12. Turnaj Deskovek 2018/2019 Repello – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Tak, v druhém ročníku Deskovek sezóny 2018–2019 je v kategorii jednotlivců definitivně rozhodnuto. Turnaj v Repellu, jako naschvál, nejvýrazněji zamíchal pořadím na těch nejvyšších příčkách. Bodové rozdíly před dvanáctým turnajem byly velmi těsné. Terminátor již v předchozím turnaji v brazilské dámě jasně naznačil, že v této sezóně hodlá ze všech sil finišovat a obsadit celkově příčku nejvyšší. Lišák měl po brazilské dámě, do té doby na prvním místě, celkem luxusní náskok 6 bodů před druhým Daddym. Terminátor ztrácel na první příčku dokonce 12 bodů!

23.5.2019 v Městské knihovně pobočce – Smíchov zasedlo ke stolům 13 a později dokonce 15 hráčů. Mezi nimi 4 noví hráči: Růža, Iris, Otazník a Cat-man, všichni tedy v turnaji úplně poprvé a věříme, že určitě ne naposledy, protože po prázdninách začne již 3. ročník Deskovek a s nimi další soutěže. Hráči netrpělivě očekávali zahájení letošního rozhodujícího klání jednotlivců. Aby bylo vše spravedlivé, hráči se v prvním kole ke stolům rozlosovali. Abychom dokázali sehrát plánovaná 3 kola, snížili jsme každému hráči startovní počet žetonů na 10 a ještě hru limitovali časem 40 minut. Repello je celkem svižná, dynamická hra, kde hrají u desky 2 až 4 hráči, kteří se snaží co nejlepšími manévry a propočty vytlačit mimo desku co nejvíce žetonů různých hodnot nebo ještě lépe přímo soupeřovy zásobníky! Kořist je pak v takovém případě hodně tučná. Hráč, který se ocitl mimo hrací plochu, musí odevzdat soupeři, jenž ho „vyrazil“, jeden žeton ze svého herního zásobníku (tím má ve zbývající hře o tah méně) a navíc soupeř má právo si vybrat jeden, kterýkoliv žeton z „archivu“ hráče, které nebohá oběť nastřádala během probíhající hry. Někteří hráči tak přišli o těžce dobytý zlatý žeton za 5 bodů nebo stříbrný za 3. Jednobodové černé žetony se střádaly nejrychleji, neboť jich je ve hře mnoho. Taktiky hráčů byly různé. Někdo se snažil získat co nejvíce žetonů obdivuhodnými manévry při řešení konfliktů těsně sousedících žetonů na desce, jiní se zaměřili na to „loupení“ a své tahy směřovaly spíše na soupeřovy zásobníky. Po více jak 2/3 hry, na každé desce vznikaly nepřeberné možnosti a připadali v úvahu různá řešení. Některému hráči se podařil i tzv. „majstrštyk“, kdy během svého tahu vyřadil z desky několik žetonů a ještě i soupeře! Tudíž 6, 7 a více bodů během jednoho tahu byl parádní úlovek! Časový limit na partii se projevil ideálním způsobem jak zamezit případu „přenocování“ v knihovně kvůli statečným počtářům „nejvýhodnějších“ variant. Nu ale, možná je to zajímavá myšlenka ke „spáchání“ turnaje „24 hodin non-stop Deskovky“! Mohly by vzniknout týmy a hráči by se měnili přesně po 6 hodinách! Tedy „tato divočina“ by nám v knihovně asi moc neprošla……, ale myšlenka je to pěkná, že?

No, a jak to nakonec vše v Repellu dopadlo? Kritéria pro určení vítěze byla jasná. Počítalo se pořadí u stolu za 4, 3, 2 a 1 bod. Sečetly se body za žetony a vyhodnocovaly se jejich kvality. V případě rovnosti součtu byl na tom lépe ten hráč, který ve hře získal žeton „zlatý“ nebo více „stříbrných“. Všechny partie báječně vycházely Terminátorovi, který díky taktice a zdařilým propočtům získal u stolů 3x vítězství a se ziskem 12 bodů za pořadí zaslouženě obsadil 1. místo. Daddy měl nelehký los, neboť ten jej hned v prvním kole nasměroval k jednomu stolu mezi velmi silné hráče Terminátora, Zikmunda a Bárta. Daddy byl však statečný a se ziskem 11 bodů za pořadí u stolů vybojoval 2. místo! Partie byly napínavé do samotného závěru. O umístění rozhodovaly nepatrné rozdíly v součtů bodů za žetony. S velkým štěstím (a pro něho samotného nečekaně) Maple získal 3. místo s devíti body za pořadí u stolů, stejně jako nová hráčka Růža. Ta však nasbírala v žetonech celkově o 5 bodů méně, což ji posunulo na výsledné 4. místo. Hráčka Růža podala velmi pěkný výkon a pevně věříme, že po prázdninách se bude Deskovek účastnit pravidelně.  Obdivuhodný výkon podala i další dívka, a to 5. v pořadí – S.A., jenž do bojů zasáhla až od 2.kola. Přesto dokázala získat 2 vítězství, a tím i 8 bodů za pořadí u stolů. Pokud by mohla hrát od začátku, kdoví, jak by pánové v čele nakonec dopadli? Tento výkon hráčky S.A. si zaslouží ocenění dvěma mincemi Genius Loci! Další hráči v pořadí si též vedli celkem dobře, a tak ještě zmíníme a chválíme za slušný výkon Otazníka, Lišáka, Bárta, a dále též hráčky z Dědiny se zrakovým hendikepem Helenu a Irenku. Gratulujeme všem hráčům, co se zúčastnili a samozřejmě zvlášť vítězům!

V červnu celou sérii Deskohraní 2018/2019 zakončíme turnajem týmů – dvojic ve víceboji. Bude složen z mírně hazardní hry Pescado a z ryze postřehové hry Duch, doplněné vědomostním QuiZoo. Bezpochyby to bude úplně poslední turnaj tohoto školního roku, a protože i žebříček týmů je hodně napínavý, necháme se překvapit. Husté, Fantastická „2“ a Nerozhodní mají všechny trumfy ve svých rukou! Těšíme se na všechny týmy, které na poslední turnaj mezi nás přijdou!

Závěrem musíme opět dodat, že vyhráli všichni, kteří se turnaje v Repellu zúčastnili. Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání dne 30.5.2019 od 16:00 hod. Pár dní před svátkem Dne dětí se „vrátíme v čase“ a připomeneme si hry dávno minulé v nových reedicích či retro verzích (příkladně „Loupežníky“, „Dlouhý, Široký a Byztrozraký“, „Z pohádky do pohádky“, „Smolíček Pacholíček“, Maršál a špión“ …… a další).

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.