Mistrovství ČR 2023 v královské dámě – ohlédnutí a výsledky

Po roce jsme se opět všichni sešli, abychom společně ve spolupráci s hráči Deskových a karetních her, spolkem Společenství duševních sportů, z.s. v přívětivých prostorách Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé na Dědině uspořádali tradiční turnaj Mistrovství ČR 2023 v královské dámě pro nevidomé a slabozraké hráče z celé ČR.

Loňská „post-covidová“ soutěž, která proběhla taktéž na Dědině, byla svým průběhem velmi zajímavá. Nutno dodat, že ke konci až mimořádně dramatická. Letos, při neúčasti některých favoritů, byl turnaj dokonale vyrovnaný. Nebyla nouze o pozoruhodné výsledky či o velmi napjaté momenty v koncovkách jednotlivých partií. Za dámovou desku se nám usadili noví hráči. Překvapivě do víru mistrovství se vrátili i velmi dobří hráči, kteří přesvědčili, že dámu, ač po delší soutěžní pauze, stále dobře umějí. Ale, nepředbíhejme! Zrekapitulujme si pro pořádek všechny kvalifikace a připomeňme si jmenovitě všechny, jenž postoupili do velkého pražského finále.

Letošní divoké karty od rozhodčích a organizátorů soutěže se týkaly pouze prvních třech nejlépe umístěných hráčů z loňského mistrovství v obou kategoriích zvlášť. Na bezstarostné tréninkové vlně, v rámci letošních místních kvalifikací, mohli klidně a bez stresu proplout v kategorii nevidících: Zuzana Duchoňová, Jožko Budzák a František Duchoň. V kategorii slabozrací a vidící hráči měli jistotu velkého finále: Radek Baštář, Helena Škramlíková a Irena Honzíková. Ostatní, pokud chtěli do Prahy, měli nastaven vysoký osobní cíl – úspěšně sehrát místní kvalifikaci. Přihlásila se spousta hráčů. Některé kvalifikační turnaje jsme museli rozdělit do vícero skupin, abychom stihli místní kvalifikace včas dohrát.

Jako první proběhla kvalifikace v TyfloCentru Plzeň (dne 5.9.2023). Zájem o soutěž byl velký. Organizátorům nezbývalo nic jiného než přihlášené účastníky rozdělit do dvou samostatných tabulek. Skupinu „A“ nakonec téměř suverénním výkonem ovládla Jana Škribová, následována druhou v pořadí Lenkou Potůčkovou a se shodně dělenými třetími pozicemi v tabulce Jiřinou Hodkovou a Jaromírem Tichým. Skupinu „B“ zvládl nejlépe odehrát Jiří Holzinger. Druhé místo obsadila Hana Dostálová. Třetí příčku si rovným dílem rozdělili Pavel Klich a Irena Brichzínová. Ve finále jsme se tedy měli sejít s Jiřím H., Lenkou P., Hanou D., Janou Š. a nominovaným Radkem B. Podrobnější informace o průběhu a výsledku této kvalifikace najdete v naší předchozí reportáži o průběhu a výsledcích místních kvalifikací MČR 2023 v královské dámě.

Účast z Plzně však měla nakonec jiné složení než bychom dle předpokladů očekávali. Radek Baštář již dlouho před konáním pražského finále avizoval svou neúčast z důvodu naplánované dovolené v Egyptě. Na poslední chvíli se z důvodů nemoci omluvila i Jana Škribová. Hana Dostálová přenechala své místo dalšímu hráči v pořadí v tabulce „B“. Kapitánka Lenka tedy s sebou do Prahy přivezla nepočetný tým ve složení: Jiří Holzinger, Irena Brichzínová a nehrající asistentka Jiřina Hodková. Je to pro dámu jako sport, celou soutěž i pro ostatní hráče poněkud smutné. Organizátoři byli též mírně zklamaní. Prapor Tyfla však nesla Lenka vznešeně, statečně, s velkou dávkou osobního humoru, přičemž finálové zbraně určitě předem nesložila! Její životní optimismus by ji to určitě nedovolil a my samozřejmě také ne! Taková plzeňská „Johanka z Arku“!

