2. Turnaj Deskovek 2019/2020 Česká dáma – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Deskovky jsme na úvod sezóny rozjeli ve velkém tempu, a to v polovině září turnajem dvojic v popularním stolním hokeji. Nejšikovnějí týmy předvedly své hráčské umění. Někdy byl výkon postaven jen na jednom hráči, který statečně čelil dvoučlenným přesilám. To když jeho kolega z týmu nedorazil nebo naopak musel odejít z akce dříve kvůli školním povinnostem.

Česká dáma je asi nejrožšířenější variantou dámy u nás. Má oproti ostatním variantám v pravidlech určitá specifika, jenž tvoří hru téměř unikátní. Ke hře stačí jen běžná šachovnice 8×8 polí a pár kamenů. Nejlépe 12 bílých a 12 černých. Přidáme-li  desky, speciálně upravené pro hmatovou hru nevidomých i slabozrakých hráčů a účast čerstvého mistra republiky v české dámě družstev Mapla, vicemistryně Irenky H. a mistryni republiky Helenky Š (obě společně v brazilské dámě), pak se tedy jedná o turnaj, lidově řečeno: „silný jako řemen“!

Ačkoliv bylo tedy hned v úvodu poněkud přemistrováno, hráči se nikterak silných jmen nezalekli a statečně hráli všechny partie až do poslední vteřiny! V turnaji jsme sice postrádali další dámové opory jako příkladně Daddyho, Terminátora či Myšpulína, ale ostatní hájili čest knihovních Deskovek velmi důstojně a s nadšením. Dokonce se opět zrodilo několik velkých překvapení.                

2. turnaje, již třetího ročníku Deskovek 2019/2020 v České dámě, se zúčastnilo celkem 14 hráčů. Ideálně jsme se poskládali do prostoru zapůjčené klubovny Městské knihovny na Smíchově a mohli se směle pustit do napínavých partií. Čas byl vymezen každému hráči na 10 minut. Se soutěžními (šachovými) hodinami už uměji všichni „deskovkáři“ velmi dobře zacházet. Nikdo na čas neprohrál.

Našim, již obvyklým cílem při takovém turnaji, bylo odehrát alespoň 7 kol. Hrálo se švýcarským systémem losování. Losovací program v každém kole k sobě systematicky přiřazoval soupeře se stejným bodovým ziskem. Každý, kdo vyhrál a získal tak 2 body, se v následném aktuálním kole setkal s podobně šťastným „dvoubodovým“ šťastlivcem. Losovací program je neoblomný. S matematickou přesností vždy vyhledal k sobě hráče, jejichž předchozí výsledky z partie byly podobně vyrovnané a aktuální bodový zisk stejný. Zkušení hráči na deskách vymýšleli různé důmyslné finty, na které ty ostatní jen tak lehce nenaletěli, proto některé partie byly vcelku vyrovnané do poslední chvíle. Všichni svůj herní čas dokonale využili. A jak to nakonec vše dopadlo?     

Nejúspěšnějším hráčem ze všech nebyl jeden, ale nakonec se jím stali hned dva hráči současně! Maple a Šerif. Jejich skóre každým kolem naskakovalo shodně dvoubodově. Soupěře vždy smetli z desek a jejich vzájemná partie nakonec skončila remízou. Nerozhodly ani pomocné body Sk a SB, a tak oba se 13ti body obsadili příčku nejvyšší! Stříbrnou medaili vybojoval nováček Deskovek, hráč s přezdívkou Mimi. Někoho by mohla přezdívka možná trochu zmáct, ale je to hráč velmi dobrých kvalit, který do celkového pořadí ligy Deskovek sezóny 2019 – 2020 určitě výrazným zůsobem zasáhne, tedy pokud bude s námi turnaje pravidelně hrát. Mezi dvě mistryně Helenku na 3. místě a Irenku na 5tém se dokázal „propašovat“ velmi dobře hrající Lišák. Svým celkovým výkonem si zasloužil i minci Genius Loci. Další hráči oceněnými mincemi Genius Loci jsou Otazník, S.A. a Růža.

V prvním kole, dle očekávání, uspěli především favorité. Od druhého kola, kdy se hráči díky losovacímu programu zformovali do skupinek, začaly boje o jednotlivé stupínky v žebříčku. Z dvoubodových hráčů se nadále dařilo nejlépe Maplemu, Šerifovi, Irence a Mimimu. Ve třetím kole „mistrové“ Helenka a Irenka sehrály svou vzájemnou partii remízově, a tak dostaly do žebříčku po bodu. Ostatní jako Maple, Šerif, Mimi a Janar si pojistili své vedení v průběžné turnajové tabulce dalšími dvěma body za vítězství. Ve čtvrtém kole došlo na lámání pomyslného chleba. Zaznamenali jsme 4 remízy! Maple a Šerif se po napínavém boji rozešli nakonec smírně, stejně jako Janar s Lišákem, S.A. s Bártem a Irenka s překvapivě dobře hrající Iris. V pátém kole S.A. opět remízovala, tentokráte se Zikmundem a partie mezi „mistry ČR“ Helenkou a Maplem vyzněla lépe pro Mapleho. V šestém kole si prakticky všichni nejmladší účastíci zahráli na remízu. Jeden bod uhrál s Helenkou i nový hráč Mimi. Šerif měl plné ruce práce s Janar, která hrála velmi statečně a rozehrála začátek své partie velmi slibně. Na této desce se rozhodovalo až v samotném závěru a Šerif dva body za vítězství nakonec z desky doslova utrhl. Sedmé kolo už jen kosmeticky seřadilo hráče podle dosažených úspěchů. Lišák nestačil na rozjetého Šerifa, Mimi nenápadně uhrál další remízu se silným soupeřem Irenkou a S.A. si vítězně poradila s Otazníkem, což ji nakonec vyneslo na dámové výsluní a 3. juniorské místo! 2. místo v juniorech obsadil Zikmund, kterému tedy náleží stříbro. Lišák se stal v turnaji nejlepším Juniorem a odnesl si zlatou medaili. Tři nejlepší dospělí: 1. místo Maple + Šerif. 2. místo Mimi a 3. místo Helenka z klubu deskových her na Dědině.                 

Občas, koukaje zkrze okna ven z příjemného prostředí klubobvny, jsme usoudili, že podzimní počasí nikomu moc nepřeje. Prudký chladný déšť vyhnal z chodníků všechny Pražany a nám bylo v klubovně dokonale fajn. Pro hladký a svižný průběh akce byla volba tohoto prostoru velmi dobrý nápad a kolektivu knihovny za něj moc děkujeme. Pohodové odpoledne uteklo jako voda a nám se domů moc nechtělo.    

Závěrem musíme opět dodat, že vyhráli všichni, kteří se turnaje v České dámě zúčastnili. Další, již 3. turnaj Deskovek tohoto školního roku nás čeká již 24.10.2019! Kultovní deskovou hru „Monopoly“ si zahrajeme trochu jinak! Monopoly – „Cheaters Edition“ nám umožní malinko (možná i hodně) švindlovat! Tedy pokud se nikdo nekouká. Znáte-li základy a pravidla klasické hry Monopoly, bude to pro vás hračka. Ti, co je neumí nebo je snad už trochu zapomněli, tak mohou vše napravit a své znalosti osvěžit ještě před plánovaným turnajem. Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání ve čtvrtek dne 10.10.2019 od 16:00 hod. A kdo nemá chuť na Monopoly, může si s námi vyzkoušet i jiné hry. Jejich výběr bude určitě pestrý a každý si najde tu svou, oblíbenou!

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.