10. Turnaj Deskovek 2019/2020 Tiket to Ride – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Skoro jako v té klasické pohádce. Bylo – nebylo… před pár lety jsme začali novou sezónu Deskovek 2019 – 2020. V roce 2019, přesněji 19. září, jsme se sešli v Městské knihovně Praha 5 – Smíchov, při prvním turnaji nového ročníku ve stolním hokeji dvoučlenných týmů. Následovaly ještě další turnaje, tentokráte jednotlivců, příkladně: Česká dáma s tradičními pravidly pro tuto „regionální variantu“, dále pak Monopoly: Cheaters – Edition s povolením „švindlovat“, kdykoliv během hry nebo notoricky známá kultovní desková hra „Osadníci z Katanu“ a mnohé další.

Rok 2020 nás všechny dokonale zaskočil. Přišla pandemie viru Covid-19. Za pár dnů ovládla celý svět. Někteří lidé své osudy, bohužel, nezvládli. Zákeřná infekční nemoc udeřila v plné, pro všechny až nečekané, síle. Po posledním, dalo by se říci: „před-covidovém“ „8. turnaji Deskovek“ v Othellu, dne 13.2.2020, následoval velmi dlouhý český lockdown. Vše bylo totálně zavřené. Obchody, divadla, kina, školy, bazény, zábava, všemožné služby ani knihovna nefungovaly. Důrazná hygienická opatření měla zamezit nekontrolovanému šíření zákeřného viru. Bylo tedy dokonale zavřeno! Všechno! Distanční výuka se stala fenoménem „moderní covidové“ doby a my se s hrami přesunuli na „neinfekční“ internet. Nikdo ještě netušil, že to bude na několik dlouhých měsíců.

Od září 2020 nám svitla určitá naděje. V létě se situace do jisté míry uklidnila a my jsme návrat „Deskovek“ do knihovny oslavili turnajem v karetní hře: „Karty mrtvého muže“. Setkání hráčů po dlouhé době bylo úžasné. Jenže, to byl poslední knihovní turnaj v roce 2020. Covid-19 znovu udeřil. Tentokráte ve druhé vlně. Po relativně odpočinkovém létě zjevně nabral na síle, opět nás všechny z oblak vítězství nad ním „uzemnil“ a znovu zavřel doma pěkně pod zámek! Různá kalamitní a překotná proti-pandemická opatření Ministerstva zdravotnictví ČR stíhala jiná. Ministři zdravotnictví si podávali kliku vždy cca. po měsíci své „nezdařilé“ funkce. Mohutně se očkovalo zaručenými očkovacími vakcínami, vyvinutými renomovanými světovými laboratořemi. Výsledkem všeho bylo, že naše oblíbená Smíchovská knihovna fungovala ve velmi omezeném režimu, tedy pokud podle nařízení MZ směla vůbec fungovat a setkání hráčů nebylo po celý půlrok prakticky možné. Jiné instituce na tom byly stejně bídně.

„Deskovky“ se ale nevzdaly. A s nimi se nevzdal ani jediný skalní hráč Deskovek. V září 2021 jsme se sešli, konečně, v obvyklém režimu v knihovně, abychom s jemným překvapením zjistili, jak se nám podařilo za těch pár let zestárnout a jak nám všechny „děti vyrostly“.

Dne 21.10. 2021 jsme rozehráli poslední turnaj jednotlivců z předlouhé sezóny 2019-2020…. 2021. Desková hra „Ticket to Ride“ prakticky rozhodla o celkovém vítězi Deskovek. Ale, nepředbíhejme. Vše pěkně od začátku…

Do turnaje Ticket to Ride se přihlásilo 15 hráčů. Rozlosováni byli po pěti ke třem herním stolům. Ve skupině „A“ se sešli: Otazník, Daddy, Pavla, S.A. a Růža. V „Á-čku“ se nejlépe dařilo Pavle (133 bodů), která své soupeře doslova „rozcupovala“. „B-éčkový“ stůl hostil: Zikmunda, Kaytie, Janar, Terminátora a Lišáka. Zikmund v napínavé koncovce udolal Lišáka a ve skupině „B“ vyhrál s 101 body. U „C-éčka“ se sešli Irenka, Helenka, Natálie, Zelenáč a Maple. Maple (117 bodů) v koncovce těsně vyhrál před Natálií (114 bodů), odsunul ji do kategorie 6 bodových umístění u stolů, byť s vysokým skórem, a to mu vyneslo nejen vítězství u stolu „C“, ale i celkové vítězství jednotlivců v předlouhém ročníku Deskovek 2019-2020… 2021! Gratulujeme! Nutno dodat, že tímto gratulujeme a děkujeme všem účastníkům, kteří na Deskovky přišli a po té dlouhé covid-pauze hráli s námi.

A co nás čeká v listopadu? Dne 4.11.2021 se mrkneme na zoubek Skotům ve hře Skol, ty Skoty, zahrajeme si kultovní Dostihy a sázky, zatrénujeme si „Prší 48“ s unikátními šestibarevnými mariášovými kartami od vývojářů spolku SDS z.s., a připravíme se tím tak na poslední turnaj dvojic v mega-dlouhé sezóně Deskovek. Turnaj „Prší 48“ se hraje dne 18.11.2021.

Jenže….. podle posledních světových i domácích aktuálních zpráv Covid-19 opět sílí. Co to může znamenat? Že by mega-sezóna Deskovek 2019-2020… 2021, pokračovala ještě… 2022… 2023, to snad ne! Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání již ve čtvrtek, dne 4.11.2021 od 16:00 hod. Roušky/respirátory a dobrou náladu s sebou!

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.
PS: Ten Covid-19 tu snad nemůže být věčně!