11. Turnaj Deskovek 2019/2020 „Prší 48“ dvojice – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Minulý článek z 10. turnaje jsem začínal slovy skoro jako v nejedné klasické pohádce: „Bylo – nebylo….“ Tentokráte jsem usedl k počítači, abych sepsal reportáž z průběhu 11. turnaje Deskovek. Musím však předem přiznat, že poprvé nevím, jak začít. Na jednu stranu mám velkou radost, že se nám přes všechny covidové potíže podařilo ligu se ctí dohrát, na stranu druhou jsem mírně smutný, protože jeden příběh tak definitivně skončil. Jak se říká, všechno jednou musí skončit, aby zase něco nového mohlo začít… děti nadšené z Deskovek již vyrostly a mají své povinnosti. Rodiče, díky dlouhé pandemii covidu leckdy změnili zaměstnání, aby zajistili rodinu. Svět se stal opět o něco rychlejší, dražší a neúprosný.

Deskové hry v knihovně pro školní rok 2019-2020 jsme začali ve velkém stylu turnajem dvojic ve stolním hokeji. Proběhl 19.9.2019 a užili jsme si spousty legrace. Tehdy si vítězství vybojoval tým „Nerozhodní“ ve složení Janar + Zikmund. Do konce roku 2019 jsme sehráli ještě 4 báječné knihovní turnaje.

V roce 2020 jsme dokázali navázat na rozjetou sezónu 2019-2020 dalšími dvěma turnaji v Repellu (23.1.2020) a v Othellu (13.2.2020). Infekční respirační virová nemoc „Covid-19“ si našla svou cestu z Číny až do Evropy. Začala s obrovskou silou úřadovat. Pro další soutěžní aktivity nám vystavila stopku. Tahle mimořádně dokonalá chřipka si začala vybírat svou daň. Nemocnice nestíhaly nápor vážně nemocných pacientů, společenský, kulturní i pracovní život se prakticky jako mávnutím kouzelného proutku zastavil. Abychom byli světoví, přijali jsme pro nezbytná opatření výraz: „Total Lockdown“! Ne, nešlo o PC hru typu Pandemie či Virus, ale o realitu! Ano, byli jsme doma „totálně“ zavření. Jen ti nejodvážnější a nejhouževnatější z každé rodiny chodili alespoň pro základní potraviny, léky, případně na poštu. Trvalo to celé jaro i začátek léta 2020. O prázdninách jsme se všichni natěšili, jak jsme to zdárně překonali, tedy mimo těch skoro 30 000 lidí kteří, bohužel, nemoc nezvládli a podlehli ji. Čest jejich památce, protože každý v této zemi přišel o někoho blízkého, člena rodiny nebo kamaráda. Vyrazili jsme na prázdniny po koutech naší vlasti i do otevřeného světa.

Po prázdninách 2020 jsme dosáhli velké euforie, že je vše za námi. 17.9.2020 jsme se sešli na 9. turnaji, tentokráte v karetní hře: „Karty Mrtvého muže“, tedy až ironicky příznačné pro překonanou dobu, ale názvy her si hráči opravdu nevybírají. Neradovali jsme se dlouho. Následovaly další vlny Covidu-19. Deskovky málem skončily. Na další turnaj si všichni nadšenci počkali až do dalšího roku, tedy přesněji do 23.9.2021! 8. turnaj se nesl ve znamení kultovní hry Carcassonne s 5. rozšířením. Následoval turnaj v Ticket to Ride. Na konec to nejlepší nakonec – „Prší 48“, o kterém si dále povíme více.

Ve čtvrtek 18.11.2021, v klasickou to dobou pro deskové hry (v 16:00 hod), jsme se v dětském oddělní Městské knihovny na Smíchově sešli, abychom si zahráli poslední turnaj předlouhé sezóny Deskovek 2019-2020…2021! Prší 48 je unikátní karetní hra. Světu ji přinesl kolektiv spolku Společenství duševních sportů. Typické „Mariášové jednohlavé karty“ byly rozšířeny o dvě další barvy – švestky a housle. Hráči z Deskovek je velmi dobře znají. Pravidelní či náhodní návštěvníci knihovny asi chvílemi nevěřili vlastním uším, pokud od některého karetního stolu  zaslechli hlášku: „Měním na housle nebo sedm švestek!“ Někteří z nevěřících a především překvapených se přišli ke stolkům blíže přesvědčit na vlastní oči. Celkem legrace.

