Velký návrat Deskovek III.

V předchozích dvou článcích „Velký návrat Deskovek“ jsme se s Vámi podělili o naše dojmy ze zahájení pravidelných Deskovek v Klubovně SDS,  v jednotlivých střediscích SONS, TyfloCenter a v Městské knihovně Praha 5 – Smíchov. Covidová pauza byla pro každého velmi dlouhá. Není divu, že na obnovené pravidelné setkání Deskovek se všichni už moc těšili.

Z výčtu všech míst nám ještě zbývá podělit se s vámi o zážitky ze setkání s přáteli a hráči střediska SONS Příbram. Termín Deskovek vyšel na říjen, přesněji na pondělí 4.10. Cesta autobusem z Prahy nám rychle utekla. Chvíli před jednou hodinou, s různými hrami po taškách, jsme vstoupili do střediska SONSu. Při vstupu do kanceláře bylo hned na první pohled patrné, že ani zde pracovníci o dlouhém Covidu nezaháleli a interiér dokonale upravili. Vzniklo více místa pro sezení, a to díky praktickému uspořádání nábytku. U stolů jsme si vybrali ideální místa pro představení dovezených her. Potěšila nás, nejen jako instruktory, velká účast a zájem příchozích návštěvníků.

Jak známo, čas nějak rychle utíká, obzvlášť když program setkání je dokonale nabytý. Po krátkém přivítání a letmém sdělení organizačních záležitostí jsme se už rovnou pustili do her. Skoro legendární „Plný kurník“ byl vyžádán hned na úvod. Všichni hráči dynamické, atraktivní a na pravidla nenáročné hře okamžitě propadli. Každý hod kostkami byl s napětím všemi zúčastněnými sledován. Pro první kolo jsme zvolili základní variantu hry s kohoutem. V té se nejlépe dařilo Andree. V druhé partii jsme se věnovali novému rozšíření pro 5 hráčů s pracovním názvem: „Ukradené slepice“. A to byl pro všechny mimořádný zážitek i nevšední výzva! V této variantě totiž liška vůbec neřádí, ale v důsledku nouze o slepice, dochází k dokonalým krádežím slepic hráčů mezi jednotlivými kurníky. Jako první si vyzkoušel záškodnickou činnost Petr M. Místo rychlého vítězství, zvolil variantu ztráty slepic z kurníků svých soupeřů a partie se tak významně zdramatizovala. Okamžitě propadl v nemilost všech soupeřů, kteří o své skoro plné kurníky slepic během okamžiku rázem přišli. S téměř vybíleným kurníkem se v krátkém čase nejlépe vyrovnala hráčka Lily. Svůj zdecimovaný chov slepic znovu vypiplala do konečného vítězství 9 kusů! Následovalo příjemné občerstvení – konzumace sponzorského daru jednoho z hráčů. Výtečné sladké zákusky, které na akci donesl, doplněné kávou a čajem nás výborně naladily a pozvolna posunuly do druhého dějství Deskovek.

V průběhu odpoledne došlo i na ukázky z dámy – varianty na 8×8 i 10×10 polích. Na závěr našeho setkání jsme se ještě vrátili k oblíbené hře „Královská zahrada“. Netradiční domino si od hráčů zasloužilo velké soustředění. Hráči kombinovali dominové kostky. Snažili se vytvořit nejideálnější, bodově výhodné, území. Nejlepší a nejcennější zahradu se nakonec povedlo poskládat Vlaďce, která  s 41 body vyhrála, následována Petrem P., který zaostal o pouhé dva body na druhém místě. Třetí byla Terka a čtvrtá Lily. Odpoledne opět rychle uběhlo. Víc už jsme toho, bohužel, nestihli.

A kdy se v Příbrami sejdeme příště? Předběžně je stanoven termín na pondělí 1.11. 2021 opět od 13:00 hod. Tentokráte se budeme věnovat hrám karetním a deskovým, určeným hře pro dva hráče. Doufáme, že Covid nám naše plány už znovu nepokazí. Těšíme se na Vaší účast.

Fotogalerie – Zahájení Deskovek 2021 – SONS Příbram

Za trenéry Iva a Jarda S.