Druhá místní kvalifikace proběhla z nápadu resp. podnětu několikanásobné mistryně Heleny Škramlíkové, v sympatické snaze do soutěže zapojit i další nové tváře. Plán realizace jsme však museli po prvním neúspěšném termínu pozměnit, neboť kvůli pracovním povinnostem se hráčky nemohly za Helenkou na Dědinu – Ciolkovského dostavit. Soutěž jsme tedy odehráli v náhradním termínu v prostorách Klubovny SDS na Smíchově ve složení: Helena Škramlíková, Marie Černá, Eliška Dvořáková a Jana Richterová. To jsme však ještě vůbec netušili jaké drama o postup v místní kvalifikaci vznikne. Helena, ač již legendární dámový profík, postupně prohrála všechny partie a aktérky tak měly rovnocenné vyhlídky na postup do finále z pouhého jediného místa! Marie Č. zvládla všechny partie na jedničku. Postup si právem vybojovala a do kvalifikace postoupila. Překvapením místní kvalifikace byla Eliška D., která hrála statečně až do konce. Je jen velká škoda, že nemohla postoupit také. Její styl za deskou připomínal herní uragán! Přišla, táhla, zaskákala a zvítězila! Jana Richterová hrála s osobní rozvahou, někdy skoro až zakřiknutě. Vítězství nad „mistrovou“ ji na chvíli dokonale pozvedlo sebevědomí, které v zápětí ostatní hráčky zase jemně zašlapaly do země. Rivalita byla velká. Z této party nakonec do finále postoupila již jmenovaná Marie Č. a Helena Š. s divokou kartou v kapse. A to se vyplatí!

Česká Lípa zprvu přistoupila ke kvalifikaci jednoznačně živelně. Plány byly rozhodně veliké. Kromě povinné tréninkové účasti Zuzany a Fandy Duchoně, o další postupová místa mělo zabojovat 6 zapsaných hráčů z toho jen tři nejlepší měli šanci postoupit. Kvalifikaci vyhrála Zuzana Lehká, druhá skončila Jarka Hudečková, třetí byl Tomáš Resl. Výborně hrající Martin Straka se stal dokonale připraveným náhradníkem pro případ, že by někdo svou účast ve finále na poslední chvíli z nějakého důvodu vzdal či odřekl.

Poslední plánovaná místní kvalifikace proběhla ve středisku na Dědině. I zde byl o soutěž mezi hráči velký zájem. Došlo tedy také na rozdělení účastníků do dvou samostatných skupin.

4 člennou skupinu „A“ ovládl Jožko Budzák, byť měl jistotu finále v divoké kartě. Nekompromisně vyhrál všechny 3 partie. Helenka Škramlíková vydolovala z napínavých bojů celkem 4 body. Podlehla pouze v partii s Jožkou. Lukáš Uher svoji účast ve finále doslova vydřel na poslední chvíli, kdy o přímý postup ze skupiny „A“ porazil srdnatě hrající Petru Dienerovou. Petra mohla na desce několikrát udeřit a soupeře převálcovat jako nový asfaltový úsek D1, ale bohužel, jednoduchou kombinaci do výhry, ležící na desce, do konce partie nenašla. Jak se říká ve fotbale či v hokeji: „Nedáš – dostaneš!“ Lukáš se pevnou obranou Petry nakonec prosmýkl jako poslíček Woltu na skútru v pražské dopravní špičce a nakonec došel jako první do dámy. Získal tak zaslouženou účast ve finále!

