráče, se přihlásila téměř desítka zájemců starších 18ti let z různých míst Prahy a ČR. O dámě se už mnohé napsalo, tak snad jen malé připomenutí, že tato hra patří do kategorie sportu obdobně jako šachy. V různých variantách dámy se pořádají týmové soutěže, turnaje jednotlivců, mezinárodní turnaje, mistrovství Evropy i světa!

Sobotní turnaj nám uběhl velmi rychle. Večer jsme se dozvěděli, kdo se stali historicky úplně prvními držiteli resp. držitelkami mistrovských titulů v „Královské dámě“. V kategorii nevidomí – dospělí zvítězila Zuzana Duchoňová z klubu Deskových her při SONS z České Lípy, druhé místo
obsadila Lenka Čermáková a třetí skončil Jaroslav Jíra – oba z klubu Deskovek Dědina.

V kategorii slabozrací – dospělí se mistryní ČR stala velká bojovnice Helena Škramlíková z klubu Deskovek Dědina, druhé místo obsadila Jaroslava Hudečková z klubu Deskových her při SONS z České Lípy a na třetím místě skončila Irena Honzíková z Prahy – Dědiny.

Absolutní vítězka – Helena Škramlíková prošla turnajem velmi suverénním výkonem, protože všechny partie vyhrála! O další místa proběhl velký a těžký boj. Rozhodovalo se až v samotném závěru turnaje.

Večer při vyhodnocení výsledků, předání titulů, medailí a pohárů proběhla skvělá oslava. Nové mistryně obou kategorií všem zúčastněným nabídly část ze svého vítězného čokoládového dortu a o „královskou korunku z marcipánu“ se spravedlivě – mistrovsky podělily! Byla to sladká tečka na závěr skvělého sportovně-společenského dne a přátelské atmosféry.
Oběma vítězkám v královské dámě srdečně gratulujeme! Hráčům a hráčkám přejeme mnoho dalších úspěchů nejen v dámě, ale i při dalších deskových nebo karetních hrách, se kterými se mohou v klubu deskovek na Dědině i v České Lípě pod vedením trenérů a instruktorů ze Společenství duševních
sportů z.s. seznámit. Ten, kdo má vážný zájem, se může některé z nich naučit opravdu mistrovsky! Bude nám velkou ctí v klubu trénovat již s několika, jak říká Lenka Č. vtipně: „mistrovými“.

Děkujeme všem za účast a příkladnou reprezentaci. Zvláště pak děkujeme vedení střediska na Dědině, jmenovitě paní ředitelce Bc. Naděždě Modráčkové za to, že nám umožnila tuto báječnou společenskou a především sportovní událost uspořádat.

Závěrem všem přejeme klidné a pohodové prožití svátků vánočních, spoustu radosti, zdraví a štěstí v roce 2019! Těšíme se na další podobné akce.

Začínáme ve středu 2.1.2019 na Dědině!

Jaroslav Slanina – za SDS, z.s., Praha 5