13. Turnaj Deskovek 2018/2019 Pescado, Duch a QuiZoo – dvojice a rodinné týmy ohlédnutí za průběhem a výsledky

Dne 20.6.2019, v Městské knihovně Praze 5 v pobočce na Smíchově, proběhl v letošní školní sezóně 2018-2019 úplně poslední turnaj dvojic. Na programu byly celkem tři samostatné hry: Pescado – hra mírně sázková, Duch – ryze postřehová záležitost a QuiZoo – znalostní s dobrým odhadem. Nutno dodat, že turnaj se vydařil, ačkoliv se od začátku nesl v jemné atmosféře mírného smutku. Všichni zúčastnění i my organizátoři jsme si od začátku uvědomovali, že je to právě ten poslední. „13“ je obecně považována za poněkud nešťastné číslo. Některé významné světové hotely a instituce poschodí s tímto číslem ani neevidují, a tak jedete výtahem z 12tého patra rovnou do 14tého! My se ovšem třináctky nebojíme, do turnaje jsme se pustili velmi směle a odvážně tak, jak se na opravdové hráče Deskovek sluší a patří! Předchozí 12. turnaj v Repellu zamíchal pořadím na prvních místech v kategorii jednotlivců. Prvenství ligy Deskovek v něm Lišákovi uniklo na desce na poslední chvíli doslova mezi prsty. Poslední turnaj dvojic mohl ještě na nejvyšších příčkách tabulky zamíchat pořadím týmů. „Husiti“ – (Daddy + Terminátor) měli slibný 5ti bodový náskok před týmem Fantastická „2“ – (S.A. + Lišák) a před třetími v pořadí „Nerozhodnými“ – (Janar + Zikmund) dokonce 19 bodů! Průběžně čtvrtí v tabulce – Bombeři (Bart + Kyllo-ren) mohli atakovat třetí příčku, ke které jim před turnajem scházelo pouhých 8 bodů!

Jenže něco jiného jsou „papírové předpoklady“ a něco jiného nám přináší běžný život, štěstí i náhody se svými schválnostmi. Turnaj dvojic je především o týmovém duchu a o tom, že spolu hrají společně dva hráči. Tak, jak se k prvnímu turnaji sezóny hráči na společné dvojici domluví, měli by sezónu ve stejném složení dohrát až do konce. Ne vždy však tomu tak je. Na začátku ze srdnatě složené dvojice do konce sezóny donese pomyslný týmový prapor jen jeden hráč, kterému v boji o body pomáhá v průběhu jiný kamarád. Největší smutek v samotném závěru Deskovek v tomto směru prožívala hráčka S.A., která od poloviny sezóny tvořila stálou turnajovou dvojici Fantastická „2“ s hráčem Lišákem. Celkem se jim dařilo. Lišák hned ze začátku sezóny neměl na své spoluhráče z týmu moc velké štěstí. V jednom z prvních turnajů dvojic dokonce vystřídal dva hráče najednou, protože Ti měli ještě jiné školní povinnosti a museli turnaj dříve opustit. Jenže jinak velmi bojovný Lišák do poslední bitvy sezóny nedorazil. Zahájení turnaje bylo na chvíli odloženo. Čekali jsme na něho s upřenými zraky ke vstupu do knihovny, ale marně. S.A. se však nevzdala. Vytvořila dvojici s náhradníkem Šerifem, ten nebyl zcela v kondici s pevnou bandáží na pravé ruce.

Seznam týmů byl rychle sepsán, hráči po té vylosováni ke stolům, mohlo se  začít první hrou turnaje – Pescado. Hra je založená na odhadu pravděpodobností a momentálním strategickém rozhodnutí hráče, který hází kostkami a získává různobarevné žetony. U 4 stolů se sešlo celkem 8 týmů. V Pescadu se nejvíce dařilo Fantastické „2“ a „Sluníčko Teamu“. Ke druhé, dvoukolové hře – Duch nastoupilo už jen 7 týmů. Team „Prostě Něco“ se vzdal další účasti a „Sarkastický hráč“ se stal asistentem rozhodčího. 7 hráčů ve dvou skupinách se vylosovalo tak, aby se dva hráči ze stejného týmu nemohli potkat u jednoho stolu. Jak někdo z hráčů vtipně poznamenal: „Byla to velká legrace a dost masakr!“ Duch, jako ryze postřehová hra, je založena na co nejrychlejší reakci hráče v podobě uchopení věci ze stolu nebo hlasité určení věci, která na postupně vykládaných kartách oproti věcem na stolu chybí. V této hře naštěstí nedošlo k žádným zlomeným prstům ani rukám, ačkoliv nasazení bylo ze všech stran veliké. Někteří hráči usoudili, že je lepší být v pozici stojícího kovboje a „ruce rychle tasit“, než sedět na židli a vyčkávat vytipovanou příležitost k ziskům důležitých bodů. V prvním kole dominovali S.A. se 34 kartami u stolu „B“ a Daddy s 24 kartami u stolu „A“. Druhé kolo zvládli nejlépe u stolu „A“ hráčka S.A. se 46 kartami a rekordem dne a u stolu „B“ Terminátor se ziskem 36 karet. Poslední hra QuiZoo – hra znalostní z oboru fauny byla kombinací postřehu, odhadu a něco málo přehledem znalostí ze základní školy. Některé karty byly opravdu záludné a rozhodovaly maličkosti, příkladně: Kdo žije nejkratší dobu? Mravenec, beruška nebo včela? Kdo je nejtěžší? Gorila, velbloud nebo medvěd? Se zvířecími parametry se nejlépe utkali u stolu „A“ Daddy se 23mi správnými odpověďmi a jen s 5ti zápornými žetony. U stolu „B“ své znalosti potvrdila S.A. s 20ti dobrými odpověďmi a získala 9 záporných žetonů a u stolu „C“ rekord dne vytvořil „Šerif“, jenž dal dohromady 27 správných odpovědích při 10ti záporných žetonech.

A jak to nakonec vše dopadlo? Přes velkou snahu a „fantastické výsledky“ dělil tým Fantastická „2“ od vítězství jeden jediný bod (26 bodů)! A tak skončila fantasticky druhá. Své prvenství vybojovali „Husiti“ s celkovým skórem 27 bodů! Třetí pak skončili „Nerozhodní“ se 16ti body. Pořadí bylo velmi vyrovnané, což dosvědčuje 4. místo družstva „Sluníčko Team“ se ziskem 15. bodů a 5. místo Bomberů s celkovými 13 body. Gratulujeme všem hráčům, co se zúčastnili a samozřejmě vítězům!

V červnu se sejdeme už jen jednou, a to při slavnostním vyhlášení výsledků  Deskohraní 2018/2019, předáním pohárů, medailí a cen vítězům, diplomů a drobných cen všem ligovým účastníkům. Čeká nás odpoledne plné zábavy s country skupinou Staré Sedlo a s hosty Společenství duševních sportů, z.s. Věříme, že se všichni zúčastníte a přijdete se s námi i se sezónou Deskovek 2018-2019 rozloučit.

Závěrem musíme opět dodat, že vyhráli všichni, kteří se turnaje dvojic  zúčastnili. Těšíme se na Vás při závěrečném klubovém setkání dne 27.6.2019 od 16:00 hod. Rádi Vás uvítáme v další sezóně Deskovek 2019-2020, která bude zahájena po prázdninách, první čtvrtek v září, v obvyklou dobu (od 16:00).

Příjemné prázdniny, spoustu sluníčka a pohody nejen při deskových či karetních hrách

Vám přeje

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.