8. Turnaj Deskovek 2019/2020 Carcassonne + 5. rozšíření Opatství a starosta – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Loni, tedy přesněji 19.3.2020, jsme měli odehrát 8. turnaj Deskovek v legendárním Carcassonne s vybraným 5. rozšířením. Avšak stále silnější a razantně postupující pandemie Covidu-19 nám udělala „Stop“! Nikdo z nás v té chvíli netušil, že to bude nucená pauza na dlouhou dobu. Připravené diplomy, medaile a pohár jsme uložili do depozitu. Zalockováni ve svých domovech jsme trpělivě čekali na rozvolnění a na novou příležitost pro uspořádání turnaje.

Možná samotná hra si vybrala ten správný rok a termín k soutěžení. Letos slavné kultovní Carcassonne slaví 20 let od premiérového uvedení na celosvětový trh. Od té doby uběhlo mnoho času, prodalo se více jak 10 mil. kusů souprav a k tomu ještě vznikla i spousta více či méně povedených rozšíření. My si tentokráte vybrali to páté s názvem „Opatství a starostové“. Volba to byla mimořádně dobrá, protože rozšiřující prvek nutil hráče k bedlivému sledování průběhu hry a k pečlivé kontrole neustále se měnící mapy.

Na turnaj se všichni již moc těšili. Kapacita počtu účastníků byla okamžitě vyčerpána. Ti, kteří se nestačili přihlásit včas, do turnaje, bohužel, nemohli do boje o body do celkové tabulky ligy Deskovek 2019-2020 zasáhnout. Ano, ligu hrajeme již třetím rokem! My jsme jen o trochu zestárli, děti nám povyrostly a někteří žáci se změnili ve studenty gymnázií. Podivná to pandemie, která nás jako kouzelným proutkem posunula v čase o velký kus kupředu.

Po odpolední krátké, technické a dezinfekční pauze (covid ještě úplně nezmizel), knihovna opět otevřela a dětské oddělení bylo účastníky turnaje okamžitě zaplněno do posledního volného místečka. Nikdo se neopozdil. Po krátkém úvodu a zopakování důležitých detailů pravidel, jsme mohli začít. Losování hráčů se ujali nováčci Deskovek – malý Erik se setřičkou  Nikitou. Z pytle losovali jména jednotlivých účastníků. Až k nevíře se podařilo to, že hráči, tak jak si při příchodu k jednotlivým stolům přisedli, tak byli Erikem i Nikitou vylosováni! Jen Daddy si povšiml bizarní náhody a pronesl dotaz: „Jak to děláte?“ Inu náhoda je matematicky nepostihnutelná a někdy až magická.

Jelikož Carcassonne s 5. rozšířením jsme trénovali i v Klubovně, bylo jasné, že původně dvě plánovaná kola bychom hráli pod značnou časovou tísní a hráči by si záludnosti i krásy této varianty hry vůbec neužili. Místo toho jsme se dohodli pouze na odehrání 1 kola a upravili princip bodování. Nakonec se ukázalo, že jsme udělali náramně dobře. Hra u jednotlivých stolů probíhala v poklidném komorním tempu. Každý hráč měl dostatek prostoru pro soustředění a k přemýšlení o umístění svých vybraných dílků mapy. A jak to nakonec vše dopadlo?

Po dlouhé covidové pauze se do hráčského tempa nejlépe vrátil Lišák. U stolu „B“ si poskládal území za neuvěřitelných 120 bodů! Jelikož nenašel přemožitele, tak ho tato bodová hodnota ustanovila jasným vítězem celého turnaje. U stolu „C“ zabojovala Helenka, která Lišákovi lidově řečeno nevědomě šlapala na paty. Za své území si připsala celkem 112 bodů a v turnaji tak získala stříbrnou medaili. O Helence, ačkoliv má zrakovou vadu, se dá říci, že z hráčského tempa prakticky nevypadla ani v průběhu předlouhé pandemie Covidu-19, protože se účastnila všech internetových her, které náš spolek Společenství duševních sportů, z. s. pro hráče v té době připravil a na webu SDSZS.CZ zveřejňoval. Bronz získal Terminátor jako vítěz u stolu „A“. Za své započítané území získal 78 bodů, shodně jako Erik, který však se stejným počtem bodů u stolu „B“ skončil ve skupině hráčů na druhých místech. Erik jako nejmladší účastník turnaje, který tak skončil až čtvrtý, podal fantastický výkon a určitě mu všichni budeme držet palce i v dalších soutěžích, které jsou před námi. Ještě dodáváme, že 5. místo obsadil Maple (77 bodů), 6. místo Daddy (76). Další pořadí najdete v přehledné tabulce ligy Deskovek 2019/2020.

Liga Deskovek tak po více jak dvou neuvěřitelně dlouhých letech spěje ke konci. V době před parlamentními volbami 2021 můžeme parafrázovat, že soupiska Deskovek má dva lídry, kterými jsou Daddy a Maple. Nevelký odstup od čela tabulky má „znovunalezený“ Terminátor a na záda mu dýchá statečná hráčka S.A. Do pořadí ještě může významně zasáhnout Zikmund a Bárt. Lišák sice mohutně finišuje a je otázkou, kolik hráčů do konce ligy dokáže předběhnout. K prvnímu místu je to však hodně daleko. Škoda, že se v té naší dlouhé sezóně nezúčastnil vícero turnajů. Jeho závěrečný běh by tak mohl mít plážové tempo.

Po více jak roční nucené pauze nám herní odpoledne rychle uteklo. Ačkoliv čas je spravedlivá jednotka, tak jej podezřívám, že Deskovkám počítá nějak rychleji. Po vyhlášení výsledků a gratulacích vítězům, jsme pořídili společné fotografie. Nesmíme ještě zapomenout na udělení mincí Genius Loci. A kdo je získal tentokráte? Rozhodčí po poradě udělují mince G.L. následovně: Vítěz turnaje Lišák 1 minci za absolutní bodový zisk. Helenka 1 minci za velmi statečný výkon. Terminátor 1 minci za statečný návrat k Deskovkám. Erik 2 mince za mimořádný výkon ve svém věku a nadšení ze hry. Nikita 1 minci za statečnost ve hře a jako motivaci do dalších turnajů Deskovek.

A co nás čeká v říjnu? Dne 7.10.2021 si zopakujeme pravidla deskové hry Tiket to Ride (mapa USA), abychom dne 21.10.2021 mohli odehrát předposlední turnaj Deskovek 2019/2020. Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání již ve čtvrtek, dne 7.10.2021 od 16:00 hod.

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.