V 16:10 proběhlo losování všech přihlášených hráčů k jednotlivým stolům. Všechny týmy byly předem jasné, protože hrály turnaje dvojic ve stejném složení po celou dlouhou ligu Deskovek. V prvním kole los přisoudil místo ke stolu č.1 týmu Heyráků a Střašidel. Stůl č. 2 patřil Nerozhodným a Irence Tandem týmu. Třetí stůl obsadili Husiti a Dědina tým. V prvním kole týmoví hráči směle taktizovali. Pokud byli dobře sehraní, mohli si vzájemně dokonale nahrávat a sbírat bodíky.

Nakonec v 1. kole u stolku číslo 1 se nejlépe dařilo Heyrákům. U stolku č. 2, po těsném souboji Nerozhodní versus Irenka Tandem tým, se lépe zadařilo Nerozhodným. U 3. stolku svou dokonalou souhru a bodovou nadvládu předvedli hráči Dědina týmu ve složení Helenka – Šerif.

Druhé kolo další taktizování sehraných dvojic již neumožnilo. Týmoví hráči byly rozděleni ke stolkům po šesti. Začala ta pravá a dokonalá česká prší bitva! Ke stolu „A“ se posadili kapitáni: S.A., Terminátor, Irenka, Helenka, Honza a Janar. Stůl „B“ k sobě přijal Lišáka, Daddyho, Mapleho, Šerifa, Honzíka a Zikmunda. Hrálo se na 5 partií s dohrávkou do posledního hráče ve hře. U Á-čka skoro naplno bodoval Terminátor z týmu Husiti, který získal 24 bodů. Dokonalou konkurencí mu byla Helenka z Dědina týmu (22 bodů). Irenka ve velkém dramatu těsně uhájila 3. pozici se 16ti body. U B-éčka se o první místo podělili Lišák z týmu Heyráků (24 bodů) a Šerif z Dědiny. Honzík dosáhl na 3. místo s 19ti body.

Obě kola proběhly bez závad i bez mimořádných časových prodlev. Rozhodčí mohli v pohodlném časovém prostoru sečíst výsledky a vyplnit diplomy. A jak to nakonec všechno dopadlo?

Začneme šestou příčkou, na které skončili Nerozhodní s celkovým ziskem 69 bodů. Pátou příčku si vybojovali hráči Irenka Tandem týmu se 70 body. Bramborová placka náleží Strašidlům se 77 body. Na bedně s bronzem na krku skončili Husiti se sympatickým výsledkem 80 bodů. Stříbro v rukou třímali Heyráci (85 bodů). Ačkoliv v obou kolech podali srdnatý výkon, na tým z Dědiny to nestačilo. Helenka a Šerif uhráli úctyhodných 95 bodů! Zlato a jeden z pohárů putuje do Klubovny SDS na výstavku slávy. Helenka má doma svůj koutek úspěchů, plný pohárů a medailí, kam poslední udělený pohár z Deskovek sezóny 2019-2020 určitě ráda zařadí.

Vítězům gratulujeme. Všem hráčům musíme touto cestou poděkovat za velkou osobní statečnost, nadšení a především vytrvalost, jenž věnovali neobvykle dlouhé sezóně deskových her, kterou trenéři – instruktoři ze spolku Společenství duševních sportů pro všechny zájemce, nadšence a hráče pravidelně připravovali. Jsme rádi, že jste zůstali s námi. Budeme se snažit dál pokračovat a vymýšlet další zajímavé akce, turnaje či soutěže. Hrajeme dál!

A co nás čeká v prosinci? Dne 2.12.2021 od 16:00 hodin v dětském oddělení MK Praha 5 – Smíchov uzavřeme předlouhou sezónu Deskovek. Slavnostně vyhlásíme vítěze v několika kategoriích a rozdáme věcné ceny, diplomy i poháry. Věříme, že stále přetrvávající, opět sílící Covid-19 nám závěrečnou akci nepokazí. Všichni hráči by si určitě zasloužili ocenění, ale jen někteří mohou být vítězi. Ti se tak  ocitnou na pomyslné bedně! Těšíme se na Vás, přijďte!

Roušky/respirátory a dobrou náladu s sebou!

Tabulky výsledků po 11. turnaji v Prší 48
11. turnaj Prší 48 – dvojice, knihovních Deskovek 2019-2020, dohrávka 2021

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.

PS: Ten Covid-19 by měl jít už konečně do háje!