Nestandardní pětičlennou skupinu „B“ jsme doplnili o „Dummyho“. Škoda jen, že se do skupiny nezapojil ještě alespoň jeden hráč navíc. Dummyho bychom nechali klidně doma! Lenka Čermáková nasadila, lidově řečeno, velký tenisový drajv. Sebevědomě smetla všechny soupeře z desky, čímž vyhrála tabulku „B“. Nová tvář za deskou, ze které jsme jako organizátoři a trenéři deskovek měli velkou radost – Nikol Marie Štefanová se dámu naučila velmi rychle a své znalosti zúročila v podobě druhého postupového místa. Vojta Jirák podal velmi solidní osobní výkon. Uspěl alespoň do role náhradníka. Irena Honzíková s divokou kartou v kapse nemusela nic řešit. Pepa Drlička podal statečný výkon a svými postřehy ze života i vtipnými komentáři obohatil atmosféru místní kvalifikace. Dummy po celou dobu soutěže nějak neměl slov. S ním je fakt „prd“ pokec.

Z kvalifikací bylo patrné, že ve finále v Praze ve dnech 14. a 15. října bude hrát minimálně 16 hráčů. Což se nakonec také podařilo.

Nastalo dlouho očekávané sobotní ráno. Organizátoři dorazili na místo již v 7:40 hod, aby velké „herní doupě“ (jídelnu střediska) důstojně připravili na finále a hodili jej do maximální pohody. Na stolech se během okamžiku ocitly bílé ubrusy s logem spolku SDS, na nich dominovaly herní soupravy dámy 10×10 a nezbytné soutěžní hodiny, v koutku slávy a cti (nebo spíše na dvou velkých stolech) se leskly poháry, medaile, diplomy a věcné ceny pro nejlepší hráče i týmy mistrovství. Zrak jen přecházel a každý, kdo vstoupil do jídelny, okamžitě žhavil „foťák“ či telefon.

Někteří hráči byli v místě konání již od pátku. Ostatní přijeli z České Lípy a Plzně včas. Následovalo rychlé ubytování a bleskový návrat do příjemného prostředí jídelny střediska ke slavnostnímu zahájení očekávaného turnaje 2023 v královské dámě. Technická porada proběhla za ochutnávky obložených chlebíčků, čajů a kávy. Jediný, kdo nestihl lákavé dobroty ochutnat, byl rozhodčí, protože neustále mluvil… a mluvil, naštěstí hráči pečlivě poslouchali, tudíž nebylo mnoho dotazů z obvyklé nepozornosti. Úderem 10:30 hod byly telefony i chytré hodinky vypnuty a bylo rozlosováno první kolo. Náš cíl byl sehrát alespoň sedm kol z devíti už v sobotu, abychom měli v neděli více času na dohrávku včetně případné baráže a následně na oslavu nejlepších účastníků finále. Záměr organizátorů, se díky hráčům, jejich nasazení i disciplíně povedl na jedničku!

V prvním finálovém kole MČR 2023 v královské dámě Helenka Škramlíková oplatila Marii Černé porážku z místní kvalifikace ze Smíchova a získala své první dva body do tabulky. Jeden by řekl: Zub za zub, oko za oko. Já, jako rozhodčí tou dobou o berlích bych ještě dodal: „Hůlku za hůlku“!. Irena Honzíková celkem snadno porazila natěšenou Jarku Hudečkovou. Jožko překvapivě prohrál s Lenkou Potůčkovou. Lenka Čermáková si neporadila s pevnou husitskou obrannou Zuzky Duchoňové. Fanda Duchoň neuspěl proti ležérně rozjetému Tomáši Reslovi. Irenka Brichzínová neuspěla s velmi silně motivovanou Zuzanou Lehkou. Martin Straka našel bleskový recept proti Jiřímu Holzingerovi a Lukáš Uher v dlouhé napínavé koncovce Dědinského derby po více jak ¾ hodině doslova udolal statečně bránícího se Vojtu Jiráka.

Ve druhém kole se hráči za deskou sešli dle svých výsledků z prvního kola. Helenka opět nezaváhala a poradila si s Lenkou Potůčkovou. Zuzana Duchoňová porazila Irenku Honzíkovou. Tomáš Resl překvapil Martina Straku a opět vyhrál. Zuzana Lehká neměla větší problém s Lukášem Uhrem. Marie Černá se obrnila trpělivostí a porazila dobře hrajícího Jožko Budzáka. Jaroslava Hudečková vyzrála na Lenku Čermákovou. Fanda Duchoň si spravil náladu a tentokráte svou partii s Jirkou Honzingerem dotáhl do vítězného konce. Vojta Jirák se neprosadil a v partii padl s Irenou Brichzínovou.

