Ligan/Ligas – 1. turnaj, 2019 – 2020 Othello – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Dne 25.9.2019, v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, se odehrál první turnaj v deskové hře Othello. Byl tak zahájen již 3. ročník ligy deskových a karetních her LIGAN/LIGAS 2019 – 2020 hráčů se zrakovým hendikepem. V celém ročníku ligy se hráči mohou zúčastnit celkem 6ti turnajů v různých deskových a karetních hrách, pořádaných Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z. s.).

Turnaje v Othellu se v předehrávkách v České Lípě, Plzni, Lovosicích a na Dědině zúčastnilo celkem 25 hráčů. Další 3 se přihlásili dodatečně. Hráči ve svých klubech odehráli téměř všechny vzájemné partie. Ve středu 25.9.2019 se 16 z nich sešlo v Praze v Pobytovém, rehabilitačním a rekvalifikačním centru pro nevidomé na Dědině k dohrávce zbývajících duelů. Před hráči, kteří neměli možnost se zúčastnit předehrávek, čekal nelehký úkol, a to odehrát co nejvíce partií s hráči, kteří ještě neměli svůj turnajový příděl volných partií vyčerpán. Limitem v turnaji bylo maximálně 9 partií jednoho hráče, přičemž účastník nemohl hrát se stejným soupeřem dvakrát. Hrálo se s na 18 tahů (celkem 20 kamenů) a s časem 15 minut (+ 3 vteřiny bonus za odehraný tah) na hráče. Partie probíhaly na originálních deskách Othello, tzv. „Othellierech“, speciálně upravených pro hmatovou hru.

V předehrávkce v Plzni 17.9.2019 se nejvíce dařilo Lence Potůčkové, Radku Baštářovi a Markétě Matasové. V České Lípě, dne 13.9.2019, si domácí hráči předehráli nejvíce partií (7), ve kterých vynikla zejména Zuzana Duchoňová a Lída Chalupová. Obě hráčky si připsaly 10 bodů! V Praze na Dědině, v předehraných partiích, dominovali Helena Škramlíková, Vláďa Krajíček a Irena Honzíková. Některé zajímavé partie hodně napověděly o síle jednotlivých hráčů a něco málo i o jejich takticky vedené strategii boje. Nebylo nouze o napínavé situace, kdy posledním svým položeným kamenem hráč na desce získal nejmenší možnou převahu své barvy vedoucí k těsné výhře 21:19! Prostě do posledního kamene resp. tahu napínavé! Dočkali jsme se i několika remíz, což v Othellu nebývá tak často.

K dohrávce 25.9. nás přivítala celkem příjemná atmosféra střediska na Dědině. Prostor i zázemí jsou pro takové akce dokonalé. Deštivé odpoledne nikoho ven nelákalo, jen pár trpělivých psích asistentů se šlo občas proběhnout. Rozlosování partií, desky, hodiny i rozhodčí byli připraveni a hráči mohli zasednout k Othelliérům. Jak již bylo zmíněno hráči, kterým zbývalo k dohrávce plný počet partií (9), to měli prakticky ten den nejtěžší. S touto skutečností, ale i s podmínkami, co do množství vyrovnyných a napínavých partií, se nejlépe vypořádal Daniel Lžíčař z Českého Krumlova, který stihl odehrát 7 partií a byl v nich 100% úspěšný! Přemožitele nenašel. Tomášovi Sladkému z Dědiny se dařilo jen střídavě, a tak z 8mi partií nakonec získal 9 bodů. Velmi srdnatě hrála i Zdenka Hrimutová z české Lípy, která ze 6ti partií vytěžila 8 bodů! V dohrávce svou pozici upevnila Helena Škramlíková z klubu Dědina, které se na turnajích tradičně daří. K 12ti suveréním bodům z předehrávky přidala ještě další 4 a stala se vítězkou celého turnaje, a to jak v kategorii slabozrací hráči, tak i celkově. Zaslouženě si vybojovala 1. místo, zlatou medaili i pohár! Daniel Lžíčař z Českého Krumlova skončil ve stejné kategorii na druhém místě, což je na úvod celé ligy velmi dobrý počinek. Pevně věříme, že se bude moct zúčastnit i dalších plánovaných turnajů včetně mistrovského v Královské dámě koncem listopadu 2019. Celkově třetí místo v turnaji obsadila velmi pěkným výkonem Zuzana Duchoňová. Ve své kategorii – nevidící hráči, obsadila 1. místo! O Zuzce z klubu Deskovek při SONS z České Lípy by se dalo s úspěchem tvrdit, že je „multifunkční“ hráč. Deskové i karetní hry ji baví. Nebojí se učit nové a především s nadšením je hrát! No, a kdo další stanul na stupních vítězů? Na druhém místě v kategorii nevidmí hráči skončil Vláďa Krajíček z Lovosic, jenž do dohrávky na Dědině, z důvodů pracovní povinnosti nezasáhl, a třetí místo obsadil po velmi pěkném výkonu z předehrávky František Duchoň. Poslední kostičkou do mozaiky vítězů v kategorii slabozrací je 3. místo náležící Lence Potůčkové. Všem vítězům i vítězkám gratulujeme. Všem ostatním hráčům přejeme hodně štěstí v partiích při dalších turnajích.

Závěrem touto cestou děkujeme hráčům za účast a především „šéfkám“ výprav z České Lípy Lídě Chalupové a Lence Potůčkové z Plzně, za doprovod hráčů na turnaj v Praze a za pomoc při organizování průběhu akce. Děkujeme touto cestou také vedení střediska na Dědině, jmenovitě paní ředitelce Bc. Nadě Modráčkové, že nám umožnila v prostorách střediska uspořádat již 3. ročník série turnajů ligy, jenž získávají stále více na své popularitě a zájmu ze stran hráčů z různých koutů naší malé země. Těšíme se na setkání při dalším plánovaném, již druhém turnaji ligy LIGAN – LIGAS 2019 – 2020, tentokráte v karetní hře Syllabatim dne 9.10.2019 od 15:30 hod, opět ve středisku na Dědině. Bude to významný den pro středisko na Dědině, neboť slaví 25. výročí svého založení a poskytování služeb nevidomým klientům. Středisku a jeho kolektivu gratulujeme, přejeme mnoho štěstí a spokojených klientů, spoustu elánu i pohody do dalších úspěšných let činnosti!    

LIGA LIGAN/LIGAS: Každý, kdo odehraje první turnaj, stane se automaticky hráčem ligy Ligan a Ligas pro rok 2019 -2020. Liga se skládá ze 6ti samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny. Platí však, že čím většího počtu turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Jaroslav Slanina
V Praze dne 26.9.2019

Tabulka losování turnaje Othello
Průběžné výsledky ligy Ligan / Ligas
Odkaz na fotogalerie