Mistrovství ČR 2023 v brazilské dámě ohlednutí za průběhem a výsledky turnaje

Podobně jako loni na podzim jsme dokázali obnovit turnaje mistrovství ČR v mezinárodní dámě – královské variantě, jejichž pořádání bylo přerušeno dlouhou virovou Covid-19 pauzou, tak i letos se nám s úspěchem podařilo navázat na tradiční seriál mistrovství v brazilské dámě hráčů nevidomých a zrakově znevýhodněných v pořadí již 3.ročníkem.

Samozřejmě ti, co znají akce mistrovství ČR v deskových hrách, pořádané naším spolkem Společenstvím duševních sportů, z.s. Praha ve spolupráci s Pobytovým rehabilitačním a rekvalifikačním střediskem pro nevidomé Dědina o.p.s., se na tuto významnou soutěž dlouho těšili. Hráči prakticky veškerý svůj volný čas využívali k usilovnému tréninku – zdokonalování vlastní herní strategie. Dáma, respektive její mírně exotické varianty u nás, které dlouhodobě mezi zájemci propagujeme, si mezi nevidomými a slabozrakými hráči získávají stále větší popularitu. Proto vůbec není divu, že sítem kvalifikačních turnajů, odehraných v oblastních odbočkách SONSu či středisek TyfloCentra prošli, lidově řečeno nejen známí matadoři deskových her, ale i herní „dámoví“ nováčci, nadšenci „deskovek“. Máme z toho nejen jako organizátoři akcí upřímnou radost. Konkurence hráčů ve velkém počtu zvyšuje kvalitu. Úroveň celé mistrovské soutěže je tedy mnohem vyšší!

Na podzim loňského roku jsme se, díky zmíněné královské dámě, opět nastartovali do módu vysokých turnajových otáček. Při letošním víkendovém finále ve dnech 25. a 26. března tomu ani tentokráte nebylo jinak. Z maximálních otáček jsme neslevili, ba naopak ještě mírně přidali! Přípravy společensko-sportovní akce byly úměrné počtu aktuálních účastníků, tedy jednoznačně velké… Vyjma dvou omluvenek, přijeli do Prahy všichni kvalifikovaní, přihlášení a především natěšení hráči, někteří z nich i v doprovodu svých neméně natěšených čtyřnohých asistentů.

Trojice kvalifikačních turnajů, ze kterých vzešlo celkem 20 postupujících a náhradníků, probíhaly v různých termínech na různých místech ČR. My, za zvědavé organizátory soutěže, jsme netrpělivě očekávali výsledky. Divoké karty pro finále MČR 2023 od nás získaly pouze dvě hráčky: Zuzana Duchoňová z klubu Deskovek z České Lípy a Helena Škramlíková z klubu Deskových her při středisku Dědina. Obě tyto hráčky obhajovaly své poslední mistrovské tituly! Ostatní hráči museli o pražské finále v místních kvalifikačních partiích pořádně zabojovat. O tom, jak jednotlivé kvalifikace dopadly, jsme Vás informovali již dříve na našich stránkách v samostatném článku. Na tomto místě pouze ve zkratce tedy uvedeme, že Klub Deskových her Dědina reprezentovali: Helena Škramlíková, Irena Honzíková, Jozef Budzák, Lenka Čermáková, Petra Dienerová, Jaroslav Jíra a Vojta Jirák. Klub Deskovek z České Lípy v pražském finále srdnatě reprezentovali: Zuzana a Fanda Duchoňovi, Marie Černá, Zuzana Jandová, Martin a Jaroslava Strakovi, Tomáš Resl jako nováček seriálu mistrovství. Za klub Deskovek z Plzně přijeli neohrožení a odhodlaní: Radek Baštář, Jana Škribová, Radek Halas, Jiří Holzinger. Lenka Potůčková a Jiřina Hodková tvořily sympatický doprovod celé optimisticky laděné výpravy a fungovaly jako asistentky hráčů společně s Marii Černou z České Lípy, které nám po celou dobu v průběhu akce s organizací turnaje významně a neskonale pomáhaly, za což jim tímto od nás i od všech účastníků soutěže patří velký neobyčejný dík. Holky děkujeme!!!

