Ligan/Ligas – 3. turnaj, 2019 – 2020 Brazilská dáma – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Dne 6.11.2019, v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, se odehrál již třetí turnaj, tentokráte v brazilské dámě, započítaný do ligy deskových her LIGAN/LIGAS 2019 – 2020 hráčů se zrakovým hendikepem. V celém ročníku ligy se hráči mohou zúčastnit ještě 4 zbývajícíh turnajů v různých deskových a karetních hrách, pořádaných Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z. s.).

Turnaje v brazilské dámě se v předehrávkách v České Lípě, Plzni a v Městské knihovně na Smíchově, zúčastnilo celkem 19 hráčů. Hráči bedlivě střežili vytížení svých volných kreditů, které jim umožňovaly celkem 7 her v turnaji. V České Lípě, dne 25.10.2019, se nejvíce dařilo Jarce Hudečkové, která si předehrála 5 partií a získala v nich velmi slušných 7 bodů. Mile všechny zúčastněné překvapila nová tvář mezi hráči jmenovkyně „Jarka“ Straková. Ta získala v předehrávce též 7 bodů, avšak ze 6ti her. Lída Chalupová vydolovala ze  4 partií velmi slušných 6 bodů. Pouze svou první partii dokonale podcenila, a tak zcela nekoncetrována, vítězství nedobrovolně přenechala Martě Kloučkové.  

V Plzni 29.10.2019 se nejlépe dařilo Lence Potůčkové. Tedy více, jak 100%, to opravdu ani nešlo. Lenka P. si ze tří partií odnesla plných počet 6 bodů. Další nová hráčka v klubu Jana Škribová všechny mile překvapila a ze 4 partií získala sympatických 6 bodů. V utkání podlehla pouze Lence P. Pokud Janě Š. vydrží nadšení z deskových a karetních her i nadále, musíme s ní jednoznačně počítat pro atak nejvyšších ligových pozic.  

Na Dědině se předehrávka nehrála. V Praze se předehrávalo v Městské knihovně na Smíchově 31.10.2019 mezi hráči Helenou Škramlíkovou, Irenkou Honzíkovou, Lenkou Čermákovou a Tomášem Sladkým. Posledně jmenovaný si systematicky předehrál vše, co bylo možné, a využil i nabídnuté předehrávky v České Lípě. Jeho účast zpeztřila pravidelná „českolipská“ klubová setkání a všichni hráči měli radost. V knihovně v Praze se nejlépe dařilo Heleně Š. Ze tří možných partií, s přehledem vydolovala 5 bodů. Irenka zaznamenala výsledky jako na trampolíně – jednou nahoru a jednou dolů. Ze dvou partií získala 2 body, což nebylo pro začátek ligového turnaje tak úplně špatné. Lence Č. se však vůbec nedařilo. Ze tří partií si odnesla jednu remízu a s ní i pouhý jeden bod, což nevěstilo před začátkem hlavní části turnaje v brazilské dámě nic veselého. Jenže právě ten 1 bod se v dalším průběhuý stal pro Lenku nakonec velmi důležitým a neobyčejně cenným. Jak říká vtipně Lenka Č.: Podle hráčského povidla – „Budu dál bojovat!“

Hlavní turnaj v brazilské dámě ligy LIGAN/LIGAS 2019-2020 jsme dohrávali dne 6.11.2019 od 15:00 hod. v prostorách Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé na Dědině. Po větším množství omluvenek, z různých důvodů, nakonec dorazilo celkem 11 aktivních hráčů. Losování nebylo úplně jednoduché, protože ne všichni měli odehrán stejný počet her. Pro rozhodčí je to taková velká organizační výzva a malá daň za to, že se snaží turnaje ligy zpřístupnit co největšímu množství hráčů již s vědomím, že někteří z nich prostě nemají tu možnost na dohrávky do Prahy přijet. Liga je přátelská a všichni nemusí nutně odehrát vše, co program ligy nabízí. Každý bod se však počítá a všichni tedy mají svou šanci.

