Internetová soutěž 2020 – Karetní a deskové hry Ohlédnutí za výsledky z šesté série otázek

Týden, ve kterém spolu s úlohami z brazilské dámy byly zveřejněny i otázky z nové série Syllabatimu, nám všem opět uběhl jako voda. Soutěžní kvízy byly na internetových stránkách Spolku zveřejněny od 5. do 11. května 2020.

Soutěž deskových her se ani po dlouhé době trvání moc nerozšířila. Což nám může být tak trochu líto. Hráči, kteří se zapojili od samotného začátku, se postupem času seřadili na jednotlivých příčkách průběžné tabulky. Lídrem „Deskovek“ je Daddy. Za prvními třemi soutěžícími, kteří mají skóre nad 100 bodů, jsou nejvyrovnanější pozice v rozmezí od 4. do 6. místa. Ostatní, pokud budou chtít výš, budou muset v řešeních trochu přidat.

Situace kolem epidemie koronaviru se poměrně stabilizovala. Různá omezení i zákazy se celkem rychle uvolňují. Otázkou je, zda je to tak v pořádku a co čekat dál. Díky skoro letnímu počasí vzniká mnohem více příležitostí, jak se zabavit. A tak i my se pozvolna připravujeme na možnost, že si uděláme odpočinkové „pokoronavirové“ letní prázdniny a naší internetovou soutěž necháme dočasně odpočinout. Do té doby je však před námi ještě spousta úloh a hodně práce i zábavy při jejich řešení.

V této sérii otázek z brazilské dámy exceloval Ráďa. Poslal zajímavá a přitom správná řešení. 12 odpovědí mu „přihrálo“ do tabulky celkem 26 bodů. Helenka a Daddy nám poslali shodně po 10ti odpovědích, což Helence vyneslo 16 bodů a Daddymu 13. Asi nejzáludnější byly diagramy číslo 034 a 035. Pokud jste velmi zvědaví na jejich řešení, stejně tak jako na řešení i všech ostatních úloh, najdete je v rubrice „Archiv úloh“. V celkovém pořadí deskových her si nadále drží první příčku Daddy. Luštění dámových úloh se intenzivně věnuje. Prakticky se tak zdokonaluje v herní taktice této bezpochyby zajímavé varianty dámy stejně tak, jako ostatní hráči, kteří si úlohy nenechávají jen tak utéct. Potkat Daddyho při turnaji za deskou, by pro každého hráče znamenalo „mít velmi těžkého soupeře“. Brazilská dáma byla záměrně zařazena v soutěži proto, že má stejná pravidla jako dáma mezinárodní, ale vystačí si s klasickou hrací šachovou deskou 8×8 polí. Ten, kdo nemá k dispozici naší multifunkční dámovou hmatovou desku 10×10 / 8×8 polí, může si zadané úlohy přehrávat a zkoušet jejich různá řešení právě na desce šachové, tedy pokud alespoň takovou doma má.

V Syllabatimové soutěži je to s materiálem mnohem jednodušší. Karetní hmatové soupravy Syllabatimu jsou u nás stále ještě dostupné. Ten, kdo si zatím soupravu nepořídil a je ve zrakové kondici, stačí mu k luštění našich kvízů jen tužka a papír, případně počítač s možností zvětšení textu. Stránky soutěže byly koncipovány tak, aby vyhověly i hlasovému čtecímu softwaru v PC u hráčů nevidomých. Z tohoto důvodu na stránkách soutěže nenajdete obvyklé výpravné pozadí a roztodivné obrázky jako tomu bývá jinde, protože čtecí software by je nedokázal rozumně popsat a jen by nevidícím hráčům stěžovaly či dokonce znemožňovaly orientaci na stránkách soutěže.

Syllabatim s nově pojatými hádankami, byl v tomto kole velmi rychlý, a to možná jak pro hledání správných odpovědí, tak zaručeně i pro nás jako organizátory. Přišlo nám celkem 51 odpovědí, které jsme vyhodnocovali nikoliv 2,5 dne, ale 2,5 minuty! „Těžební stroje“ chroustající několik tisíc slovních kombinací jsme tak definitivně opustili. Nechali jsme si jen malé lopatky! Určitě v dalších kolech se už budou hodit. První otázky byly pro „rozjezd a zacvičení“. Prakticky všichni hráči, co odepsali, našli správná řešení tajenky a poznali v nich známá přísloví. S otázkami  „nové části“, byla založena i „nová tabulka průběžného pořadí“ účastníků. Ovšem předchozí výsledky z „těžařské části“ zůstávají zachovány a samozřejmě na konci celé soutěže budou vyhlášeny zvlášť. Na tak mimořádné výsledky některých hráčů prostě nelze jen tak zapomenout! Určitě se ocitnou v připravované síni slávy!

V týdnu od 12. – 18.5.2020 jsou na stránkách zveřejněny nové tajenky a doplňovačky. Opět hledáme přísloví a lidová moudra. Určitě si je nenechte ujít. Zapojte se do hry. Karty či tužku a papír si klidně můžete vzít s sebou ven na procházku a spojit tak příjemné skoro letní počasí se zábavou a aktivním odpočinkem.

Průběžné výsledky internetové soutěže zde.

Všem hráčům, kteří se internetové soutěže a šesté série otázek zúčastnili, děkujeme a současně přejeme hodně štěstí i bystré mysli do další části.