Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky z první série otázek

Letošní soutěž ligy Ligan/Ligas a další plánované turnaje ovládla nečekaná situace kolem celosvětové pandemie koronaviru COVID-19. O úporném boji všech lidí s tímto virem ví každý asi mnohé. Dramatické informace přicházejí ze všech stran. Údajně to začalo, možná už koncem roku 2019, v čínském městě Wu-Chan. Moderní doba s její spolehlivou dopravou, ochotně napomohla šíření lehce přenosné respirační nemoci do všech koutů světa, a tak se nemoc z Číny, bohužel, šíří dál a dál. Příroda je celkem mocná, a když je přesvědčená o tom, že je toho už tak nějak moc, čas od času dá všem lidem pěknou lekci. Od začátku března máme za povinnost chodit venku na veřejnosti v rouškách nebo jsme převážně zavřeni doma. Obchody, kina, divadla, školy a různá zábavní centra, stejně tak jako hranice jednotlivých států, se uzavřely. Letadla na obloze, kromě těch se zdravotním materiálem, nevidíme. Přemýšlíme. Máme totiž čas přemýšlet. Nikam nespěcháme, nejezdíme ani nechodíme, protože prakticky není kam. Všude je zavřeno. Jen zdravotníci, lékaři, police, armáda a hasiči mají plné ruce práce, aby zajistili případnou lékařskou i technickou pomoc a koordinaci opatření v boji proti šíření zákeřné pandemie. Díky tomu jsme na tom ještě celkem dobře. Doufáme a čekáme ve zlepšení této, pro všechny dlouhotrvající trýznivé, situace. Spousta jiných kolem takové štěstí nemají nebo bohužel neměli. Vážíme si víc každého dne s rodinou, vážíme si zdraví života svého i svých blízkých, přátel a určitě i těch, co osobně neznáme. Vše se pro nás, nikoliv však pro zdravotníky a lékaře, najednou zpomalilo a utichlo.

Nucené nicnedělání a nedobrovolné lenošení je sice chvíli fajn, ale každý z nás ví, že takto to funguje jen po nějakou krátkou dobu. Lidé bývají především aktivní. Pokud toho nelze docílit sportem ani volnočasovými aktivitami, tak alespoň cvičením nervových buněk. Dne 1.4.2020 jsme na našich stránkách nastartovali internetovou soutěž, ve které má každý možnost popřemýšlet, nezahálet a především zúčastnit se. Má dvě kategorie. V rubrice „Deskové hry“ se snažíme přiblížit všem zájemcům různé běžné varianty dámy na desce 8×8 nebo 10×10 polí a zábavnou formou vás seznámit i s netradičními variantami této hry. V rubrice „Karetní hry“ určitě najdete mnohé kolem oblíbeného Syllabatimu a později i o dalších karetních hrách.

Po dobu uzavření klubů a kulturních center je každý týden na stránkách SDSZS.CZ zveřejněna jedna série několika úloh v obou kategoriích. Na ně je možné prostřednictvím připojeného krátkého formuláře písemně odpovídat. První série otázek byla zveřejněna 1.- 6. dubna. Na ni nám od přihlášených hráčů přišlo celkem 734 odpovědí! Rekordmany v kategorii karetních her se bezesporu stala Lovosmečka s počtem 154 odpovědí! V deskových hrách nejvíce odpovědí (celkem 9) poslal Ráďa. Všechny jsme přečetli. Ty správné vyhodnotili a body uvedli v přehledných tabulkách v obou kategoriích her zvlášť. Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a první série otázek zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do dalšího soutěžení. Věříme, že se do hry ke stávajícím hráčům zapojí i noví, aby bylo více zábavy a zajímavých řešitelských odpovědí.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.