Ligan/Lligas – 7. turnaj, 2018 – 2019 – karetní hry, výsledky

Dne 15.5.2019 v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, se odehrál 7. OPEN turnaj, 2. ročníku ligy deskových a karetních her Ligan a Ligas 2018-2019, pořádaný Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z.s.) ve spolupráci se členy a hráči Klubu deskových a karetních her Dědina a Česká Lípa. Turnaj i celá liga jsou určeny pro dospělé hráče se zrakovým hendikepem. Zahráli jsme si karetní hry a jednu kostkovu.

Celkem se zúčastnilo 14 hráčů: 6 domácích z Dědiny a 5 hostů z České Lípy, 2 hosté z Lovosic a 1 z Českého Krumlova, kteří si poprvé vyzkoušeli hru ve dvoučlenných týmech, a dále pak 3 čtyřnozí pomocníci – dvě mladé brunety a jeden blonďák v předdůchodovém věku.

Utvořilo se sedm týmů. Hrál se Whist, „Prší 48“ a „Shut the Box!“, lidově „Zaklapni krabici“. Whist je velmi stará karetní hra, svými pravidly předchůdce světoznámé hry Bridge, ve kterém se hrají světové turnaje. Prší 48, letos podruhé s typickými mariášovými kartami rozšířenými o dvě barvy – švestkovou a houslovou, není ani třeba představovat. „Shut the Box“ je svižná kostková hra, kde velký podíl hraje nejen náhoda, ale i odhad hráčů a šikovnost v okamžitém rozhodování. Kdo sklopí všechna čísla v řadě 1 – 10 jako první, vyhrává!

Na úvod turnaje si družstva vylosovala čísla do 1 do 7, a tím vznikla vtipná označení D1 až D7, která sváděla k úvahám o nedostavěných rychlostních komunikacích a dalších tématech. Atmosféra turnaje byla báječná a všichni hráči se dobře bavili. Smích nás po celou dobu neopustil. Jedinou smutnou záležitostí byl fakt, že v letošním ročníku ligy LIGAN/LIGAS 2018-2019 to byl poslední turnaj, při kterém jsme se takto všichni společně sešli. Nebudeme však smutnit dlouho, protože v závěru června se ještě všichni sejdeme na slavnostním vyhlášení výsledků a předáme vítězům ligy putovní poháry, medaile, všem dalším pak drobné ceny a pamětní listy.

A jak to všechno ve středu na Dědině dopadlo? První místo s velkým náskokem získal rodinný tým Zuzana a František Duchoňovi z klubu Deskovek z České Lípy se ziskem 13 velkých bodů. Druhé místo obsadil kombinovaný tým Ludmila Chalupová (Česká Lípa) a Petra Dienerová (Dědina) se součtem 8 velkých bodů a lepším skórem před celkově třetím týmem Helenou Škramlíkovou a Irenou Honzíkovou – obě z klubu Dědina. Známe tedy vítěze posledního turnaje této sezóny a současně i celkové pořadí ligy LIGAN/LIGAS. Ovšem na tomto místě víc už o letošním klání neprozradíme. Kdo je však hodně zvědavý ostatní výsledky najde v záložce webu SDSZS.CZ – (Výsledky turnajů LIGAN/LIGAS 2018-2019). Závěrem tradičně připojujeme gratulace vítězům, dále přání hodně úspěchů všem hráčům. Klubová setkání až do konce června se samozřejmně konají. Závěrečné slavnostní vyhlášení výsledků, předání putovních pohárů a medailí vítězům nejen ligy Ligan/Ligas, ale i pohárů a cen vítězům Knihovních Deskovek, proběhne v Městské knihovně – pobočka Smíchov na Nám.14. října, Praze 5 – Smíchově, za účasti hostů, a to country kapely Staré Sedlo, a přislíbené účasti moderátorek Kateřiny Kornové, Heleny Dytrtové a v neposlední řadě pak za účasti instruktorů ze Společenství duševních sportů, z. s. Praha Ivany a Jaroslava Slaninových.

Konečné výsledky v PDF souboru zde: Výsledky

A co více si přát? Především hodně štěstí všem hráčům, dobrou náladu a nadšení při přátelském, turnajovém zápolení za deskou.

Na Vaši účast, za Společenství duševních sportů a členů klubů, se těšíme.

Jaroslav Slanina

V Praze dne 17.5.2019