Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky z deváté série otázek

Do začátku prázdnin chybí již necelý měsíc. Internetová soutěž finišuje podobně jako někteří žáci a maturanti. Do konce června jsou před námi ještě 3 kola, ve kterých se může v průběžném pořadí brazilské dámy i karetní série tajenek Syllabatimu cokoliv změnit.

Deváté kolo proběhlo od 26.5 do 1.6.2020. Otázky byly zveřejněny na internetových stránkách Spolku. S přibývajícími krásnými dny však ubývá hráčů, kteří se původně zapojili, zajímají se o deskové i karetní hry, a tak rozjetou soutěž dokončuje pouze hrstka těch nejstatečnějších z nich. Všem, kteří přispěli svými odpověďmi, moc děkujeme.

V tomto soutěžním cyklu nám přišlo celkem 54 odpovědí. V kategorii „Deskové hry“ – brazilská dáma nám jich došlo 34. Nejvíce (celkem 11) nám jich poslala Helenka. Daddy jich „dodal“ 10 a Ráďa 8. Pánové si do průběžné tabulky Deskovek připsali shodně 27 bodů, Helenka o 3 body méně. Tentokráte jsme do soutěže nezařadili žádné „vypečené“ úlohy, které by byly příliš složité, tedy až na úlohu č.052, která měla základní ohodnocení za objevenou kombinaci 3 body a za velmi těžkou dohrávku ještě 6 dalších. Zisk z tohoto diagramu byl velmi lákavý, a tak se o úspěch v řešení pokusili všichni výše jmenovaní. Pokud by červený hrál přesně, tak by nejspíše dokázal uhrát remízu. Množství všech možných kombinací tahů v závěru partie a jejich důkladný rozbor by nejspíš zabral další dvě stránky v tomto článku.

Asi nejvíce se nám líbila varianta dohrávky od Daddyho, který po kombinaci a zisku dámy, do hry aktivně zapojil i zbývající kameny bílého z polí g1 a g3 a neustále hrozícími kombinacemi, červeného „jemně“ přinutil hrát přesně tak, jak bílý potřeboval k výhře. Na více „nepřesností“ v dohrávce a v tazích červeného, se spoléhali Ráďa s Helenkou. Rudému ve svých řešeních v určité fázi hry naordinovali „drobný tahový úlet“ a bylo vyhráno! Všem, co si dali tu práci a poslali nám ve svých odpovědích i dohrávku, patří náš neobyčejný dík. Věříme, že se všichni, při hledání správného řešení nad deskou, dostatečně „vyřádili“ … musíme však podotknout, že diagram do výhry úplně jednoznačné řešení nemá. Ovšem ani tento fakt nic nemění na tom, že tabulku stále vede Daddy s 289 body, druhý Ráďa posbíral 227 a bronzovou příčku hájí Helenka se 180 body!

V karetní soutěži Syllabatimu, opět dominovala tradiční přísloví a lidová moudrost. Stoprocentní úspěch v tomto kole nikdo nezaznamenal. Nejblíže k maximálnímu úspěchu bylo rodinné uskupení Dadlin, které odhalilo 3 přísloví ze 4.  Juana našla 2 přísloví. Přísloví však byla odhalena všechna. Bonusová otázka č. 033 ještě mohla upravit výsledky kola. V této se dařilo shodně Dadlinu, Juaně a Lovosmečce. Všichni sestavili 2 slova v součtu 53 (Syll.) bodů a protože nerozhodl ani větší počet karet, všichni jmenovaní získali plný počet 15 bonusových bodů do průběžné tabulky karetní soutěže. A jak se toto kolo promítlo přímo do celkového pořadí? Dadlin (205 b.) na první příčce mírně odskočil a má náskok 22 bodů před druhou Lovosmečkou a 25 bodů před třetí Helenkou. Na čtvrtou pozici „vyšplhala“ Juana a na třetí místo ztrácí jen 23 bodů, což v Syllabatimu není zase tak úplně nesmazatelný náskok.

Internetová soutěž se pomalu chýlí ke konci. Využijte proto ještě pár zbývajících kol pro úpravu svých bodových zisků. Každý bod se počítá a na Vaše odpovědi se budeme moc těšit.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.

Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a deváté série otázek zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do další části.