Asi netřeba připomínat, že dáma je také sport podobně jako šachy. V sobotu ráno kolem 7:30 hod jsme, od těžkých beden s herním materiálem celkem rozcvičení, vstoupili do hrací místnosti, abychom ji jako organizátoři akce co nejlépe připravili. Během chvíle se seběhli další dobrovolníci z řad hráčů – klientů střediska, aby s přípravami pomohli. Ranní rituál – káva z místního „záchranného“ automatu na horké nápoje všechny dostatečně naladila a ospalý výraz některých klientů se změnil v rozjařený úsměv. Nejvíce frčela Irská s vůní whisky! Ubrusy, herní soupravy, šachové hodiny, ceny, poháry, medaile a další potřebné nezbytnosti byly v mžiku vybaleny z krabic a prezentovány na těch správných místech prostoru jídelny.

Prázdnou chladničku jsme zaplnili právě dovezeným čerstvými obloženými chlebíčky a slavnostními dorty. Chyběli už jen hráči z Plzně a z České Lípy. Teda ty jsme do ledničky šoupnout nechtěli. Následně, s dokončením příprav, všichni do střediska šťastně dorazili. Ubytování proběhlo celkem svižně. Uvítání účastníků jsme spojili s technickou poradou a poděkovali přítomným kuchařkám, které nám hodlaly obětovat svůj volný víkendový čas přípravou výtečných obědů, večeří i snídaně.

V sále napětí vrcholilo. Technická porada prosvištěla jídelnou jak Schumacher cílovou F1 rovinkou. Telefony a chytré hodinky rázem zmlkly. Po prezentaci hráčů se s dalším napětím čekalo na rozlosování k jednotlivým deskám. Hned v úvodním kole bylo na drama, lidově řečeno, celkem dobře „zaděláno“. V 1. kole se u desek sešli: Helena Škramlíková s Irenkou Honzíkovou, Zuzana Duchoňová s Lenčou Čermákovou, Jožko Budzák s Vojtou Jirákem, Radek Baštář s Janou Škribovou, Tomáš Resl se Zuzkou Jandovou, Jirka Holzinger s Radkem Halasem, Martin Straka s Maruškou Černou, Fanda Duchoň s Jardou Jírou a Petra Dienerová s Jarkou Strakovou. Abychom zachovali zažité principy zápisu, tak prvně jmenovaní ve dvojici hráli úvodní partii s bílými figurami.

V úvodu turnaje tedy na sebe narazilo hned několik aktuálních medailistů z předchozích let. A jak se hráči vyrovnali s tíhou počáteční trémy? Vstup do turnaje se na 1.desce lépe podařil Irence. Úřadující mistryni Helenku ve svižném tempu překvapivě porazila. Druhá deska za remízu Zuzce D. a Lence Č. rozdala spravedlivě po bodu. Lenka tentokráte vzala turnaj celkem vážně. Po celou dobu svými výkony soupeře i trenéry doslova udivovala. Na třetí desce si v klubovém klání Jožko B. celkem pohodlně poradil s Vojtou J., přičemž tak získal první dva body do tabulky. V plzeňském klubovém klání Radek B. nedal srdnatě hrající Janě Š. šanci. Nováčci v brazilské dámě z Klubu Deskovek z České Lípy si toho v rámci klubové bitvy vzájemně také moc nedarovali. Zuzka J. přehrála Tomáše R. Plzeňské derby na desce č. 6 ovládl Jirka H. nad Radkem H., přičemž Radek spotřeboval skoro veškerý soutěžní čas. V dalším klubovém měření sil na sedmé desce Martin S. neuspěl proti v pohodě hrající Marušce Č. Na osmé desce se velmi solidně, na plný plyn, rozjel Fanda Duchoň, který Jardu J. alias Schumachera smetl z desky v „závěrečné rovince“ a připsal si hned první dva body do tabulky! Jardovi – Schumachrovi by v tu chvíli nepomohl ani letecký benzín v nádrži svého monopostu! U desky č.9 srdnatě bojovala skromná Petra D., avšak Jarka S. v dámském souboji nakonec posbírala první 2 body.

