Ligan/Ligas – 2. turnaj, 2019 – 2020 Syllabatim – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Neuběhlo moc času od 1. turnaje ve hře Othello a v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, jsme odehráli turnaj druhý, tentokráte v karetní písmenkové hře Syllabatim s rošířením o některé speciální karty z její 2 verze. 

Den 9.10.2019 byl pro středisko významný. Dědina slavila výročí 25. let od svého založení a zahájení poskytování speciálních služeb nevidomým klientům. „Den otevřených dveří“ přilákal mnoho návštěvníků i bývalých zaměstnanců. Měli možnost se seznámit se současným programem, s prací různých dílen, výukových prostor, kde probíhají kursy pro nevidomé a s plány střediska do budoucna. Sál byl plný a dokonale připraven na zahájení kulturního společenského programu, který současní klienti a zaměstnanci střediska sami pečlivě připravili. Počasí přálo i  grilování a tak všichni přítomní, za tónů country hudby i zpěvu, byli velmi spokojení a příjemně naladěni.

Běhme oslavy, v prostorné a sympatické tělocvičně střediska kam jsme se dočasně přestěhovali, probíhal boj o další body do tabulky třetího ročníku ligy LIGAN/LIGAS. Přijeli hráči z České Lípy, Lovosic i Plzně. Účast v turnaji doplnili domácí hráči z Dědiny. Celkem se sešlo 16 hráčů. Jejich rozlosování k jednotlivým stolům se ujala „vedoucí rozhodčí“ – Iva. Los proběhl velmi rychle. Nedočkaví účastníci ve společnosti svých čtyřnohých průvodců během pár chvil již drželi v ruce své první karty a mohli se tak ponořit do pestrých slov rodného jazyka – češtiny. Pravidla hry Syllabatim nejsou tak výrazně přísná jako v jiných podobných slovních hrách. Tvořitelům slovíček se nepovolují pouze zkratky, jména a slova tvořená jen jednou kartou. Nespisovné, hovorové výrazy či knižní obraty se uznávaly pouze se souhlasem všech spoluhráčů u stolu. Nutno dodat, že občas i taková veselá slovíčka opravdu prošla! Ke komickým situacím docházelo celkem často. Příkladně u posledního stolu někdo nahlas přečetl svou tvorbu: „Já prdl.“, od jiného pak někdo hlasitě dodal: „Fůj“! a v obou případech si hráči přišli ve skóre na tučný bodový zisk!               

A jak vše probíhalo? V prvním kole o čtyřech hrách s losovaným počtem karet (4, 9, 5 a 6) se u stolu č.1 dařilo nejvíce Irence H. s 86 body, následována Zuzkou D. s 81 bodem a specialistka Stáňa si odnesla 79 bodů. Jarda J. se svým asistentem Petrem se bohužel spolu s ostatním z klubu Dědina prvního kola zúčastnit nestačili, ačkoliv dorazil do tělocvičny skoro v polovině průběhu 1. kola jako první z nich. U stolu č. 2 se sešli Lída CH., Fanda D., Helena Š. Lída nenechala nikoho na pochybách o svém úspěchu a své dluholeté kantorské zkušenosti proměnila na 108 bodů, což učinilo z výsledku rekord prvního kola! Fanda dosáhl na pěkných 76 bodů. Helenka uzavřela trojlístek se skórem 64. U stolu č. 3 na sebe „narazili“ Jarka H., Vláďa K. a Radek B. Tady proběhl asi nejtěžší boj prvního kola. Jarka společně s Vláďou dosáhli 99 bodů a oba dokázali 1x zavřít hru – tudíž naprostá shoda! Radek, ač bojoval statečně, skládal bodově tučná slovíčka, dosáhl jen na úctyhodných 94 bodů, které by u jiných stolů stačily na suverénní vítězství. Rozhodčí se šla se vzniklým výsledekem poradit s dalším rozhodčím (Jardou) se slovy: „Šéfe máme problém.“ „Jaký?“ „Dva hráči mají stejné skóre 99 a oba dokázali u stolu jednou zavřít hru! Co s tím?“ Hlavní rozhodčí se zamyslel a rozhodl: „Hmm, nevím, tak prostě jednoho z nich zastřelíme!“ …. Chvíle hrobového ticha vystřídal hurónský smích. Ne, opravdu se nestřílelo. I na takové, ne zcela časté, bodové shody pravidla myslí. Rozhodčí našel rozdíl v nejvyšším dosaženém skóre u obou hráčů v jedné dílčí hře. To rozhodlo, že Jarka. H. je o chloupek lepší a má tak svých 99+! Čtvrtý stůl přivítal Lenku P., Petra B. a Zdenku H. I zde se hrály celkem napínavé slovní partie. Zdenka si nakonec odnesla vítěztví 88, tedy o 1 bod před Petrem B. Lenka P. uhrála skóre 49.

