Simultánka Off-line 2020

Vážení přátelé a členové klubu Společenství duševních sportů, z.s., milí hráči,

protože stále přetrvávající pandemie koronaviru Covid-19 a s ní související vládní opatření se zdají být pro každého z nás už příliš dlouhé, nabízíme Vám účast v internetové soutěži v brazilské dámě – simultánka s trenéry off-line, tedy „Simultánka Off-line 2020“.

 V čem to spočívá?

Ke hře budete potřebovat šachovou desku 8×8 polí, nejlépe notifikačně označenou, tedy: sloupce A – H a řady 1 – 8. Dostatečný počet kamenů 12 černých a 12 bílých, a dále pak dámy nebo zástupné figurky těchto dam v počtu 3 – 4 ks od obou barev. Hrajeme dle oficiálních pravidel brazilské dámy. Kdo si ji už nepamatuje, určitě si rád osvěží svou paměť na našich stránkách v záložce „Návody a pravidla her“.

 Co proto udělat, aby jste se do soutěže mohli zapojit?

Nejpozději do 25.11.2020 na náš e-mail sdszs@seznam.cz zašlete svou přihlášku. Stačí uvést jméno (nejlépe svoji přezdívku z letní internetové soutěže) pokud budete hrát sami nebo jméno či název skupiny pod kterou budete hrát a o tazích se s kamarády radit. Skupiny? Ano, jedna partie = trenéři Deskovek versus hráč či hráči na druhé straně desky! Pevně věříme, že vašimi kamarády se nestanou různé počítačové programy dámy a všichni budou hrát čestně a sportovně!

Jak bude nastaveno bodování?

Partií můžeme sehrát několik. Platí však, že rozehrána může být v jednom okamžiku je jedna partie: trenéři deskovek Iva a Jarda proti jednomu hráči nebo koalici hráčů u jedné desky, kteří se o svém společném tahu mohou poradit. Pokud hráč hraje v nějaké koalici, může současně rozehrát i jednu partii sám za sebe. V takové si však musí poradit sám! Pak je třeba tuto informaci uvést v e-mailu, a to kvůli rozlišení v partiích, pokud z jedné e-mailové adresy odpovídá hráč na více jak jednu rozehranou partii.

Vítěz partie bere 3 body. Za remízu si oba tábory připíší do tabulky 1 bod a hráč či koalice si v každém případě připisuje ještě jeden bod za odehranou (dokončenou) partii.

Kdy začínáme?

Zahájení „Offline simultánek“ plánujeme na 27.11.2020. Začínáme bílými. Náš zahajovací tah vám zašleme do e-mailu nejpozději do 20:00 hod. Pak jste na řadě vy. Máte čas na rozmyšlenou. Svůj jeden tah nám jako odpověď posílejte na e-mail ve formátu klasického zápisu: název partie (příkladně: Trenéři – Česká Lípa, číslo tahu v pořadí, výchozí pole a pole kam se figura posunula (příkladně: tah 3. f6-e5 nebo v případě skoku: tah 11. f6xd4.)

Jak pravidelně vyhodnocujeme hru a provedené tahy?

Vaše tahy vyhodnotíme nejpozději každé pondělí, středu, pátek a v sobotu vždy ve 20:00 hod. Pokud do té doby nedostaneme vaší odpověď s jedním provedeným tahem, nic se neděje. Vaše zpráva bude vyhodnocena ihned v nejbližším následném termínu.

 Co když se mi rozehraná partie rozsype?

Nebo čtyřnozí asistenti si s figurkami začnou hrát sami?
Opět se nic strašného neděje. Po každých pěti odehraných tazích vám zašleme aktuální rozestavení figur na desce vaší partie pro případnou kontrolu jako zápis a současně i poslední známou pozici na desce jako obrázek.

Mohu se do soutěže zapojit dodatečně?

Určitě ano. Do soutěže se lze zapojit kdykoliv. Nutno však vzít na zřetel, že úvodní partii s novým hráčem/koalicí začínají trenéři Deskovek s bílými kameny!

 Kdy partie skončí?

Hra končí dle pravidel brazilské dámy, tedy výhrou, remízou nebo prohrou/vzdáním se soupeři. Čas v tomto případě nemá opodstatnění. Platí však, že čím víc partií hráč / koalice hráčů odehrají, tím víc bodů budou mít připsáno do celkové tabulky na konci soutěže:  Simultánka Offline 2020/2021.

Pozor však, nelze remízu soupeři nabízet hned po prvním odehraném tahu! Každý hráč/koalice by měl odehrát v partii alespoň 15 tahů. Navíc jeho soupeř nemusí nabízenou remízu okamžitě přijmout, pokud je přesvědčen o tom, že má dostatek materiálu a slušnou pozici na desce vedoucí k jeho vítězství.

Případná vynucená remíza se řídí pravidly pro brazilskou dámu. Taková přichází v momentu, kdy obě strany disponují tak malým/vyrovnaným počtem materiálu, že ani jedna ze stran již nemůže kombinačně vyhrát.

 Kdy soutěž končí?

Simultánka Offline 2020 poběží od zahájení 27.11.2020 do té doby, dokud budou rozehrány nějaké partie. Vyhodnocení tabulky ze známých výsledků (jen z dokončených partií) bude oznámeno ke dni 30.4.2021 a dále pak k 30.6.2021.

 Proč se zapojit do hry Simultánka Offline 2020 a co můžu vyhrát?

Asi takto, program simultánka je v současné době jediný dostupný způsob jak si s námi – trenéry Deskovek můžete zahrát zajímavou hru – Brazilskou dámu a připravit se tak na nové soutěže ligy, osvěžit si svou paměť a případně se zdokonalit ve hře. Na vítěze čeká zajímavá cena, obdobně jako v turnajích LIGAN/LIGAS. V neposlední řadě jde především o zábavu i hráčské napětí ze hry všech přátel Deskovek co nemají možnost, v této podivné pandemické době, mezi sebou změřit síly osobně. Je to tedy na Vás! Těšíme se na přihlášky. Hrajte s námi!