3. Turnaj Deskovek 2019/2020 Monopoly: Cheaters Edition – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Jak to tak bývá, není všechno růžové, jak bychom asi všichni moc přáli. V životě se velmi často setkáváme s různými podvody, švindly, nepravdami či blafováním. Některé reklamy jsou často zavádějící v omyl spotřebitele a obchodníci si tak na důvěřivých kupujících pěkně „mastí“ své kapsy. Různí podvodníčkové slibují nesplnitelné, a kde kdo se vymlouvá jen proto, aby nemusel dodržet svůj původní slib, slovo nebo dokonce písemnou smlouvu. A přiznejme si s rukou na srdci, že i my jsme kdysi provedli své malé soukromé švindly, třeba když jsme rodičům hned nepřiznali poznámku v žákovské nebo někoho předběhli ve frontě, no a možná, že jsme třeba nedávno jeli v MHD načerěno, i když neúmyslně. Za těch pár let Deskovek jsme už odehráli bezpočet turnajů, především v duchu fair play. Tentokráte jsme si zaexperimentovali a hráli hru, která je k malým podvodům i k blafování přímo předurčena! Mírně kontraverzní Monopoly – Cheaters Edition. Ovšem i tato hra má své určité hranice – pravidla při švindlování. Poněkud odrostlejším hráčům, s dávkou osobní zodpovědnosti, se trochu nezamlouvalo, že by měli vědomě podvádět ostatní hráče, ale po několika cvičných hrách si brzy zvykli na záludnosti této netradiční párty hry.

Tak tedy dne 24.10.2019 jsme od 16:00 zahájili obvyklý turnaj v neobvyklé hře. V dětském oddělení jsme spojili několik stolů dohromady, neboť hrací desky jsou velké a začali losovat hráče k jednotlivým deskám. Losu se ujala rozhodčí Iva. Z připravené stylové peněženky s obrázky casino žetonů a dolarů nechala postupně všechny hráče vytáhnout si lístek s pořadím stolu. Ideální počet 15 zúčastěných nám umožnil vytvořit 3 skupiny po 5ti, resp. stoly A, B a C. V prvním kole, s časovým limitem 50 minut na hru, byli ke stolu A vylosováni: Janar, Lišák, Zikmund Otazník a Terminátor. Lišák dokázal tuto hru vyhrát a těšil se z prvních 5 bodů za první místo. U stolu B se sešli: Bárt, Iris, Knedlík, Mimi a Daddy. Posledně jmenovaný si v trénincích, i přes nepatrný despekt k této hře, dokázal praktiky záludných Monopolů osvojit celkem rychle, což mu vyneslo slušný profit a prvních 5 bodů za pořadí u stolu. Stůl C přivítal: Mapleho, Sluníčko, S.A., Růžu a Goofyho. Mladé slečny celkem solidně ovládly desku. Předvedly všechny možné i samozřejmě jen povolené triky a o „větší kapitálový chloupek“ (cca o 1000 MM „monopolních peněz“) byla lepší S.A. Připsala si tím solidní finační odměnu a prvních 5 bodů do turnaje za 1. místo u stolu. Knedlík ve svém posledním tahu zbankrotoval a jako jediný, bohužel, skončil s nulou. Snad to v příštím kole dožene.  

V druhém kole, s časovým limitem 40 minut, přišel na řadu opět los, a to bez ohledu na to, jak se všem v předchozím dařilo. Deska A se stala obchodním i podvodníckým centrem Daddyho, Terminátora, Janar, Goffyho a Sluníčka. Daddy opět nezaváhal a šikovnými manévry dosáhl bezpečně nejvyššího zisku, což mu již podruhé v turnaji vyneslo 5 bodů za první místo u stolu. U desky „B“ se sešli: Bárt, Maple, Knedlík, Iris a Zikmund. Bárt dokázal nahromadit nemovitý majetek i peníze s nepatrnou převahou a zaslouženě tak získal svých 5 bodů za pořadí. „C“éčko ovládli hráči S.A., Lišák, Mimi. Otazník a Růža. Tento stůl byl ziskově velmi vyrovnaný. Otazník se však dokonale rozjel, o necelých 200 MM trumfl statečně blafující S.A., což mu okamžitě vyneslo 5 bodů za pořadí, navíc se slušným kapitálem do celkového součtu.

A jak to nakonec vše dopadlo? O pořadí v turnaji se rozhodovalo na základě celkového součtu zisků finačních prostředků a majetku z obou odehraných kol. Daddy nashromáždil slušnou kupu kapitálu v celkové výši 8490 MM a získal 1. místo v turnaji. Na 2. místě skončila S.A. s mamonem 8080 MM. 3. místo obsadila velmi dobře hrající a švindlující Růža s příjmem ve výši 6620 MM. Určitě další skvělé výkony a „podvody“ předvedli Otazník, Mimi, Sluníčko, Lišák, Bárt a Zikmund, které od sebe dělily pouze pár desítek MM nebo jen něco málo přes 100. Knedlík svojí ztrátu z předchozího kola už nedohnal, ale jeho velké úspěchy určitě přijdou v dalších turnajích.

Pohodové odpoledne nám celkem rychle uteklo. Po vyhlášení výsledků a gratulacích vítězům jsme zvládli rozdat i mince „Genius Loci“. Na další mince si hráči budou muset chvíli počkat. Knihovní čas byl tentokrát nepatrně přetažen, za což se knihovníkům omlouváme. Věříme však, že se všichni zúčastění velmi dobře bavili. Inu, svět není vždy férový. Růžový může být pouze přes brýle… Ovšem v životě je někdy potřeba si je včas sundat, abychom rozpoznali ty opravdové podvody a s nimi i podvodníky!       

Dnes vyhráli všichni, kteří se turnaje zúčastnili. Další, v pořadí již 4. turnaj Deskovek tohoto školního roku nás čeká až 28.11.2019 Kultovní deskovou hru Osadníci z Katanu si možná zahrajeme s rozšířením – Zámořské objevy. Pravidla si připomeneme v průběhu čtvrtečních Deskovek. Ti, co je neznají, mají tak příležitost vše napravit. Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání ve čtvrtek dne 31.10.2019 od 16:00 hod. Na vyzkoušení budou k dispozici i jiné hry a každý si najde tu, která se stane jeho oblíbenou.

 Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.