Hrálo se ve svižném tempu. Před plánovaným obědem jsme stihli odehrát třetí kolo. Na první desce na sebe narazily mistryně Helena a Zuzana Duchoňová. Ze vzájemného porovnávání sil vyšla vítězně Helenka. Nutno dodat, že Zuzka nedala svou kůži lacino. Zuzana Lehká si hravě poradila s Tomášem Reslem a připsala si na své konto další dva body. Lukáš, ač statečně bojoval, Irenku Honzíkovou nepřekonal. Jarka Hudečková si poradila s Marií. Martin Straka překvapivě porazil Lenku Potůčkovou. Fanda vlétl do třetí partie jako rozjetý vlak TGV a získal dva body s Irenkou Brichzínovou. Lenka Čermáková doplnila své konto o dva body díky vítězství nad Vojtou v Dědinském derby. Jožko si poradil s velmi dobře hrajícím Jiřím Holzingerem.

Následoval oběd a s ním i krátká pauza na vyvenčení trpělivého psího doprovodu. Po výtečném obědě jsme se chvíli přemlouvali ke startu do 4. kola. Nikomu se nechtělo přemýšlet, ale vidina pestrého večerního kulturního programu byla nakonec tou správnou motivací.

Od 4. kola to vezmeme rychle, a to pouze v úrovni různých překvapení. Takové nastalo v momentu, kdy Helena nečekaně prohrála se Zuzanou Lehkou. V pátém kole se jako možné překvapení jevil i úspěch Ireny Honzíkové, která Helenku z Dědiny pomstila a Zuzanou Lehkou po urputném boji nakonec porazila. Skoro jak v hokeji slavné NHL! „Kamarád dostal v bitce u mantinelu do tlamy, tedy pomstím svého spoluhráče z týmu“! Helenka si poradila s Jožkou a vrátila se tak do čela finálové tabulky. V šestém kole Helenka poděkovala Irence Honzíkové tak hezky za loajálnost, že ji dokonale porazila a vzhledem k tomu, že Jarka Hudečková současně udolala Zuzanu Lehkou, Helenka se pevně usadila na průběžné první příčce finále. Na detektivku od Agáthy Christie bylo dokonale zaděláno. Poslední sobotní kolo již nepřineslo žádné překvapení. Možná za zmínku stojí sympatický a soustředěný výkon Fandy, který bitvu dovedl k výhře nad Vojtou Jirákem. Fanda, ačkoliv dáma prý není jeho silná disciplína ani ten správný půllitr piva a některé partie málem odmítal hrát, nakonec našel recept jak porážet soupeře! A to se počítá! A jak to sečetl počítač? Po prvním hracím dnu se hned pět hráčů seřadilo v tabulce se stejným bodovým ziskem… v neděli se tedy máme na co těšit!

