Ligan/Ligas 2019/2020 – průběh slavnostního vyhlášení

Vítěze 3. ročníku knihovních Deskovek v Městské knihovně na Smíchově jsme vyhlásili dne 20. ledna 2022, a to po více jak třech letech trvání předlouhé covidové pandemie, různých vládních omezení a hygienických opatření s tím souvisejících. Nakonec se nám to podařilo. Mistr knihovních Deskovek si převzal nejcennější trofej.

Podobný osud měl i 3. ročník ligy deskových a karetních her nevidomých a slabozrakých hráčů LIGAN/LIGAS. Do soutěže se nám přihlásilo celkem 47 hráčů z různých míst ČR. Pro připomenutí uvádíme, že první turnaj soutěže jsme odehráli 25.9.2019 v Othellu. Poslední dva společně hrané turnaje jsme dohráli 31.1.2022! Soutěž tedy trvala neuvěřitelných 29 měsíců, což je také 860 dnů nebo statisticky přesněji 20.640 hodin či jinak ještě vyjádřeno: milión dvě stě třicet osm tisíc čtyři sta minut! Ano, tak dlouho jsme si počkali na konec 3. ročníku a s tím i na vítěze legendárních putovních pohárů spolku SDS v LIGAN/LIGAS 2019-2020…2021!

Tak dlouhý ročník deskovek jsme tehdy ani ve snu nepředpokládali. Náš údiv lze přirovnat k notoricky známé replice Karla Gotta ze Zlatého slavíka: „Tak, to jsme opravdu nečekali!“ Proto si samotná soutěž i její účastníci od nás ve svém samotném závěru zasloužili zvláštní zřetel. Vyhlášení výsledků jsme jako organizátoři za spolek Společenství duševních sportů, z. s. pojali významně společensky a co možná nejslavnostněji. Díky stále platným covidovým opatřením jsme sice nemohli pozvat k nám do Klubovny SDS v Praze na Smíchově úplně všechny účastníky soutěže, ale pouze jen ty nejlepší ze všech, tedy nejlépe umístěné hráče nejen ligy, ale i z našich covidových internetových soutěží příkladně: Brazilská dáma – diagramy, Syllabatim 1. a 2. část, Věštec roku 2021, dále pak nejlépe umístěné hráče z posledních ligových turnajů: 5. „Prší 48“, 6. „Ukradené slepice“ a 7. „Pirátské kostky“. Samozřejmě vítězové celé ligy LIGAN/LIGAS nesměli chybět.

Slavnostní den „závěrečného zúčtování“ jsme důkladně připravili na sobotu 7. února 2022 od 14:00 hod. Od pravého poledne se začali do Klubovny sjíždět první oslavenci, kteří to měli z domova do Prahy celkem daleko. Následoval příchod dalších a dalších … V plánovaném čase ve 14:00 jsme byli, až na country kapelu, kompletní. Každý z účastníků odboček SONS měl s kamarády rezervovaný stůl a mohli se před zahájením programu občerstvit čajem, kávou, nealko nápoji apod. Všichni se rádi seznámili s nabídkou hodnotných cen, medailí, pohárů a unikátních diplomů, které byly prezentovány na stolech za rozhodčím. Všichni se už moc těšili. Tradiční zvoneček odstartoval úvodní proslov rozhodčího a především poděkování všem příchozím za statečnost, důvěru a nadšení, se kterými hráli celý předlouhý ročník soutěže. V tom se otevřely dveře a do sálu vstoupili poslední očekávaní hráči – skupina Staré Sedlo. Během úvodního proslovu stačili naladit své promrzlé nástroje a ujali se první písničky. Hned od začátku bylo jasné, že pánům to náramně ladí i zpívá a v sále se poté ozval první bouřlivý potlesk! Mimochodem tleskáni si všichni přítomní užili od první chvíle celkem dost. Jelikož jsme nemohli všechny účastníky pozvat osobně, na výraz velké úcty k nim, k jejich výkonům a především jako poděkování za účast, jsme vyhlašovali v každé soutěži i v kategorii všechny hráče jmenovitě. Leckdy se seznam jmenovaných mohl zdát někomu dlouhý, ale od nás si to prostě a jednoduše všichni účastníci v úctě a jako poděkování od nás zasloužili.

Internetovou hru „Věštecký koutek v Lesnické“ svými, téměř 100% přesnými předpověďmi pro rok 2021, ovládl hráč s přezdívkou „Jarvec“. Druhé místo a prakticky nejlepší věštkyní roku 2021 se stala jasnovidka „Pája“. Třetí příčku získal „Franta“. Bohužel, covid byl po celou dobu svého trvání velmi zákeřný. Není snad nikdo z našeho okolí, kdo by mohl říct, že jej citelně nezasáhl v kruhu rodinném, mezi přáteli či mezi známými. Za Páju, která nás navždy opustila cca 3 týdny před vyhlášením výsledků, převzala udělenou cenu pro „2. nejlepšího věštce“ její sestra Libuška. Bohužel, mezi účastníky našich soutěží to nebyl ojedinělý případ krutého covidového účtu.