Ačkoliv jsme předem věděli, že náš turnaj bude ve skutečnosti o hodinu kratší, díky změně zimního času, tak jsme si pro první hrací den odhodlaně naplánovali 7 kol z celkových devíti. Očekávaný sobotní večerní program měl být pestrý, hráči hráli v pohodě, únava však přeci jen občas dala o sobě vědět. Lákavou irskou kávu z automatu vystřídala silnější, rozpustná, z našeho „bytelného herního baru“! Každá ušetřená minutka se nám v neděli náramně hodila! Po prvním dnu soutěže a sedmi odehraných kolech bylo celkové pořadí, zejména pak v kategorii nevidících, nadmíru vyrovnané.

Radek B. se 13ti body nenechával nikoho na pochybách, že i v brazilské dámě se mu celkem daří a kráčel prakticky jako filmový Terminátor, téměř bez bodové ztráty, k celkovému prvenství. Jediný bodík za skvělou remízu mu doslova před nosem sebrala z desky filmová „Sarah O’Connorová“ – Zuzana Jandová, která se tak předběžně ocitla na stříbrné příčce společně s Irenkou Honzíkovou – obě po 11ti bodech. Na pomyslné bedně by se v první hrací den objevila i Helenka Škramlíková s 8mi body, avšak ztráta 6ti bodů ze 3 odehraných partií se v turnaji už jen těžko dohání. Mezi nevidomými to mimořádně vřelo. Zuzana Duchoňová a Lenka Čermáková shodně posbíraly 8 bodů. Tyto dvě dámy turnajem procházely jako neohrožené Johanky z Arku. Na záda jim však dýchali: Jožko Budzák a soustředěně hrající Petra Dienerová – oba se 7mi body. Bez šancí na celkový úspěch nebyli v tu chvíli ani Jana Škribová, Fanda Duchoň a Jarda Jíra alias Schumacher – všichni shodně se 6ti body. Určitě jsme se měli v neděli na co těšit. Klapot hodin a šramot na herních deskách utichl. Nastal čas na krátký relax a dobrou večeři. Rozhodčí svou oteklou zafixovanou rukou dopsal poslední výsledky, ale průběžné pořadí na přání hráčů raději neprozradil.

Rychlá večeře nás jemně posunula do očekávaného společenského dění. Skupina Staré Sedlo dorazila do střediska načas. Tak, aby se hudební nástroje rozumně aklimatizovaly a nabraly pokojovou teplotu, uctili jsme členy skupiny malým občerstvením a nápoji. Nejunavenější účastníci turnaje kolektiv sice opustili, ale ti co zůstali s námi, se náramně bavili. Country písničky v podání skupiny se rozléhaly jídelnou a příjemnou zábavou, na počest oslavy narozenin Irenky Honzíkové, vyzvaly i k tanci. Ovšem nekrásnější kulturní zážitek vytvořila Petra Dienerová, kterou jsme poprosili a přemluvili k zazpívání pár country písniček, které všichni známe. Úžasný hlas Petry okamžitě ovládl atmosféru sálu a každá skladba se sešla u přítomných s velkým potleskem. Petra určitě zanechala báječný dojem. Od kapely získala i neobyčejné poděkování a pochvalu za krásný výkon. K tomuto hodnocení se určitě všichni připojujeme.

