Mistrovství ČR 2019 hráčů se zrakovým hendikepem v Královské dámě

Letos jsme společně s klubem deskových her Dědina uspořádali již 2. Mistrovství ČR zrakově hendikepovaných hráčů v Královské dámě. Různé varianty dámy si mezi slabozrakými a nevidomými hráči získávají  oblibu. V různých klubech deskových her se utvořily party lidí, kteří si rádi zahrají nejen karetní a stolní hry, ale především i různé hry kombinační, do kterých lze dámu zařadit. Královská dáma se hraje na desce 10×10 polí, podle pravidel dámy mezinárodní (leckde označované  jako soutěžní či evropské), a to do zisku první dámy jednoho z hráčů. Divoké, časově náročné, dámové koncovky se již nehrají. Taktika ve hře je poněkud odlišná od „plné verze“, neboť hráči se snaží o co nejrychlejší postup na poslední pole soupeře s pomocí různých kombinací i za cenu značných materiálních obětí – ztráty (obětí) kamenů.  

         Dne 30.11.2019 se v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé na Dědině o.p.s., Praha 6 – Ryzyně sešlo celkem 16 hráčů z různých měst ČR. Všichni jsou již hráči s turnajovými zkušenostmi, a to nejen z celoroční národní ligy LIGAN/LIGAS, ale i z předešlých mistrovských turnajů.

         Z klubu Deskovek při SONS Česká Lípa přijeli usilovat o příčky nejvyšší Lída Chalupová, Zuzka a Fanda Duchoňovi, Jarky: Straková a Hudečková. Z klubu Deskovek z Tyflocentra Plzeň na turnaj zavítali  nováčkové Lenka Potůčková, Jana Škribová a Radek Baštář. Za klub Deskových a karetních her Dědina nastoupili Helena Škramlíková, Irena Honzíková, Petra Dienerová, Jaroslav Jíra, Lukáš Uher a Eduard Brož. Český Krumlov měl zastoupení v Danielu Lžíčařovi.

         Celodenní program turnaje byl naplánován celkem pestře, a tak jsme hned po našem příchodu co nejdříve zahájili jeho přípravy. V 9:30 byl sál připraven a zaplněn hráči i jejich čtyřnohými asistenty. Rozhodčí a organizátoři ze spolku SDS, z.s., Jaroslav a Ivana Slaninovi spolu s paní ředitelkou střediska na Dědině Bc. Naďou Modráčkovou, přivítali hráče i  dobrovolné asistenty Šimona a Miloše Žánovi. Popřáli jsme všem zúčastněným v turnaji hodně štěstí a úspěchů.

         V 10:00 hodin hlas zvonku rozhodčího turnaj odstartoval. Hrálo se švýcarským systémem losování, kdy jsou hráči k sobě postupně přiřazováni dle úspěchů z předešlých kol a s ohledem na aktuální bodový zisk. Celý den se u jednotlivých partií potkávali všichni bez rozdílu kategorií. Ty byly zohledněny až v samotném závěru. Samostatně byly vyhlášeny kategorie nevidomých a zvlášť  slabozrakých účastníků.

V prvním kole se většinou u jedné desky spolu utkali hráči ze stejného klubu. Toto, tak trochu pro všechny zahřívací kolo, nastínilo, v jaké jsou hráči kondici i jak dobře jsou na turnaj připraveni. Určitě svou účast dobře rozjeli Irenka H., Lukáš U., Helena Š., Zuzka D., Jarka H., Dan L., Eda B. a Radek B. Své první souboje vyhráli.

Během turnaje se na deskách zrodilo několik překvapení v podobě obratů téměř ze zdánlivě ztracených partií. Hráči předvedli i zajímavé kombinace. Dlouho si svoji neporazitelnost drželi Helena, Radek a Irenka. Jenže, jak je postupně los k sobě přiděloval, tak musel někdo s neporažených přeci jen nakonec prohrát. V této variantě dámy se moc remíz nestává. Až do 4. kola si svou neporazitelnost udrželi jen dva hráči – Helenka a Radek. Dalo by se říci, že v této partii se téměř rozhodlo o titulu v kategorii slabozrací hráči. Souboj to byl náramě napínavý. Počáteční zaváhání Helenka sice ještě v průběhu napravila, ale v ostré závěrečné pozici se již neprosadila. Radek dokráčel do vítězství a částečně i k titulu. Do konce turnaje zbývaly ještě tři kola.  Zaváhat mohli oba protagonisté, ale nestalo se tak.

V kategorii nevidomých hráčů se Zuzce a Lence Čermákové, věčným to dámovým rivalkám, dařilo střídavě úspěšně. K titulu měly obě stejně blízko či daleko, jak se to vezme. V sedmém kole se sešly u stejné desky. Přímý souboj mezi hráčkami o titul v závěru turnaje je asi nejlepší zážitek pro všechny zúčastněné a ideálním přáním rozhočích i organizátorů. Prostě napětí až do samotného konce! Zuzce Duchoňové se v napínavé koncovce podařilo vyhrát. Získala tak titul mistryně ČR 2019 v Královské dámě v kategorii nevidomých a připojila se k mistrovi ČR 2019 Radkovi Baštářovi, který nakonec turnaj suveréně dohrál s plným počtem bodů. Oběma gratulujeme!

Stříbro si vybojovaly a vicemistryněmi pro rok 2019 v Královské dámě se staly Lenka Čermáková a Helena Škramlíková z Dědiny. Bronz získaly Irenka Honzíková, též z Dědiny a nováček mistrovského turnaje Jana Škribová z Plzně. Též všem gratulujeme!

Turnaj byl uspořádán za podpory spolku SDS, z.s. ve spolupráci s Pobytovým rehabilitačním a rekvalifikačním střediskem na Dědině o.p.s. a za významné pomoci dobrovolných asistentů syna a otce Šimona a Miloše Žánových, kterým touto cestou za pořadatele, organizátory i hráče moc děkujeme. Pevně věříme, že se všichni zúčastnění dobře bavili, neboť se sešla báječná parta lidí, kteří rádi hrají deskové hry, rádi soutěží.

Za SDS, z.s.

Jaroslav a Ivana Slaninovi