Pěkné country písničky nás posunuly k dalšímu vyhlašování výsledků. Internetová soutěž v Syllabatimu v roce 2020 si našla své příznivce. První část lockdownové hry v sestavování slov ze zadaných písmen dokonale ovládlo seskupení Dadlin tedy (Daddy + Linda). S drtivým skóre 3932 bodů jasně vévodili tehdejší tabulce. Druhé místo získala dvojice Lovosmečka – Stáňa a Vláďa Krajíčkovi, mimořádní „Syllabatinoví experti“ a velcí propagátoři této naší karetní hry. Irenka Tandem Team – (Irenka Honzíková s maminkou Pájou) vybojovaly bronzovou příčku. Ve druhé části internetového Syllabatimu, v hledání českých přísloví a moudra, se opět dařilo nejlépe dvojici Dadlin. Další triumf v podobě poháru, zlaté trofeje, diplomu a věcné ceny putoval tedy k jejich rukám. Stříbrnou příčku velmi pěkným výkonem obsadila Helenka, třetí místo a bronz putoval hráčce Janě Luskové alias Juaně do Vyškova.

Moderátora slavnostního vyhlašování, rozhodčího Jardu, následně na chvíli opět vystřídala kapela, která svižnými skladbami naladila všechny účastníky na další pokračování vyhlašování série výsledků. V době covidového lockdownu jsme na našich stránkách připravili i další on-line či „off-line“ hry. Mezi takové patřila i Brazilská dáma, kterou si hráči mohli s námi zahrát jako simultánku nebo si mohli lámat hlavičky nad pestrými úlohami respektive koncovkami z různých partií. Nejlepším řešitelem diagramů dámy se stal Daddy. Druhé místo obsadil Ráďa a na třetí příčku statečným výkonem dosáhla Helenka. Pohár, trofeje i diplomy určitě udělali radost všem jmenovaným a staly se tak připomínkou předlouhé covidové pauzy.

Po dalším báječném hudebním vstupu jsme přistoupili k vyhlášení výsledků 5., 6. a 7. turnaje ligy Ligan/Ligas. Pátý turnaj v oblíbené karetní hře „Prší 48“ vyhrál překvapivě Jarda Jíra. Pohár, zlatou medaili s diplomem i drobnou cenou převzal s nadšením a za velkých ovací přítomného publika. Stříbrnou medaili vybojovala statečná Jarka Hudečková. Třetí příčku získala Jana Řehořková. Stříbro i bronz jsme tak oběma nepřítomným hráčkám poslali do České Lípy. Šestý turnaj „Ukradené slepice“ se stal jasnou záležitostí Marušky Černé z České Lípy. Její fenomenální výsledek „2 vítězství“ již nebyl v turnaji překonán. Druhé místo si vysoutěžil Jarda Jíra z Dědiny a o bronz se rovným dílem podělily dvě hráčky Monika Růžičková z Příbrami a Zuzana Duchoňová z České Lípy. V posledním sedmém turnaji se nejlépe dařilo Ireně Honzíkové z Dědiny. Druhou příčku získala Jarka Straková z České Lípy a bronzem byla dekorována Lenka Čermáková též z klubu na Dědině. Všem aktérkám na stupních vítězů gratulujeme!

