11. Turnaj Deskovek 2018/2019 Brazilská dáma – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Od Vánoc uběhlo spousty času. Příroda se probudila ze zimního spánku a první jarní slunečné dny nám napověděli, že před námi jsou už jen tři poslední  turnaje školní sezóny 2018/2019. Jedním z nich je právě turnaj v brazilské dámě. Naplánován byl na 25.4.2019. Ovšem málem se nekonal. Hlavní organizátor a rozhodčí v jedné osobě – Šerif byl dokonale přemožen víkendovým jarním úklidem zahrady a nešťastná náhoda na svažitém terénu zapříčinila jeho úraz – natažené kolenní vazy. Poctivé ledování a několikadenní cílená rychloléčba, naordinovaná Zelenáčem (manželka Ivana a asistent rozhodčího v jedné osobě), proběhla v celku dobře. A tak se oba mohli, se zafixovaným a ještě bolestivějším kolenem Šerifa,  organizačně zúčastnit nejen celodenní knihovní akce – „Beseda o vodících a asistenčních psech“, kterou moderovali jejich kamarádi – manželé Krajíčkovi a pes Pluto z Lovosic, ale nakonec mohli uskutečnit i předem naplánovaný turnaj v brazilské dámě, jehož zrušení by bylo pro mnohé účastníky patně zklamáním.

11. turnaj Deskovek 2018/2019 v Brazilské dámě se odehrál za účasti 14ti hráčů. Našimi vzácnými hosty se opět stali dospělí nevidomí a slabozrací hráči z klubu Deskových her z Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina, z Prahy 6, Helena Š., Tomáš S, Irena H. a Lenka Č. Helena Š. je současná mistryně ČR v brazilské dámě pro rok 2019 v kategorii slabozrakých hráčů. Svůj loňský titul Mistr ČR tak letos obhájila. Lenka Č. se letos stala vicemistryní 2019 v kategorii nevidomí hráči. Hosté tradičně hráli na speciálně upravených hmatových deskách, na které si celkem dobře zvykli i ostatní hráči. Nebylo nijak překvapivé, že zvláštní hrací desky s vyřezávanými figurkami se účastníkům líbily mnohem více než obyčejné herní soupravy s obvyklými černými a bílými kameny.

V plánu jsme měli odehrát alespoň 7 kol. Švýcarský systém losování je mimořádně spravedlivý. V každém kole k sobě přiřazoval hráče se stejným bodovým ziskem. Hráč, který získal za výhru 2 body, se v dalším kole setkal s podobně šťastným „dvoubodovým“ hráčem. V případě remízy si hráči z duelu odnesli každý jeden bod. Některé partie byly velmi napínavé a vyrovnané. Hráči využívali svůj čas k přemýšlení celkem zodpovědně. 8 minut měl na začátku partie k dispozici každý z nich. Našli se i rychlíci, co odehráli partii za 3 minuty, avšak dle pořekadla: „Práce kvapná, málo platná!“, na svoji akceleraci povětšinou doplatili prohrami. Na deskách nechyběla kreativita a zajímavé poziční pokusy o průchod do dámy, jejíž zisk by se rovnal téměř praktické výhře! Ovšem zisk dámy za cenu obrovské oběti svého materiálu občas nebyl tak účinný jak by se na první pohled zdálo, protože pak zase hráčům chyběl v samotném závěru partie k definitivnímu zdolání soupeře.

Nejúspěšnějším hráčem ze všech se stal celkem suverénně hrající Terminátor. Žádnou svou partii neprohrál a se ziskem 11 bodů ze 14 možných, získal 1. místo v turnaji. Daddy skončil na 2. místě. Po celý turnaj hrál velmi soustředěně. Prohrál jen se Zelenáčem a srdnatě hrajícím novým hráčem – Myšpulínem. Myšpulín se pravidla naučil rychle. Partii od partie se stále zdokonaloval. 3. místo obsadil Zelenáč, který pro změnu nestačil na Terminátora a mistryni Helenu Š. Nutno však dodat, že hráči na 2. – 6. místě získali všichni shodně 9 bodů, a tak by si stříbrnou medaili zasloužilo všech 5 hráčů (Daddy, Zelenáč, Tomáš, Myšpulín a S.A.) Naneštěstí program umí spočítat pomocná kritéria, tudíž medaile byly po zásluze rozdány mezi nejlepší 3 hráče. Gratulujeme všem!

Nejmladší hráč Goofy získal medaili za nejmladšího účastníka. Hrál s nadšením a pokud nabere více zkušeností, budou s ním muset soupeři počítat stejně tak jako s Bártem. Turnaj se však vůbec nevydařil Michaele a Lišák určitě též pomýšlel na vyšší než jen 9. místo. Avšak ještě jeden turnaj jednotlivců je před námi (Repello) a ledacos se může změnit. V červnu pak celou sérii Deskohraní 2018/2019 zakončí turnaj týmů – dvojic ve víceboji. Ten bude složen z mírně hazardní hry Pescado a z ryze postřehové hry Duch, doplněné vědomostním QuiZoo. Bezpochyby bude úplně poslední turnaj dost napínavý. Husté, Fantastická „2“ a Nerozhodní mají všechny trumfy ve svých rukou! Do pořadí můžou samozřejmě promluvit i další týmy, pokud ovšem na turnaj přijdou a včas se přihlásí. Kdo nehraje, nevyhraje!

Všem zúčastněným děkujeme. Hráčům z Dědiny děkujeme za jejich účast a čas, který nám věnovali. Vítězům gratulujeme a ostatním přejeme mnoho štěstí v dalších turnajích.

Závěrem musíme opět dodat, že vyhráli všichni, kteří se turnaje v brazilské dámě zúčastnili. Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání dne 9.5.2019 od 16:00 hod.

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.