Čas se nezadržitelně posunul, dozněla poslední z písniček. Bylo na čase poděkovat, s kapelou se velkým potleskem rozloučit a popřát šťastnou cestu domů jejím členům, kteří za námi přijeli z končin Prahy i Středočeského kraje. Program však ještě neskončil. Poslední částí byla plánovaná párty hra pro neomezený počet členů jednotlivých týmů. „Zázraky přírody“ určitě dokonale vyždímaly poslední zbytky rozumu všech účastníků. Otázky typu: „Který stát je největším producentem kakaa na světě?“ nebo „Víte jak se brání sklípkani?“ a dalších 18 podobných pozdě v noci rozhodly o tom, že vítězným družstvem „malé noční párty“ se stali hráči z České Lípy s nejvyšším počtem správných odpovědí. Jako odměnu získali párty balíček plný dobrot. Večer se překlopil v noc. Bylo načase jít spát. Nedělní snídaně bude přeci o hodinu dřív!

V nějaké velmi známé písničce se zpívá něco ve smyslu být líný (ospalý) jako nedělní ráno…. nebo podobně, tak to jsme právě prožívali snad všichni v místnosti. Jenže, „Disciplína musí být“, jak kdysi prohlásil Švejk. Chrastění talířků a lžiček vneslo hodně záře do tváří stále ještě spících hráčů. Snídaně nás dokonale naladila, když každý by ještě dvě hodinky spánku určitě s nadšením přijal. Rozhodčí taky! A co na to počítač? Ten po zapnutí fungoval na 100%! Časový náskok, který jsme si včera vybudovali, jsme nechtěli jen tak nechat utéct. Osmé kolo jsme zahájili dle dohodnutého „jízdního řádu“. V nedělní jemně ospalé úvodní partii se zadařilo Radkovi B., Zuzce D., Zuzce J., Heleně Š, Petra D si s Jirkou H. rozdělila body za remízu, uspěl i Jožko B., na výborné výkony z předchozího dne navázala také Jana Š. Jarda J. přes noc vyladil svůj monopost k dalšímu vítězství v partii a Tomáš R. váhavě dokončil svou partii dvoubodovým úspěchem. Netřeba snad ani konstatovat, že dosažené výsledky opět zamávaly s pořadím zejména v kategorii nevidících. Deváté kolo mělo tedy rozhodnout. Stalo se tak ovšem jen z poloviny přání. Radek Baštář jednoznačně rozhodl o svém letošním titulu, neboť získal body i z poslední partie proti Helence Škramlíková. Rivalky z České Lípy Zuzana Duchoňová se Zuzkou Jandovou se do sebe pěkně zakously, chtěli hrát do posledního šutru, ale únava byla mocnější než vůle, tudíž si po nekompromisním brouzdání osamocených dam po desce, nakonec vzájemně darovaly bod za remízu. Jarda Jíra poslední kolo sice téměř mistrovsky několikrát obkroužil trať desky ve vysokém tempu, ale na Irenku Honzíkovou to nestačilo! V tu chvíli by Irenka závod vyhrála i na šlapací tříkolce! Našla zkratku do dámy. Stačilo šlápnout do pedálů! Irence poslední dva body za výhru celkem významně pomohly k velmi dobrému, celkovému výsledku. Jožko Budzák získal s Petrou Dienerovou dva body, což bylo pro něho také rozhodujícím ziskem. Vojta Jirák ani v poslední partii nezískal body a podlehl Marii Černé. Lenča Čermáková statečně hrála a poslední partii proti Radku Halasovi vyhrála za dva body, které se ji náramně hodily. Tomáš Resl ukončil své účinkování v soutěži galantní remízou v klubové partii s Jarkou Strakovou. Jana Škribová si za dva body poradila s Martinem Strakou a Jiří Holzinger, po zdařilé kombinaci, nakonec uspěl proti Fandovi Duchoňovi, který bojoval jak lev. Poslední body byly rozdány a bylo nutné vystavit účet. Časová rezerva se opravdu hodila. Hráči slabozrací a vidící se zodpovědně seřadili na prvních třech místech s odstupem několika bodů. Zato mezi nevidomými se muselo rozhodnout až v dodatečné baráži a to nejen o titul, ale díky shodě pomocných kritérií netradičně i o bronzovou medaili.