Před hlavní částí „vyhlašovacího odpoledne“ jsme si s kapelou společně zanotovali známé skladby. Lenka Čermáková se ujala sóla a zapívala nám několik písniček. Velký aplaus obecenstva umocnil báječný a nevšední kulturní zážitek, který vznikl spontánně na místě, bez jakékoliv studiové přípravy. Následovalo drobné občerstvení a mezi přítomnými jemně vzrůstalo napětí před vyhlášením mistrů ligy LIGAN/LIGAS. Do naší soutěže pro zrakově hendikepované se přihlásilo celkem 47 hráčů z celé ČR, kteří během sedmi turnajů, pořádaných spolkem Společenství duševních sportů, z.s. na různých místech mohli získat body a ocitnout se tak na stupni nejvyšším. Všechny hráče jsme s poděkováním za účast postupně od posledního k prvním jmenovitě vyhlásili. Čím výše jsme žebříčkem postupovali, tím více houstlo napětí. Za každým jménem bylo určitě znát nadšení a potlesk obecenstva. V lize LIGAN 2019/2020, tedy v kategorii nevidomí třetí příčku a 2. vicemistrem her se stal Jaroslav Jíra z klubu Dědina. Dlouhý potlesk jej doprovodil k rozhodčímu pro bronzovou medaili, unikátní diplom i zajímavou cenu. Stříbrnou medaili a titul Vicemistr ligy získal František Duchoň z České Lípy. Velký potlesk zazněl sálem jako projev uznání za jeho výkony, které však jen o vlásek nestačily na novou Mistryni ligy LIGAN 2019-2020, kterou se stala zlatá Zuzana Duchoňová. Potlesk již nebral konce. Moc gratulujeme všem. V kategorii LIGAS 2019-2020 tedy hráčů slabozrakých a vidících bronzovou medaili získala Jaroslava Hudečková. Medaile, diplom pro 2. vicemistryni ligy s věcnou cenou putují do České Lípy. Ze stříbra a titulu vicemistryně se zaradovala Irena Honzíková, které vítězství a titul unikly jen o jeden jediný bod. Následovala poněkud smutnější chvíle, kdy pohár za 2. místo byl předán In memoriam Lídě Chalupové z České Lípy, která nás po prohraném životním boji opustila v úvodu roku 2021. Velká čest její památce. V našich srdcích bude stále zapsána jako žena, která dokázala pro nevidomé vytvořit nejlepší podmínky, pohodu, zábavu, novou náplň i najít směr jejich života se ztraceným zrakem. Vždy dokázala pomoct. Všechny její rady jsme si vzali k srdci a rádi poneseme její vzácný odkaz „pomáhat druhým“ dál. Srdečný, dlouhý potlesk provázel předání stříbrného poháru do rukou Zuzany Duchoňové. Loni nás opustila též jedna velmi hodná paní, odmala se potýkala se zrakovým hendikepem, která stála společně s námi u zrodu Společenství duševních sportů, z. s.  a byla hlavní sponzorkou činnosti spolku i Klubovny SDS, maminka rozhodčího – Marie Slaninová. Sice z důvodů nemoci nikdy nebyla přítomna osobně, ale její zájem i podpora pro naší práci byla neocenitelná. Děkujeme a zůstáváš v našich srdcích, milá maminko.

Od smutnější chvíle jsme se přesunuli k vyhlášení nové mistryně ligy. Helenka z klubu na Dědině již po druhé za celou dobu trvání soutěže získala putovní pohár do držení a s ním i titul Mistryně ligy LIGAS 2019-2020. Opět všem z celého srdce gratulujeme! Všechny ceny, trofeje, diplomy i medaile byly rozdány. Ligu jsme tak definitivně, opět ve velkém stylu, slavnostně uzavřeli. Další písničky skupiny Staré Sedlo nás posunuly k závěrečnému přípitku a k servírování neodmyslitelného slavnostního dortu. Rozhodčí měli tak čas připravit vše potřebné k přípitku „šampaňským“ ve verzi alko i nealko a především k přípravě báječné sladké tečky oslavy. Prskavka, resp. římská svíce velikosti vesmírné rakety Elona Muska vévodila čokoládovém dortu. Vtipné poznámky typu: „Neodletí nám ten dort?“ nebo „Kde jsou nejbližší hasiči?“ či „Má někdo u sebe hasící přístroj?“ naladily ještě více veselou atmosféru v sále. Po vtipném dotazu rozhodčího směrem k asistence Ivě: „Hustone, máme problém, nemám sirky!“ asistentka Iva dodala, „Tady Houston, máš přeci na stole zapalovač!“ … Start se povedl napoprvé! Ohňostroj ozářil klubovnu. Dort zůstal celý, odložili jsme raketu a začalo jeho porcování. Další skvělé country písničky nás provázely zbývající části krásného slavnostního odpoledne i večera.

Hráči si na rozhodčí taky připravili jedno velké překvapení. Z rukou Helenky, a po jejím proslovu, převzali Iva s Jardou pamětní desku s vyjádřením poděkování všech hráčů a oceněním doslovně: „Za mimořádný trenérský výkon, nejen v době covidové“. Děkujeme všem hráčům a moc si toho vážíme. Potěšilo nás to.

Současně děkujeme touto cestou kapele Staré Sedlo i všem zúčastněným za přízeň, nadšení a osobní účast. Přejme si vzájemně, nejen pro tento rok, hodně zdraví, štěstí i pohody. Deskovky v podání manželů Slaninových mají nyní delší pauzu. Po prázdninách Vás možná překvapí něčím novým. Nápadů mají vždycky dost. Budeme se těšit na zájem hráčů a především na jejich početnou účast v nových soutěžích!

Ivana a Jaroslav Slaninovi