Po vyčerpávajících 7mi kolech nutně následovala delší pauza před večeří. Hráči si odpočinuli a načerpali alespoň nějaké drobné síly do večerního společného programu. Tentokráte jsme jej zahájili kvizem z oblasti zahraniční i české filmové a televizní tvorby. Celkem 6 krátkých výběrů hudby z notoricky známých filmů všem hráčům pěkně zamotaly hlavu. Krátké pasáže ze známých filmů jako příkladně Rocky, Zlaté oko, Krotitelé duchů, Duch, Titanic, Tenkrát na západě a jiné dokonale prostřídaly ústřední melodie z Nemocnice na kraji města, Slunce, seno……, Babovřesky, Princové jsou na draka a došlo i na Králíky z klobouku, při kterém všichni projevili velkou dávku skoro dětského nadšení, což se projevilo srdečným potleskem! Určitě to byla zajímavá soutěž, ve které všichni projevili velkou dávku znalostí ze světa kinematografie. Základem bylo vždy uhodnout z jakého filmu či pořadu ukázka zazněla a k tomu připojit nějakou významnou osobnost, spojenou s filmem, příkladně umělce, režiséra, herce, skladatele hudby, spisovatele, dabéra apod. Jednotlivé ukázky byly jen pár sekund až cca 1 minutu dlouhé. Maximálně šlo získat 6 x 7 x 2 bodů tedy celkem 84! Klub SDS zastoupený Tomášem, Maruškou a Zuzkou Lehkou se k této metě přiblížili nejvíce – jako tým získali celkem úctyhodných 67 bodů! Gratulujeme! O druhé místo se strhla velká bitva. Stříbrnou příčku nakonec získal tým Dědina s 55 body, třetí byl tým z Plzně 54 bodů a čtyrlístek soutěžících doplnilo družstvo z České Lípy se ziskem 45 bodů. Ovšem i to je velký úspěch s ohledem na obtížnost předloženého kvizu.

Druhá část večerní zábavy byla dlouho a s nadšením už od oběda očekávaná. Tombola slibovala drobné ceny. Prakticky skoro všechny losy vyhrávaly. Při prodeji se strhla velká bitva! Předbíhání při výběru a nákupu se netolerovalo! Nakonec byli všichni „gambleři“ uspokojeni. Rozhodčí mohl s pomocí asistentek Marie a Jiřiny poprvé roztočit osudí s 90ti čísly. Okamžité ztichnutí sálu napovědělo, že napětí právě začalo! Drobné ceny se rychle rozdaly. Některé losy měly bodovou hodnotu, která se držiteli losu sčítala. Hlavní výhrou byl výběr z karibských rumů. Sekty za druhé a třetí místo také určitě přišly vítězům vhod. Společný večer byl opravdu plný zážitků, čas pokročil a v neděli nás čekalo rozuzlení celé mistrovské detektivky. Někteří přítomní si ještě chtěli chvíli poklábosit. Hráči, jenž ten den cestovali z větší dálky, se odebrali do svých pokojů spokojeně spát.

Nedělní snídaně, vůně kávy a čerstvého pečiva do jídelny přilákala všechny hráče i s doprovodem. Někdo ještě u stolů lehce pospával, ale na ranní proslov rozhodčího už byli všichni dokonale fit. Jó, kafe je kafe! Rozhodčí seznámil všechny účastníky s průběžnou tabulkou, pochválil hráče za vynikající a především vyrovnané výkony. S určitým výhledem, s drobnými obavami o včasné dokončení soutěže, oznámil možnost hraní baráže. Turnaj se tak určitě nepatrně časově protáhne. S nejvyšší pravděpodobností a dle předpokladů organizátorů bude bitva o titul v obou kategoriích napínavá až do konce!

V osmém kole se na pořadí prakticky nic nezměnilo. Helenka udržela osobně nastavené tempo i výkon. Body na svém kontu ještě rozšířila. Jožko i Zuzana D. ve svých partiích ztratili a přišli tak o důležité body ve své kategorii. Naopak Fanda Duchoň pokračoval ve skvělém výkonu ze soboty. Srdnatě a nenápadně se dotahoval na absolutní špičku turnaje!

Deváté kolo nerozhodlo. Ba naopak, dvoudenní mistrovskou detektivku ještě více zamotalo. Chudák Hercule Poirot, natož rozhodčí…. Jedinou hráčkou s přesvědčivým bodovým ziskem se stala nová „mistrová“ v kategorii slabozrakých a vidících hráčů Helenka Škramlíková. Masakr nastal o další místa. Stříbrnou příčku si nárokovaly hned tři adeptky: Jarka Hudečková, Irena Honzíková a Zuzana Lehká. V kategorii nevidících hráčů se rozpoutal tradiční boj o první příčku mezi Zuzanou Duchoňovou a Jožko Budzákem a o třetí místo mezi Lenkou Čermákovou a Fandou Duchoněm. Mistrovský titul za nevidící hráče „o prsa norské běžkyně“ obhájila Zuzana D., Jožko získal stříbro. V bitvě o bronz uspěl Fanda D. a na Lenku Čermákovou tak překvapivě zbylo až 4. místo. Ovšem i to je velký úspěch.

