4. Turnaj Deskovek 2019/2020 Osadníci z Katanu – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Čas nám nezadržitelně utílá a rok 2019 za chvíli končí, aby začal nový – 2020. Dne 28.11. jsme se sešli, abychom si letos zahráli poslední turnaj jednotlivců. Nejoblíbenější kultovní hra – Osadníci z Katanu tak měla rozhodnout o letošním průběžném pořadí jednotlivých hráčů v lize Deskovek.

Do turnaje se jich přihlásilo celkem 20. Ten se tak stal prakticky nejpočet-nějším od začátku sezóny 2019-2020. 

Při našem příchodu do knihovny jsme měli již stoly a židle připraveny. Moc děkujeme touto formou Janě G. z dětského oddělení, která přípravu zorganizovala a ušetřila nám tak spoustu vzácného času. Nedočkaví hráči pomohli s jejich rozmístěním a nachystali první herní desky OzK. Dílo se velmi rychle podařilo, a tak jsme mohli začít nezbytnou prezentací hráčů a jejich rozlosování k jednotlivým stolům. Rozhodčí Iva připravila papírky do osudí. Los byl opět záludný. Předvedl dokonalý mix. Noví hráči Navrc, Jumbo a Vykřičník se sešli u stolů s herními „profíky“. Tofík se připojila jako asistující hráč k Irence z klubu Dědina, která má zrakový hendikep. Dále se sešli u jediné desky věční herní rivalové – příkladně Daddy s Lišákem,  Bárt s Maplem, Janar s Růžou… atd.        

Pár opozdilců se do turnaje už zapojit nestačilo. Kapacita byla vyčerpána. Avšak mohli si vyzkoušet jiné hry, které byly k dispozici.

Nezbytné stopky, s časovým limitem 50 minut, byly záhy rozhodčím ke stolům dodány. Napínavá hra začala.

Favoritům Daddymu, Maplemu, Mimimu i Zikmundovi se v prvním kole docela dařilo. Terminátor dokázal soustředit dokonce 9 bodů místo požadovaných 8. Velmi dobře zabojoval Goofy, Lišák, Otazník, S.A. a Janar.

Druhé kolo jsme též ponechali osudu všetečného losu. Tři hráči naší soupisku však před tím opustili. Bohužel, museli odejít, aby se řádně připravili na další školní den. Škoda. V tomto kole se celkem překvapivě dařilo hernímu nováčkovi Navrcovi a zkušenému Bártovi. Daddy s Terminátorem si pojistili své výborné pozice dalším vítězstvím. Bárt celkem solidně zabojoval a svůj bodový výpadek z prvního kola napravil zaslouženým vítězstvím. Jelikož ostatní hráči podali též solidní výkony, o celkovém pořadí rozhodovala pomocná kritéria. A jak to nakonec vše dopadlo?

Prvním „Osadníkem v Katanu“ se stal Terminátor, druhé místo obsadil Daddy, třetím „Osadníkem“ se stal Zikmund. Maple, bohužel, zůstal tentokráte těsně pod stupni vítězů, díky menšímu zisku herních bodů. Mít o jednu vesnici či speciální bod více, radoval by se z bronzové medaile. Ale i tak si myslíme, že 4. místo v knihovním turnaji je, pro letošního účastníka Mistrovství ČR 2019 ve hře Osadníci z Katanu, velmi pěkný výsledek, navíc když jej posunul v celkovém pořadí ligy Deskovek 2019-2020 do čela tabulky!         

Báječné odpoledne nám opět celkem rychle uteklo. Po vyhlášení výsledků a gratulacích vítězům, jsme ještě pořídili společné fotografie, zejména pak fotografie krásných stylových kostýmů osadníků Lišáka, Terminátora a Daddyho, kteří jako by mezi nás přišli přímo z pověstného Catanu. Určitě budou všichni odměněni mincemi Genius Loci.

A co nás čeká v prosinci? Předvánoční turnaj dvojic v další známé kultovní hře  „Dostihy a sázky“ 19.12.2019. Pravidla si připomeneme v průběhu pravidelných čtvrtečních Deskovek. Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání již ve čtvrtek, dne 5.12.2019 od 16:00 hod. 

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.