Soutěž řešení úloh Mezinárodní dáma v lockdownu 2021 – ohlédnutí a výsledky 1. kolo

Koncem dubna 2021 jsme vyhlásili novou internetovou soutěž, zaměřenou na řešení koncovek – úloh z mezinárodní dámy. Dáma je sport, stejně jako šachy a pravidla nejsou nijak složitá. Za to těch různých kombinací, co během každé partie vznikne a se kterými se můžou hráči během své kariéry setkat! Pak je dobré být alespoň trochu připraven.

Dámové úlohy jsou koncipovány jako výhra za bílého, a to během několika málo tahů. Většinou po 2 až 4 tazích bílého i černého je výhra zřejmá nebo pozice na desce vyznívá ve prospěch bílého s drtivou převahou oproti černému (červenému). Pokud nám soutěžící sice odpoví a bílého dotlačí do vítězství po vícero tazích, příkladně 6 a více, pak je asi něco špatně a pointa úlohy, v takovém případě, řešiteli asi tak nějak trochu unikla… Naopak, pokud hráč kombinaci vyhodnotí, ale nedokončí tahy do jednoznačně výhodné či vítězné pozice za bílého, pak nemůžeme řešení uznat z důvodu neúplnosti.

Pamatujte: „Všechny úlohy vedou vždy do výhry bílého!“ Tahy, počínaje vždy bílým, mají svou logiku a jsou následovány řetězovou reakcí několika následných vynucených tahů od červeného, kdy červený již nemá možnost výběru a nebo se do poslední chvíle snaží odehrát co nejlepší tahy s ohledem na pravidla hry. Proto luštitel musí uvažovat i ty nejlepší tahy za červeného (černého)! „Červený není žádný salát!“

V loni jsme řešili úlohy z brazilské dámy. Letos jsme se zaměřili na dámu mezinárodní, která se hraje na desce 10 x 10 polí. Pravidla jsou shodná, kamenů však víc a herní prostor se nám nápadně zvětšil! Notace má svá specifika. Každé pole na desce má své číslo. Po pravé ruce hráče s bílými kameny najdeme pole číslo 50. Černý (červený) má po své pravé ruce políčko číslo 1. Digram s notací najdete v rubrice Návody a pravidla her – deskové hry – Mezinárodní dáma.

Výsledky z prvního kola najdete v přehledné průběžné tabulce soutěže v níže připojeném odkazu a též v rubrice „MD v lockdownu 2021“. Každou středu od 20:00 hod zveřejňujeme novou sérii úloh – kolo. Na diagramy z předchozího kola již nelze odpovědět a pokud Vám utekly bez povšimnutí nebo jste si na ně nenašli potřebný čas, najdete je na našich stránkách SDSZS.CZ v rubrice Internetová soutěž – Archiv úloh – Mezinárodní dáma. Úlohy si můžete kdykoliv vyzkoušet. Pokud si nevíte rady, řešení každé úlohy je skryto v dialogovém okénku „řešení diagramu“. Pokud však v aktuálním kole odpovíte na všechny diagramy a budete současně nejrychlejší, získáváte s body za správné řešení úloh i body za rychlost. A to se pěti nejrychlejším stále dobře vyplatí! V prvním kole byl nejrychlejší a současně nejpřesnější Ráďa, který vede tabulku s 39 body. Gratulujeme!

Pravidla internetové soutěže a odkaz na pravidla hry najdete v již zmíněné záložce: „MD v lockdownu 2021“.

Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a první série úloh zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do dalších částí. Věříme, že i noví hráči se do soutěže co nejdříve zapojí.

Výsledky Mezinárodní dámy v lockdownu v PDF

Za tým Deskovek instruktoři Ivana a Jaroslav S.