1. Turnaj Deskovek 2019/2020 Hokej (dvojice) – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Vydařené, letos velmi horké, letní prázdniny opět uběhly jako voda. Příjemné, slunečné počasí vládlo v červenci i v srpnu, stín se venku hledal jen těžko a kdo mohl, či snad měl možnost skočit do bazénu, z něj po celé dny určitě nevylezl. Deskové a karetní hry si v knihovně na chvíli odpočinuly. Nejspíše celou tu letní dobu sledovaly prázdninový knihovní cvrkot při organizačních změnách, kterými pobočky Městské knihovny Praha plánovaně prošly. Odložené deskovky i karty se současně těšily na začátek září, nového školního roku 2019-2020, na nové hráče a na staronové přátele z již tradičních Deskovek.

Trenérský team, Ivana a Jaroslav, si první týden v září užívali opožděné dovolené, a tak jsme se všichni společně sešli poprvé v tomto školním roce až druhý čtvrtek, přesněji 12tého. Na úvod sezóny nás bylo v dětském oddělení opravdu hodně. Měli jsme o čem povídat, co hrát. Všichni se netrpělivě pídili po novém programu nového ročníku Deskovek a především po plánovaných turnajích. Trenérská dvojice snad nikoho v tomto směru nezklamala a hned na další týden 19.9.2019 naordinovala nedočkavcům 1. turnaj letošní sezóny – Turnaj dvojic v  hokeji. V hokeji?… Tedy stolním, přesněji řečeno.  Lední hokej je prakticky „národní fenomén“! Slavné historické hokejové vítězství na Olympiádě v Naganu 1998 (více jak před dvaceti lety – tedy to už je fakt dávno), kde jsme měli snad nejlepší tým všech dob a především i velkou dávku štěstí. Slavnou sportovní událst dokonale znají nejen prarodiče, rodiče, ale i současné děti. Hokej je u nás v Čechách populární záležitost číslo jedna! Ne, nebojte se! Z knihovny na Smíchově jsme neměli v úmyslu udělat zimní stadión, ačkoliv vřelé a zdravé povzbuzování směřované k hráčům, jenž hráli divoké zápasy za deskami, se prostorami pobočky chvílemi celkem obstojně neslo, skoro jak na naganském stadiónu! Tak se touto cestou musíme dodatečně omluvit všem návštěvníkům, pokud jsme je chvílemi rušili od jejich napínavých čtenářských zážitků či urputného studia. Přiznám se, že jsme s hráči u desek zažívali tak napínavé chvíle, že emoce prostě nešlo udržet. Góóól … je prostě góóól!!! A pípnout jen potichu a ostýchavě „Asi padla branka“ moc dobře při fandění nevyzní. Prostě a jednoduše: „Češi do toho!“

1. turnaj již třetího ročníku Deskovek v rámci „Knihovního deskohraní“ 2019-2020, pořádaný Městskou knihovnou v Praze 5 – Smíchově, na Nám. 14. října ve spolupráci s dobrovolníky, trenéry a lektory ze Společnosti duševních sportů, z.s. Ivanou a Jardou Slaninovými, jsme po přípravě deskových kluzišť, po krátkém technickém úvodu, prezentaci hráčů a složení týmů, odstartovali v 16:30 hod. Vznikly nové dvojice hráčů, které svůj pomyslný týmový prapor, zkrze turnajové bitvy, budou chtít vítězně donést až do konce školního roku 2019-2020. Losování z hokejové helmy bylo rychlé, kapitáni jednotlivých týmů měli štěstí. Hrálo se alternativním systémem tak, aby si všichni zúčastnění užili stejně dlouhé radosti ze hry a dokonalé  divácké atmosféry.

Základní část – 1. kolo skupina A a B po čtyřech týmech. Každý tým tak odehrál ve skupině 3 zápasy. Výhra 2 body, remíza 1 bod, prohra 0 bodů. Brankové skóre rozhodovalo jen v případě rovnosti bodů ze zápasu. Neprodružovalo se.

Nadstavbová část – 2. kolo skupina C (= dva nejlepší týmy z A a B) a skupina D (= dva nejhorší týmy z A a B).

Základní část A a B sloužila k tomu, aby si hráči hokej vyzkoušeli a patřičně se rozehráli. V nadstavbové části pak šlo už do tuhého, kdy do čtvtfinále postupovaly pouze dva nejlepší týmy z tabulky C a D.