Na první desce o titul si červené vylosovala Zuzka D., Jožko B. měl drobnou výhodu v 1.tahu. Na druhé desce nastoupily Lenka Č. s bílými proti Janě Š. a to proto, že po skončení turnaje měly obě shodný počet bodů z partií (10), tak i pomocné skóre 85 bodů.

Jožko v zajímavé partii, plné pozičních zvratů, statečně bojoval, ale podobně jako v královské dámě, mu titul o kousek toho pověstného štěstíčka unikl. Zuzce stačila k zisku titulu i remíza, ale nakonec potvrdila svou pozici dvěma vítěznými body. Nervy drásající boj probíhal na druhé desce mezi Lenčou z Dědiny a Janou Škribovou z Plzně. Hráči, kteří partii viděli, střídavé dostávali různé úrovně pomyslného infarktu. Dámy bojovaly jak v Oktagonu do poslední chvíle. Jedna ztráta figur na straně jedné stíhala další, větší na straně druhé, ofenzíva a úder střídal úder. Po dvou třetinách hry se váhy štěstí přiklonily na stranu Lenči, která získala na desce mírnou materiální i poziční převahu, kterou postupně strategicky zvyšovala a vygradovala v časové tísni do téměř bleskové koncovky. Posledních cca 11 tahů protagonistky odehrály v bleskovém tempu během necelých 3 minut. Jana v beznadějné pozici, kdy měla na desce pouze 2 kameny proti 7mi soupeřky a s vypršením svého herního času, definitivně rezignovala. Lence na hodinách zbylo pouhých 16 vteřin! Uf, další infarkt! Bylo tedy dokonáno. Účastníci baráže si vyslechli od přítomných velký potlesk na projev uznání jejich umu a velkého herního ducha. Jako organizátoři i jako rozhodčí se k uznání připojujeme a gratulujeme!

Suma sumárum, jak je to s konečným účtem?

Kategorie nevidomí:

  1. místo Mistr ČR 2023 – Zuzana Duchoňová (Česká Lípa)
  2. místo Vicemistr ČR 2023 – Jožko Budzák (Dědina)
  3. místo – Lenča Čermáková (Dědina)

Kategorie slabozrací a vidící:

  1. místo Mistr ČR 2023 – Radek Baštář (Plzeň)
  2. místo Vicemistr ČR 2023 – Zuzana Jandová (Česká Lípa)
  3. místo – Irenka Honzíková (Dědina)

Gratulujeme vítězům i všem, kteří přijeli a ve sportovním duchu fair play se zúčastnili soutěže. Ještě dlužíme výsledky družstev, tak tedy tady jsou:

  1. místo – Tým ze SONSu z České Lípy získal 25 tabulkových bodů za umístění
  2. místo – Tým Dědina získal 23 tabulk. bodů
  3. místo – Tým TyfloCentrum Plzeň získal 18 bodů

Následovalo vyhlášení konečného pořadí v obou kategoriích. Tradičně nikdo neodešel s prázdnou. Diplomy a drobné ceny potěšili snad všechny přítomné. Vítězové s nadšením a za potlesku převzali medaile, poháry, diplomy i věcné ceny. Následovala malá oslava s dortem, přípitkem, s gratulací vítězům a přáním, brzo se ve zdraví opět sejít! Možná to bude už v květnu na GCP – Golden Cup Prague v sázkové hře Slovní Poker. Tak, neváhejte a přihlaste se do soutěže na náš e-mail: sdszs@seznam.cz

Závěrem děkujeme všem zúčastněným za jejich bojovnost, vytrvalost, znalosti a především za úžasné nadšení, které projevili po celou dobu konání soutěže. Patří jim všem, podobně jako personálu i vedení střediska, obrovský díky a naše uznání.

Dámě zdar! A na dalším mistrovství v Brazilské dámě v roce 2024 nazdar!

Za organizátory soutěže, trenéry i nadšené rozhodčí
Ivana a Jaroslav Slaninovi