Kvalifikace na Mistrovství ČR 2022 v královské dámě Plzeň – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Podobně jako v České Lípě, tak v úterý 13.9.2022 od 14:00 hod v oblastní odbočce TyfloCentrum Plzeň proběhl kvalifikační turnaj na Mistrovství ČR 2022 v mezinárodní dámě – královské variantě. Z Plzně přímo do finále postupují Radek Baštář, který bude v Praze obhajovat titul a Jana Škribová třetí místo z posledního mistrovství ČR. Do kvalifikačních bojů o postup do finále tak nastoupili: Lenka Potůčková, Jiří Holzinger, Radek Halas a čtveřici doplnil junior Matěj Potůček, který si atmosféru kvalifikace chtěl vyzkoušet. S omluvenkami jsme se nemuseli potýkat, neboť všichni hráči do soutěže nastoupili „naplno“ a velmi dobře připraveni! Určitě na tomto místě patří velký dík Radkovi Baštářovi, který „své hráčské svěřence“ Jirku a Radka během velmi krátké doby královskou dámu, její pravidla i základní strategii nováčkům dobře vyložil a naučil.

Náš příchod byl zahájen velmi milým přivítáním. Bohaté sladké občerstvení s kávou a čajem nás sympaticky naladilo k zahájení kvalifikace. Přeci jen na soutěž jsme měli méně času než jinde, proto jsme kvalifikaci zahájili co nejdříve. Po krátkém zopakování pravidel a propozic, zodpovězení technických dotazů, jsme odstartovali 1. kolo z plánovaných tří. Při účasti 4 hráčů byly tedy v sázce dvě postupová místa.

V prvním kole se nejlépe dařilo Lence a Matějovi. Ve druhém pak Radek získal 2 body za výhru nad Jirkou a Matěj si v rodinném klání poradil s Lenkou. Třetí kolo znovu nejlépe zvládl Matěj, který porazil Radka. Lenka s Jirkou herně neklopýtla, tudíž i jí náležely 2 body za výhru. „Suma-sumárum“ pohár a diplom za první místo s plným počtem bodů putoval do rukou juniora Matěje, druhé místo vybojovala Lenka, třetí skončil Radek a čtvrtý Jirka. Dle podmínek soutěže do finále v Praze Matěj díky svému věku bohužel nezasáhne a Lenka se svého postupu vzdala ve prospěch dalšího hráče v pořadí z tabulky místní kvalifikace. Ovšem její účast v Praze jako doprovod je též zaručena.

Postupující Jirka a Radek jsou celkem dobře připraveni. Osvojili si práci se soutěžními hodinami, ke hře přistupují vždy zodpovědně a disciplinovaně. Myslíme si, že autorita Radka, jakožto trenéra velmi dobře funguje. Navíc hráči si nemohli přát lepšího kouče než je současný mistr ČR v královské dámě!

Všem zúčastněným patří velké poděkování a postupujícím naše gratulace. Báječné odpoledne v kolektivu milých lidí nám opět uběhlo jako voda. Těšíme se setkání při pražském říjnovém finále na Dědině. Královské dámě zdar!

Za SDS, z. s. a pořadatele soutěže
Jaroslav Slanina