Čtvrtfinále a finále –  Tam proti sobě hrály týmy C1 – D2 a D1 – C2. Vítězové se následně sešli ve finále o zlato a oba poražení pak podstoupili boj o bronz. Ostatní týmy již dál nehrály. Jejich pořadí bylo spočítáno a stanoveno na základě výsledků z prvních dvou částí turnaje. Pokud by snad v bojích o medaile došlo v základní hrací době 10 minut k remíze, nastalo by minutové prodloužení. Pokud by se nerozhodlo ani v tomto čase, začaly by samostatné nájezdy, a to po 3 pro každý tým. A pokud by se ani tak nerozhodlo, rozhodovaly by otázky rozhodčího s hokejovou tématikou. Čekat na rozhodnutí ze hry, případně déle jak 178 minut, podobně jako tomu bylo v zápase v NHL ze 24. března roku 1936 (Montreal Maroons – Detroit 1:0) se nám nechtělo, přeci jen knihovna musí taky někdy zavřít. Pozn: (Škoda, že na otázky nedošlo. Rozhodčí jich měl připraveno více než 30! Věděli by jste si rady s takovými otázkami jako příkladně: „Jak se nazývá situace, kdy hráč odehraje puk ze svého obranného pásma přes celé kluziště až za brankovou čáru soupeře, aníž by se puku kdokoliv na ledě dotkl a jeho tým v ten okamžik nehrál v oslabení?“ nebo „Jak se říká části ligové soutěže, při které poražené týmy již dále v soutěži nepokračují?“ a třeba „Jak se jmenuje přístroj (stroj) na úpravu a hlazení ledové plochy stadiónu?“)

A jaký byl průběh toho našeho malého knihovního mistrovství v hokeji?

Základní skupinu A ovládly týmy Husiti a Heyráci (přejmenovaná Fantastická „2“), skupinu B pak Nerozhodní a Star Wars team.

Nadstavbovou částí, silnou skupinou C, vítězně probruslili Nerozhodní a Husiti, kdy oba týmy sice od svých soupeřů utrpěly jednu porážků, ale 4 body k postupu do čtvrtfinále stačily. Ve skupině D byla situace napínavá až do konce. Favorit skupiny D Star Wars team postoupil do čtvrtfinále celkem bezpečně. O týmu na druhém a třetím místě rozhodlo až celkové brankové skóre tabulky D, ve které byl lepší tým Dračáků s aktivním skóre (3:2) před Sluníčko týmem s vyrovnaným podílem vstřelených a obdržených branek (6:6).

Atmosféra v knihovně v části dětského oddělení dokonale vřela. Postupující týmy se připravovaly na rozhodující zápasy, které je měly dovést na stupínek nejvyšší.

V prvním čtvrtfinále na sebe narazili „titáni hokejových tréninků“ Husiti se Star Wars teamem. Za Husity vedl své plastové borce Terminátor a za Star Wars team se svými svěřenci na ledě operoval Knedlík. Bitva to byla fantastická až do poslední chvíle….. tedy doslova do poslední vteřiny, ve které Knedlík uštědřil Terminátorovi rozdílový – vítězný gól na 6:5! Známe situace, kdy na ledě stačilo prohrávajícímu mužstvu 26 vteřin k tomu, aby vyrovnal ztrátu dvou gólů a dotáhlo zápas do remízy, ale 1 vteřina na 1. gól? Rozhodnuto! Knedlík radostí málem zboural knihovnu (s nadsázkou samozřejmě) a mimořádně šťastný, tak postoupil do finále. Ve druhém čtvrtfinále měli Nerozhodní, zastoupení Zikmundem, plné ruce práce se vzdorujícím a statečně hrajícím Otazníkem za Dračáky. Nerozhodní nakonec do finále postoupili   výsledkem 5:3!

Bronz pro svůj tým nakonec statečně vybojoval Daddy za Husity, vítězstvím nad Dračáky (Bártem) celkem rozhodným výsledkem 8:2!

A je to tady – Velké finále! Nerozhodní vs. Star Wars team ……. Skóre na počitadle gólů nabíhalo rychle. Kapitán Zikmund mužstva Nerozhodní nenechal nikoho na pochybách, že „Zlatou medaili“ a pohár si zaslouží. Výsledek 9:3 tedy bylo jednoznačné. Zvládl to i oslaben o svoji spoluhráčku Janar. Vítězům gratulujeme a účastníkům děkujeme za předvedené výkony.  

        Příště se sejdeme 26.9.2019. Vyzkoušíme si nějaké nové hry, osvěžíme si pravidla Ticket to Ride – Europe a zatrénujme si českou dámu, abychom se připravili na další turnaj právě v této známé deskové hře, jenž proběhne už 3.10.2019. 

Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity, pobavit se, poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními.

Odkaz na fotogalerie
Odkaz na výsledky v PDF

Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání dne 26.9.2019 od 16:00 hod,
Váš team Ivana a Jarda S.