Po krátkém občerstvení a oddychu následovalo 2. kolo. Výsledky hráčů z prvního kola nám rozhodly, jak se hráči sejdou u stolů. 1. stůl obsadili vítězové z prvního kola: Irenka H., Lída Ch., Jarka H. a Zdenka H. Lída po čtyřech losovaných hrách (4, 8, 7 a 10 karet) opět ukořistila první místo a dalším rekordním výsledkem 121 bodů si pojistila absolutní 1. místo v turnaji. Irenka dosáhla na 116 bodů. Tento výsledek ji vynesl na celkové 2. místo v turnaji. Jarce se dařilo méně a z nepříznivých karet vydolovala 72 bodů. Zdenka skončila na skóre 68 bodů. U stolu č. 2 se sešli Zuzka D. s Fandou D., což byl přímý rodinný souboj, Vláďa K. a Petr B. Zuzka si s pány u stolu celkem dobře poradila, z karet nakonec vykouzlila v součtu 116 bodů a celkově dosáhla na druhé místo v turnaji v kategorii nevidomí hráči. Vláďa statečně ladil slova a vyladil je do celkových 108 bodů, což mu zaručilo 1. místo v kategorii nevidomých a celkově bronz v celém turnaji. Petr B. sestavil karty do skóre 105 bodů a v kategorii nevidomí obsadil 3. místo. Fanda D. neměl na karty takové štěstí jako v kole prvním a poskládal je do celkové hodnoty 76 bodů. Třetí stůl obsadili díky výsledkům z prvního kola Stáňa K., Helena Š., Radek B. a Lenka P. U tohoto stolu proběhl napínavý souboj mezi syllabatimovou specialistkou Stáňou K. a příležitostnou hráčkou Syllabatimu Helenou Š. Stáňa byla v tomto přímém souboji s Helenou (114 bodů) o 1 bod lepší se skórem 115 bodů. Lenka P. dámy následovala v těsném závěsu a získala velmi pěkných 108 bodů. Radek B. hrál statečně a patrně s gentlemanským přístupem ke spolusedícím dámám své skóre uzavřel na 106 bodech. I takový výsledek mu nakonec vynesl 3. místo v kategorii slabozrací hráči. Čtvrtý stůl přivítal domácí opozdilce z klubu Dědina, kteří si první kolo s ostatními, bohužel, nezahráli. Jarda J. předvedl, jak mu dokonale vychází štěstí na karty a sprintersky se utrhl od skupiny domácích celkovým skórem 112 bodů! Lukáš U. projevil výjímečné lingvistické schopnosti. Rozesmál tělocvičnu, neboť skoro pokaždé poskládal písmenka do vtipných slov, čímž si zajistil příděl 85 bodů. Lenka Č. statečně odolávala smůle. Z karet „doslova“ vydolovala celkem 52 bodů, Petra D. to měla snad ještě těžší. Její karty ji umožnily získat jen 39 bodů.                

Závěrem, v této téměř podrobné reportáži z turnaje v Syllabatimu, gratulujeme vítězům. Děkujeme všem hráčům a jejich doprovodu za účast. Připomínáme, že další akce ligy Ligan a Ligas pro rok 2019 – 2020 je turnaj v Brazilské dámě, který se koná ve středisku na Dědině dne 6. listopadu 2019. Liga se skládá ze 6ti samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny. Platí však, že čím většího počtu turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Jaroslav Slanina
V Praze dne 10.10.2019

Průběžné výsledky ligy Ligan / Ligas
Odkaz na fotogalerie