Tak jsme se konečně dočkali!

Nakonec jsme to vše zvládli! V prosinci odložené vyhlášení výsledků ligy knihovních Deskovek ročníku 2019/2020-2021, mimořádně dlouhé sezóny soutěže v karetních a deskových hrách, jsme uskutečnili v knihovně na Smíchově dne 20.1.2022!

Pandemické přestávky Covidu-19 nás donutili čekat na absolutního vítěze Deskovek od startu prvního turnaje až po konec 11. turnaje neuvěřitelných 792 dnů, což představuje 19.008 hodin. Kdo má rád podrobnější statistiku, tak to trvalo 1,140.480 minut nebo úctyhodných 68,428.800 vteřin!

Při všech turnajích dohromady jsme hráli 27,5 hodiny, výsledky jednotlivých turnajů jsme průměrně vyhlašovali 20 minut, tedy celkem 220 minut. Na závěr akcí jsme se vydrželi společně fotit báječných 33 minut. Turnaje jsme odehráli následovně: 1. turnaj ve stolním hokeji, 2. česká dáma, 3. Monopoly, 4. Osadníci z Katanu, 5. Dostihy a sázky, 6. Repello, 7. Othello, 8. Carcassonne s pátým rozšířením, 9. Karty Mrtvého muže, 10. Ticket to Ride (USA) a nakonec „Prší 48“ – s unikátními šestibarevnými kartami vytvořenými spolkem Společenství duševních sportů, z.s.

Vyhlášení bylo pojato opravdu slavnostně. Na nejlepší hráče čekaly zajímavé ceny v podobě stolních i karetních her, diplomy, medaile, poháry a především dobrá zábava. Tentokráte nás country skupina Staré Sedlo při akci nedoprovodila osobně, ale prostřednictvím videa, které členové profesionálně natočili před více jak 20ti lety! A to byl opravdu velký zážitek! Jak ten čas letí…

Ceremoniál jsme zahájili svižnou písničkou: „Do rána toulám“, vzápětí předali ocenění v kategorii ženy/dívky: 1. místo S.A., 2. místo Janar a 3. místo Helenka. Následovaly další písničky, pak vyhlášení kategorie „Genius Loci“ (Duch místa), což je cena za zvláštní nebo neobvyklé činy hráčů během turnajů: 1. S.A., 2. dělené místo: Daddy, Knedlík, Lišák, 3. dělené místo: Helenka, Maple, Otazník, Růža a Terminátor. Po dalších písničkách Starého Sedla následovala kategorie: „dvoučlenné týmy“, ve které: 1. místo získali Heyráci (S.A. + Lišák), 2. místo Husiti (Daddy + Terminátor) a 3. příčku obsadili Nerozhodní (Janar + Zikmund). Finále bylo vyhlášením mužské kategorie. Absolutním vítězem – „mistrem Deskovek“ předlouhé herní sezóny 2019/2020…2021 se stal hráč Maple. Na 2. místě skončil Daddy, bronzovou medaili získal Zikmund.

Závěrem lze říci, že „Konec dobrý – všechno dobré“. Poslední akce se zúčastnili všichni skalní hráči Deskovek, kteří pravidelně docházeli na čtvrteční společné herní odpoledne a účastnili se prakticky všech zajímavých turnajů. O to více se jim do očí vnesl mírný smutek z informace, že Deskovky, pod vedením dobrovolníků Iva a Jardy, mají ve druhém pololetí školního roku 2021-2022 pauzu. Ale netřeba smutnit dlouho. V září se Deskovky možná opět rozeběhnou! Mimořádné víkendové akce proběhnou i v Klubovně SDS na adrese: Lesnická 9, Praha 5 – Smíchov, cca 100 m od Městské knihovny na Smíchově. Informace se dozvíte na internetových stránkách spolku: SDSZS.CZ

Statistika sice nuda je, ale má však i bláznivé údaje. Posuďte sami:

Co vše se mohlo stát během trvání předlouhého 3. ročníku Deskovek 2019 – 2020… 21 při čekání na absolutního vítěze ?

Česká stavební firma Palis Plzeň vytvořila v roce 2007 rekord ve stavbě domu. Stalo se tak na výstavě FOR ARCH Plzeň 2007. Jednalo se o dřevostavbu bez základního vnitřního vybavení. Stavělo se na předem připravenou základní desku bez použití stavební mechanizace. Stavba domu trvala celkem 20 hodin 40 minut.

Kdyby firmě vydrželo nasazené tempo, tak po dobu trvání 3. ročníku Deskovek by podobným způsobem postavila cca 920 domů!

Nejvyšší dosažená rychlost jízdy na kole 296 km/h byla vytvořena na rovině, na Solných pláních, 45 letou jezdkyní Denise Mueller – Korenekovou.

Zcela hypoteticky, pokud by takto vydatně šlapala do pedálů celou dobu konání 3. ročníku Deskovek (19.008 hodin), tak by ujela neuvěřitelných 5,626.368 km!

Při střední vzdálenosti Země – Měsíc a po pomyslné dálnici, vedoucí mezi těmito vesmírnými tělesy, by cestu ze Země na Měsíc a zpět dokázala absolvovat celkem 7x a ještě k tomu by si zatrénovala jízdu cca 2x kolem rovníku!

Pokud by na trasu Země – Měsíc rezignovala a vydala se jen kolem rovníku, po dobu trvání 3. ročníku by objela zeměkouli cca 140 x !

A jedna veselá statistika na závěr.

Český rekord v pojídání párků vytvořil Jaroslav Němec zv. „Maxijedlík“. Pro svůj rekord si vybral „Sváteční minipárečky“ z obchodu řezníka a uzenáře ve Sloupnicích.

Maxijedlík dne 9. června 2021 před obchodem v Lanškrouně během 5ti minut spořádal 47 nožiček!

A nyní otázka: Kdyby mu toto tempo, čistě hypoteticky, vydrželo nonstop celých 19.008 hodin, kolik by spořádal nožiček párků během trvání 3. ročníku Deskovek?

Odpověď: 10,720.512 nožiček párků!

Závěrečný dotaz zní: „Co jsme stihli my za celou dobu trvání 3. ročníku Deskovek?“

Odpověď je jednoduchá: „Dohráli jsme je! A to je přeci báječné!“

Děkujeme všem zúčastněným hráčům a především knihovníkům MK Praha 5 – Smíchov, kteří nám pomáhali s organizací a přípravami veškerých akcí, které jsme pro Vás společnými silami připravili.

 

Ivana + Jaroslav Slaninovi