6. Turnaj Deskovek 2018/2019 Dostihy a sázky – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Dokonale odpočatí po Vánočních prázdninách, kdy se starý rok přehoupl na ten nový (2019), jako děti na houpačce, jsme doslova téměř „vlétli“ do Novoročního turnaje. Příjemný prostor klubu v Městské knihovně na Smíchově nás uvítal při nadměrně hazardní hře – „Dostihy a sázky“, které existují a stále se hrají již od roku 1984!

Dne 3.1.2019 se sešlo mnoho zájemců o neškodné sázení, resp. téměř 20 statečných, což byla akorát tak kapacita klubu i časových možností pravidelných Deskovek, které mají svůj čas přesně vymezen, a to zavírací dobou knihovny (19:00hod.) Všichni hráči i organizátoři se snaží ze všech sil toto pravidlo dodržovat, ale ne vždy se to úplně povede. Poskytnutý prostor klubu nám ušetřil čas i práci s obvyklým přenášením stolů a židlí do dětského oddělení, a tak jsme se mohli směle pustit do hraní.

Již 6. turnaj druhého ročníku Deskovek v rámci „Knihovního deskohraní“, pořádaný Městskou knihovnou v Praze 5 – Smíchově, na Nám. 14. října ve spolupráci s dobrovolníky, trenéry a lektory ze Společnosti duševních sportů, z.s. Ivanou a Jardou Slaninovými byl, po krátkém technickém úvodu (prezentace hráčů a stručném upřesnění pravidel), odstartován v 16:20 hod. Vzácný herní čas, který jsme ušetřili na prakticky připraveném prostoru klubu, jsme tak trochu ztratili před zahájením turnaje, ze kterého jsme museli, bohužel, vyřadit dva hráče, jenž klub Deskovek před tím nikdy nenavštívili a pravidla hry vůbec neznali. Pravidelné tématické kluby slouží právě k tomu, aby se hráči v pohodě seznámili s pravidly a hru, která se má stát turnajovou, si vyzkoušeli tzv. „nanečisto“. V samotném turnaji, bez jakýchkoliv znalostí pravidel, hru nelze odehrát bez komplikací a nadměrného zdržování v průběhu akce. Vyřazení hráči byli pozváni na následující Deskovky, kde se mohou s další turnajovou hrou nejdříve seznámit.

U třech stolů se tedy sešli již známí hráči, příkladně Daddy, Terminátor, Messi, Ronaldo, Lišák. Přišli i noví zájemci jako příkladně Maple, který je velmi dobrým hráčem různých deskovek již několik let, pravidelně se v nich účastní větších soutěží a mistrovství republiky. Je dobrým šachistou. Hraje velmi dobře i mezinárodní dámu a podobné varianty. V prvním kole se nejlépe dařilo Lišákovi, Terminátorovi a Ronaldovi. Právě posledně jmenovaný dosáhl zajímavého limitu 100.000,- dostihových korun (DK), které získal atraktivním prodejem koní a stájí svým soupeřům se ziskem přesahujícím 300%!!! Je to zázrak nebo důsledek skutečnosti, že byl současně bankéřem stolu? Přísedící hráči takovou dokonalou obchodní strategii Ronalda potvrdili, a tak Ronaldo, téměř Babišovským trikem, získal v prvním kole za 1.místo u stolu 8 bodů. Komu čest, tomu čest! Podobnou strategii, i když s menším kumulovaným ziskem dokázal vyprodukovat u stejného stolu hráč Messi, který s 84.040,- DK obsadil druhé místo se 6ti body. Skoro kartelová dohoda! – by si mohl myslet nezávislý pozorovatel. U ostatních stolů byly příjmy a zisk hráčů v obvyklé úrovni, a tak o výsledku o pořadí u stolů rozhodovaly pouze desetitisíce či jen tisíce DK. Druhé kolo prověřilo „zbohatlíky“ i méně úspěšné „podnikatele – sázející“ mezi sebou. Vítězové z 1.kola se sešli u jednoho stolu. Ostatní pak u zbývajících dvou. A to byl teprve ten správný „fičák“! Ronaldovo impérium, společně u stolu s Messim, Lišákem, Terminátorem a Maplem, narazilo na tvrdý obchodní odpor, a tak nakonec se Ronaldo musel spokojit s předposledním místem v pořadí za pouhé dva body. Druhé kolo vyhráli Lišák u stolu A, Daddy u stolu C a Zikmund u B. S bodovým ziskem, uděleným za pořadí hráčů u stolu, to tak dokonale zamíchalo a došlo tak na porovnání aktiv jednotlivých hráčů z obou kol. I přes časovou tíseň, která nás dostihla v samotném závěru turnaje, se rozhodčímu podařilo dopočítat „statisícové výsledky“ a vyhlásit netrpělivě očekávané, medailové pořadí.

Absolutním vítězem turnaje a 1. místo obsadil Lišák, který podal v obou kolech vyrovnané výkony a vždy vyhrál. 2. místo „vysázel“ Messi, který své umístění z prvního kola dokázal znovu potvrdit, 3. místo zbylo impériu Ronaldo, jenž nedokázal svůj obdivuhodný výsledek z prvního kola zopakovat a celkově zvítězit. Pouhé dva zmíněné body v druhém kole za pořadí u stolu ho připravili o „zlatou placku“ a pohár.

Přiznáváme se, že turnaj byl díky čilé „obchodní“ komunikaci poněkud hlučnější. Všichni si to však dokonale užili a snad za mírné přetažení pracovní doby knihovny se na nás nikdo moc nezlobí. Těšíme se na příští turnaje a slibujeme, že s časem budeme zacházet mnohem šetrněji. Nechť radost a nadšení z deskových her je nám malou omluvou za nedochvilnost.

Gratulujeme tedy vítězům a ostatním, kteří opět podali kvalitní a statečné výkony. Přejeme všem hráčům mnoho úspěchů do dalších soutěží. Byl to opravdu napínavý turnaj, který dokonale všechny vtáhl do děje.

A co nás čeká příště? Určitě 10.1.2019 nezapomeneme vyhlásit zvláštní ocenění „Genius Loci“ za turnaje v Safari Baru a z Dostihů a sázek. Držitele Genia nyní neprozradíme. Čeká nás Zatre – domino 21.století, připomeneme si Othello i několik dalších skvělých her. Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si, poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní technologie to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

Sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov, určitě Vám prozradí mnohem více.

Těšíme se na Vás. Přijďte si zahrát při klubovém setkání dne 10.1.2019 od 16:00 hod, a samozřejmě i při těch dalších každý čtvrtek

Váš team Ivana a Jarda S.