6. a 7. turnaj ligy LIGAN/LIGAS 2019/2020 – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Velmi dlouhou covidovou sezónu celonárodní ligy Deskovek LIGAN/LIGAS, určené pro nevidomé a slabozraké hráče, kterou pořádalo Společenství duševních sportů z. s. ve spolupráci s odbočkami a středisky pro nevidomé, jsme dne 31. ledna 2022 zdárně dokončili. Dva souběžně hrané turnaje, tedy přesněji 6. turnaj v oblíbených „Ukradených slepicích“ a 7. turnaj v „Pirátských kostkách“, proběhly na všech odbočkách SONSu, TyfloCentra i střediska na Dědině.

Obě soutěže se hrály vždy na dvě kola. Hráči se snažili dosáhnout pokud možno co nejlepší osobní skóre. Navzdory časovému omezení, jsme dokázali hry dohrát v plném rozsahu. Žádný z hráčů tedy nebyl ochuzen o svou možnost do celkové tabulky ligy deskových a karetních her ještě na poslední chvíli zasáhnout. Účastníci v čele průběžné výsledkové listiny byli před oběma turnaji seřazeni za sebou s minimálními bodovými odstupy. Záleželo tedy doslova na každém bodíku, získaném v jednotlivých partiích. A jak to vše nakonec dopadlo?

Turnaj „Ukradené slepice“ dokonale ovládla Marie Černá z OO SONS Česká Lípa, s absolutním ziskem bodů ze hry (dvě vítězství), která nebyla již žádným jiným hráčem překonána. Velká gratulace Marušce! Celkově druhé místo překvapivě obsadil Jarda Jíra z klubu Deskovek na Dědině. O bronzovou příčku se podělily hned dvě hráčky se stejným dosaženým skórem Zuzana Duchoňová z OO SONS Česká Lípa a Monika Růžičková z OO SONS Příbram. Jmenovaným hráčkám též gratulujeme za dosažené výkony. Hra „Ukradené slepice“ již delší dobu vévodí popularitě deskových her nejen mezi hráči se zrakovým hendikepem, ale i mezi hráči vidícími, především díky velmi zdařilému reliéfnímu zpracování. Společné partie vždy přinášejí spoustu zábavy a báječné soutěživosti. Průběh hry, prakticky každý tah, je moderátory soutěže Jardou a Ivou vtipně komentován, leckdy dochází doslova „k odbourání hráčů u stolu smíchy“. Hra je svižná a „děsně návyková“!

Hra „Pirátské kostky“ podporuje kombinační schopnosti hráčů, zábavné riskování a především vede ke správným rozhodnutím „k risku či k opatrnosti“ v daný okamžik. S nástrahami i bonusy této oblíbené hry se nejlépe vypořádaly, přičemž nejlepšího skóre dosáhly: absolutní vítězka turnaje Irenka Honzíková z klubu Deskovek na Dědině, stříbrnou pozici v kostkách pro sebe ukořistila Jarka Straková z OO Česká Lípa a bronzový stupínek obsadila Lenka Čermáková z klubu Deskovek na Dědině. Opět všem jmenovaným gratulujeme k dosaženému výsledku. Soutěž na všech střediscích probíhala svižně. Opět nechyběly vtipné komentáře a především nadšení všech zúčastněných. Jedna hláška za všechny, která způsobila bouři smíchu a krátkou „komerční přestávku“… Partie byla v plném proudu dění, na tahu byla Jarka Hudečková z České Lípy, napětí bylo tak velké, že by překonalo i kapacitu Temelína, neboť Jarka sahala po vítězství v celé partii, ale pirátská loď za 500 bodů se zdála být v tu chvíli nedobytnou. Potřebné šavle hráčce v hodech jako „napotovru“ nepadaly. Hlas moderátora Jardy: „Jarko, budeš házet dál?“ Jarka: „Jasně!“ Jarda: „Tak, teď jsi v mínus 100 bodech!“ Jarka odhodlaně: „Házím dál!“ Padlo dvě stě bodů – mince a diamant. Jarda: „Tak, teď jsi v plus 100 bodech!“ Hráči s obrovským napětím čekali na možná již závěrečný hod celé rozehrané partie, který by ji rázem ukončil. Jarda: „A co teď? Ještě házíš nebo si necháš tu stovku?“ Jarka s napětím, zabraná do hry ve snaze za každou cenu vyhrát, vší silou zašejkrovala s kelímkem s několika kostkami. Kostky záhy vydaly své rozhodnutí – mezi nimi padla třetí lebka, která znamenala pro natěšenou hráčku stop a nula bodů v jejím tahu. Jarda konstatoval: „Tak, a teď jsi v pr…i! Bouřlivý smích všech hráčů u stolu i samotné nešťastné protagonistky nebral konce … následovala nevyhnutelná krátká „komerční přestávka“!

Kdo si na tuto scénku z České Lípy pamatuje, určitě mi dá za pravdu, že byla popsána naprosto pravdivě. I po delší době si na ni každý od stolu rád a s úsměvem vzpomene.

A na závěr malá rekapitulace:

Ukradené slepice celkově

  1. místo – Marie Černá
  2. místo – Jaroslav Jíra
  3. místo – Monika Růžičková
  4. místo – Zuzana Duchoňová

Pirátské kostky

  1. místo – Irena Honzíková
  2. místo – Jaroslava Straková
  3. místo – Lenka Čermáková

Závěrečnými turnaji jsme tedy uzavřeli předlouhou ligu deskovek LIGAN/LIGAS, kterou jsme díky Covidu – 19 hráli prakticky 3 léta. První turnaj 3. ročníku byl odehrán 25.9.2019 ve hře Othello. Poslední turnaj z celkově sedmi byl dohrán 31.1.2022!

Všem hráčům touto cestou děkujeme nejen za účast, ale současně i za neobyčejnou trpělivost a odhodlání v soutěži s námi vytrvat až do jejího zdárného konce. V dalším článku se dozvíte, jak proběhlo Slavnostní vyhlášení výsledků celé soutěže LIGAN/LIGAS v Klubovně SDS na Smíchově, kteří hráči se stali nejlepšími a kdo získal putovní pohár i zlatou medaili pro Mistra ligy LIGAN a LIGAS 2019 /2020!

Za moderátory soutěže
Jarda a Ivana Slaninovi