Kvalifikace na Mistrovství ČR 2023 v brazilské dámě SONS Česká Lípa, TyfloCentrum Plzeň a středisko Dědina – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Před námi je již 3. ročník Mistrovství ČR v brazilské dámě. Spousty hráčů se těší na pražské březnové finále, které proběhne ve středisku pro nevidomé na Dědině. Jenže, aby se ti nejlepší hráči mohli zúčastnit finále, museli postoupit z místních kvalifikací, které se v různých termínech odehrály v Plzni, v České Lípě a ve středisku na Dědině. Jen dvě „vyvolené“ hráčky si mohly užívat přímé postupové pohody. Zuzana Duchoňová z klubu Deskovek při SONSu v České Lípě v kategorii nevidomých hráčů a Helena Škramlíková z klubu Deskovek na Dědině v kategorii slabozrací a vidící hráči. Obě totiž obhajují své poslední posty – tituly „Mistryně ČR v brazilské dámě“!

Ale vezmeme to poněkud detailně a od začátku. Kritéria pro místní kvalifikace nejsou nikterak přísná, ale postoupit mohou jen ti lepší. Hrajeme především pro zábavu. Zisk titulu mistr ČR je už jen taková sladká jahůdka na šlehačkovém dortu! Nemá smysl se stresovat svým výkonem či do kvalifikací vstupovat s nevraživostí až případnou neutuchající posedlostí po úspěchu. Jako pořadatelé preferujeme přátelskou, kamarádskou atmosféru. Pro nás je prakticky vítězem a zaslouží si náš obdiv každý, kdo z nevidomých dokáže usednout za hrací desku, zorientovat se na ni i v pravidlech hry a odehrát partii až do konce, bez ohledu na její zdárný či méně úspěšný výsledek!

V lednu jsme do pobočky TyfloCentra v Plzni přivezli dokumentaci a ceny pro vítěze místní kvalifikace, kterou si hráči pobočky následně v průběhu února sami odehráli. Sedm statečných se utkalo v partiích každý s každým. Určitě není velkým překvapením, že místní plzeňskou kvalifikaci svými výkony ovládl neohrožený Radek Baštář. Plný počet bodů (14 b.) mu zajistil pohodový postup do finále a další vítězný „pohárek“ v pořadí do své rozrůstající se sbírky! Velkým překvapením pro všechny bylo v kvalifikaci 2. místo Jany Škribové. Naděje z Plzně tak ovládla stříbrnou příčku s 9 body a též se může těšit na velké finále do Prahy. Mezi další šťastné postupující se zařadili: Jiří Holzinger, Radek Halas a jako náhradníci Lenka Potůčková s Jiřinou Hodkovou. Budeme se těšit na jejich účast.

Začátkem února (přesněji 1.2.) jsme odehráli převážnou část místní kvalifikace ve středisku pro nevidomé na Dědině. Pro větší zájem jsme hráče nakonec rozdělili do dvou vyrovnaných skupin. Probíhaly velmi dramatické partie, ve kterých se dařilo nejen favoritům, ale i těm méně zkušeným. Cenou trofej za vítězství si nakonec odnesl Jožko Budzák. Plný počet 10 bodů nikoho nenechal na pochybách, že Jožko bude ve finále opět favoritem v kategorii nevidomých hráčů. Z postupu se těší: Lenka Čermáková, Irenka Honzíková, Jaroslav Jíra. Díky dobrým výsledkům je ještě doplní duo: Petra Dienerová a Vojta Jirák. Jako náhradník bude určitě připraven Radek Hájek. Helenka Škramlíková se místní kvalifikace pro nemoc nezúčastnila. Nicméně ji ušlý trénink nemusí moc mrzet, neboť účast v pražském finále má, jako obhájkyně posledního titulu „mistryně ČR“, plně zaručenou! Otázkou je, zda do finále stačí své znalosti brazilské dámy osvěžit a osobní formu si dokonale naladit. V její kategorii to bude velmi napínavé.

Poslední kvalifikace se odehrála v oblastní odbočce SONSu v České Lípě. Samozřejmě i zde se všichni přihlášení moc těšili na souboje za deskami. Vzorně připravená hrací místnost v 1. patře střediska nás uvítala do hry. Velká účast hráčů nikoho nenechala na pochybách, že i zde mají o brazilskou dámu zájem. Vždyť hra je to celkem dynamická, díky pravidlům i zajímavě pestrá a určitě, na rozdíl od jiných variant dámy, není nudná. Po technickém úvodu, zopakování postupových pravidel a rozdělení hráčů do dvou skupin, jsme zahájili první partie. Kvalitu hráčů za ta léta známe, avšak skoro pokaždé není o nějaký ten moment překvapení nouze. Určitě takovým momentem se stalo první místo Jaroslavy Hudečkové, která s plným počtem bodů (10 b.) nečekaně ovládla místní kvalifikaci! Nečekaně? Určitě ne! Doma se velmi dobře připravovala, neboť dámě věnovala dostatek volného času k tréninku. Toto osobní odhodlání Jarce přineslo očekávané ovoce. Pohár pro vítěze českolipské kvalifikace je tedy v dobrých rukou. O další pražská místa se však strhl velký boj. Hned tři hráči docílili shodného počtu bodů. Úspěšnou finalistku Jarku ještě doplní: Vladimír Brodecký, Zuzana Jandová, Marie Černá a Tomáš Resl. Všichni získali svorně a nerozlučně 8 bodů! Gratulujeme! Do nominace na finále se ještě vešli: František Duchoň a Martin Straka. Jaroslava Straková se zúčastní jako doprovod nebo možná i jako náhradník. Bohužel, její celkový výsledek na zdárný postup úplně nestačil. Kde se stala chyba, Jarko? Zuzka Duchoňová to naštěstí, jak sama suverénně prohlásila, měla celou dobu „na háku“! Její obhajoba posledního zisku titulu mistryně ČR ji do pražského finále automaticky posunula bez příznačných turnajových obav, herního vypětí, nervů, s kávičkou v ruce, tedy jen v případě, že jí ho Irenka nestačila rozlít!

Všechny kvalifikace se odehrály v duchu fair-play. Všichni hráči i zaměstnanci poboček si zaslouží velký obdiv a především díky za účast i organizaci. Těm hráčům, kteří se nekvalifikovali, to určitě vyjde v příštím turnaji nebo se s nimi setkáme při dalších karetních či deskových hrách. Škoda jen, že se k nám ostatní z oslovených poboček nepřidaly. Informace jsme e-mailem poskytli všem, a celkem v dostatečném časovém předstihu.

Závěrem dodáváme, že se na všechny už moc těšíme v sobotu a v neděli 25. a 26. března ve středisku na Dědině. A to bude ten správný zážitek! V sobotu začínáme uvítáním a úvodním proslovem v 10:00 hod.!

Sláva vítězům, čest poraženým. Ať žije dáma a nadšení ze hry!

Seznam postupujících hráčů do finále MČR v brazilské dámě 2023

Za SDS, z. s. a pořadatele soutěže
Jaroslav Slanina