A jak to nakonec vše dopadlo? Třetí místo si ve své kategorii i v celkovém pořadí turnaje velmi dobrým výkonem zajistila Lída Chalupová. K 6ti bodům z domova, přidala ještě 4 body z dohrávky, a mohla se tak pyšnit bronzovou medailí. Druhé místo vybojovala Irena Honzíková. Na výkonostní „trampolínu“ z knihovny zapomněla a ke dvěma bodům z předehrávky přidala ještě důležitých 8 z hlavní části turnaje. Celkový součet 10 bodů a lepší pomocné skóre v hodnocení jí pomohlo ke 2. místu v kategorii slabozrací hráči a celkově i k 2. místu v celém turnaji. Stříbro tedy pro Irenku. Svou dokonalou a nekompromisní jízdu za prvenstvím, pohárem a zlatem  vítězně dokončila Helena Škramlíková. K 5ti bodům z předehrávky z Městské knihovny v Praze 5, přidala ještě 8 dalších z hlavní části. S celkovým počtem 13 bodů (ze 14ti možných) zaujala 1. místo ve své kategorii i v turnaji celkově. O jediný bod (za remízu) ji připavil srdnatě, ovšem vždy gentlemansky, hrající Tomáš Sladký, který obsadil pohodové 4. místo v kategorii i celkově.  

Oproti tomu v kategorii nevidomých to bylo velmi napínavé. Fanda Duchoň si z České Lípy přivezl pouze 3 „trochu hubené“ body, a tak měl v Praze velmi těžkou výchozí pozici. Jenže tak, jak ho všichni známe, nevzdal se. Dokonale zabojoval a ze zbývajících utkání vytěžil cenné 4 body, což mu v součtu 7 s přehledem stačilo na 3. místo ve své kategorii a zisk dalších důležitých bodů do celkové tabulky ligy deskovek. Zuzka Duchoňová si doma moc partií nepředhrála. V Praze nejspíše nehrála v ideální pohodě, avšak navzdory tomu, dokázala ze zbylých volných partií vydolovat 4 body. To pohodlně stačilo na 2. místo ve své kategorii. Mimořádný výkonostní „veletoč“ dokázala udělat Lenka Čermáková. Z předehrávky z Městské knihovny na Smíchově odcházela velmi zklamaná. 1 bod ze tří předehraných partií ji moc nadějí na úspěch nedával. K němu v dohrávce přidala ještě 6 dalších a stala se tak vítězkou ve své kategorii. V pomocném kritériu ji pomohl i fakt, že Zuzku D. v dramatické partii porazila. Mohla přidat i více bodů, ale nekompromisní časový limit s Fandou D. ji ve skvělém rozletu poněkud přibrzdil. Vítězství v kategorii ji posunulo v celkovém žebříčku ligy o dost pozic výše.

Celkem škoda, že se někteří, již slušně rozehraní hráči, nemohli dohrávky v Praze zúčastnit. Velmi dobré pozice by měly Lenka Potůčková a Jana Škribová z Plzně, Zuzka Jandová a Marta Kloučková z České Lípy. Jaroslav Jíra dal přednost jiným záležitostem, ačkoliv do poslední chvíle s rozhodčími o své účasti lecitoval a neskutečně jim tak pletl hlavu. Vojta Jirák ani Petra Dienerová se pro nemoc nemohli turnaje zúčastnit. Tak snad to těmto hráčů vyjde příště. Přejeme brzké uzdravení.     

Závěrem touto cestou děkujeme všem hráčům za účast. Těšíme se na  setkání při dalším měření sil. Turnajový plán (na rok 2020) budeme znát koncem listopadu 2019. Určitě v něm nezapomeneme na kostkové hry, Královskou zahradu a karetní Prší 48.    

Liga LIGAN/LIGAS je volnou soutěží pro každého s jakýmkoliv zrakovým hendikepem. Kdo odehraje svůj první turnaj, stane se tak automaticky hráčem ligy v sezóně 2019-2020. Liga se skládá ze 6ti – 7mi samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny. Platí však, že čím většího počtu turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Jaroslav Slanina
V Praze dne 10.11.2019

Tabulka losování turnaje Brazilská Dáma v PDF
Průběžné výsledky ligy Ligan / Ligas
Odkaz na fotogalerie