V mini turnaji o druhé, třetí a potažmo 4, místo mezi třemi hráčkami si nejlépe vedla Irena Honzíková, ačkoliv ji ze závěrečného boje vyřadila náhlá zdravotní indispozice. Jarka Hudečková se prosadila, získané body ji stačili k zisku bronzu. Zuzana Lehká hrála závěr statečně. Její 4. místo je velmi pěkný úspěch. Určitě největší obdiv si získala v závěru soutěže při dohrávce partie s Irenkou H., kterou postihl náhlý zdravotní kolaps. Do té doby jejich partie, vyrovnaná pozičně i materiálově, nakonec skončila navrženou a přijatou smírnou remízou. O pořadí za 1. místem v kategorii slabozrací a vidící hráči tak bylo definitivně rozhodnuto. Mistrem pro rok 2023 v královské dámě se stala Helena Škramlíková, stříbro získala Irena Honzíková a bronz překvapivě vybojovala Jarka Hudečková. V kategorii hráčů nevidomých opět dominovala Zuzana Duchoňová – je opět mistrová! Jožko Budzák obsadil 2. místo. Bronzovým se stal Fanda Duchoň. Všem hráčům, tímto, srdečně gratulujeme k dosaženému úspěchu!

Co dodat závěrem? Turnaj to byl nadmíru napínavý až do konce. Samozřejmě nám zbyl čas na slavnostní předání cen, pohárů i diplomů za účasti vedení střediska – paní ředitelky Bc. Naďy Modráčkové a na závěrečný přípitek s dortem. Po dvou dnech tedy skončilo další úspěšné mistrovství České republiky v královské dámě. Již teď se těšíme na příští rok, kdy nás čeká MČR 2024 v brazilské dámě, tedy v další oblíbené variantě hry s napínavými koncovkami a určitě i skvělými výkony účastníků.

Poděkování patří všem zúčastněným, všem co se podíleli na realizaci a zdárném průběhu soutěže, doprovodu a především asistentkám, které po celou dobu soutěže obsluhovaly účastníky a pomáhali jim v orientaci po budově. Zvláštní poděkování patří i vedení střediska na Dědině v čele s paní ředitelkou a personálem kuchyně i sborovny.

A protože opakování je matka moudrosti, tak ještě znovu přehledně výsledky.

Závěrem rekapitulace výsledků MČR 2023 v královské dámě:

kategorie slabozrací a vidící hráči:

  1. místo – Helena Škramlíková (klub Deskovek Dědina)
  2. místo – Irena Honzíková (klub Deskovek Dědina)
  3. místo – Jaroslava Hudečková (SONS Česká Lípa)

kategorie nevidící hráči:

  1. místo – Zuzana Duchoňová (SONS Česká Lípa)
  2. místo – Jožko Budzák (klub Deskovek Dědina)
  3. místo – František Duchoň (SONS Česká Lípa)

kategorie družstva dle pořadí v základní části:

  1. místo – Klub deskových a karetních her Dědina
  2. místo – SONS Česká Lípa
  3. místo – Klub SDS Praha
  4. místo – TyfloCentrum Plzeň

Všechny tabulky najdete v odkazech pod článkem. Galerii fotek připravujeme a najdete ji v záložce „GALERIE“ na našich stránkách SDSZS.CZ

Děkujeme Vám za pozornost, kterou jste věnovali této reportáži. Budeme se na Vás těšit zase někdy příště. Do té doby přejeme všem hodně zdraví, pohody, úspěchů a nadále udržení si sportovního i soutěžního ducha.

Dámě zdar! Panům i ostatním taktéž!

Za organizátory soutěže, trenéry i nadšené rozhodčí
Ivana a Jaroslav Slaninovi