2. Turnaj Deskovek 2018/2019 – Carcassonne + 1. a 2. rozšíření – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Prakticky týden po prvním turnaji v Prší a v Double – dvojic, kterým jsme zahájili Deskovky nového školního roku, jsme se opět sešli, abychom prověřili své znalosti i taktiku při hře Carcassonne. Již v základu velmi zajímavá hra, s prvním rozšířením: „Hostince a katedrály“ a s druhým: „Kupci a stavitelé“, získává pro všechny hráče nový rozměr. Odpolední necelé tři hodinky, věnované plánovanému dvou-kolovému turnaji, nejsou u takové hry zrovna moc času, a tak jsme se snažili začít co nejdříve.

Velice nás potěšilo, že k účasti do ligy Deskovek se přihlásili noví hráči.  Pravidla jsme v rychlosti zopakovali a rozhodčí se ujal losování. Všem hráčům  vyhovoval zasedací pořádek tak, jak se po příchodu ke stolkům posadili, tudíž nebylo proč losovat, vše potřebné jsme připravili a pustili jsme se s chutí do partií. Zúčastnilo se celkem 11 hráčů. Hra začala v prvním kole s časovým limitem 60 minut + dohrání tahu všemi hráči u stolku. V klubovně městské knihovny na Smíchově to bzučelo jako v úlu. Každý hráč v úvodu naznačil svou taktiku. Nepřeberné „množství možností“ v přikládání karet, co nejvýhodněji a s co nejvyšším bodovým ziskem, nabíralo diametrálních rozměrů! Ne každý byl hned rozhodnut, a tak se taktizovalo, vyhodnocovalo, lobovalo za „výhodné“ umístění kartičky, chvílemi i vyjednávalo. Drobné „kartelové“ dohody mezi hráči se projevily též jako zajímavá a účelná strategie, i když každý hráč hrál sám za sebe. Nejspolehlivější taktika se ukázala být – „vše co nejrychleji obsazovat svými lupiči, rytíři a sedláky“! Naopak hra na jednu specifickou kartu (jen 1 kus v celém koši!) se v prvním kole vymstila Terminátorovi, který měl postavené (vypiplané) velkoměsto (s výnosem cca 30 bodů +), jenže karta mu, bohužel, nepřišla do ruky.

A tak nejlepšími staviteli v první kole byli u stolu „A“ Daddy, u stolku „B“ Bart. Ve druhém kole Daddy svou taktiku znovu zopakoval a proměnil v druhý vítězný úspěch (94 bodů). S ještě lepším výsledkem se přidal od vedlejšího stolu Lišák se 110 body z jedné hry, což byl v tento den turnajový rekord!

V příjemné klubovně MK pobočky Smíchov nám herní odpoledne opět uběhlo velmi rychle. Abychom vše stihli včas, tedy do 19:00, museli jsme druhé kolo časově zkrátit – jen na 45 minut. Finalisté u stolku „A“ čas ani všechen nespotřebovali. U stolku „B“ napínavá partie probíhala až do poslední vteřiny přiděleného času. V závěrečném zúčtování rozhodoval o celkovém pořadí hráčů každý získaný bod!

Rozhodčí projevil přehled a rychlost v přepočítávání výsledků. Měl na to všechno necelých 5 minut. Těsně před zavírací dobou knihovny byly vyhlášeny výsledky. A jak to dopadlo tentokráte?

Vítězem se stal Daddy, který v obou kolech vyhrál. Druhé místo, po nenápadném taktickém, avšak celkem účinném výkonu, obsadil Zikmund. Z třetího místa se radoval Lišák, který si tak spravil náladu po prvním turnaji dvojic, kdy mu během hry postupně odešli 2 spoluhráči. Navíc, Lišák vytvořil turnajový rekord ve skóre z jedné partie, tedy již výše zmíněných 110 bodů! Nutno dodat, že velice solidní výkon podali Bart, kterému utekl bronz opravdu jen o „fous“ a na pátém místě skončil nový hráč Kyloren, kterému na Barta chyběly v celkovém skóre 2 body! Stačilo jen jedno malé město navíc …… ale taková je hra. Vyhráli prakticky všichni, kteří se turnaje zúčastnili. Vítězům gratulujeme a ostatním přejeme mnoho úspěchů v dalším turnaji, který nás čeká již 25.10.2018, a to v karetní hře BANG! s rozšířením „Město duchů“. Zahrajeme si o dolary, které Šerif vítězům jistě dobrovolně předá, aby nemusely promluvit kolty! Vyhraje právo či bandité? Nechme se překvapit nebo ještě lépe, zúčastněme se toho přímo v turnaji! Další noví hráči jsou vítáni!

Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání dne 11.10.2018 od 16:00 hod.,

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.