Ligan/Ligas – 6. turnaj, 2018 – 2019 – kostkové hry, výsledky

Dne 20.3.2019 v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, se odehrál 5. OPEN turnaj, 2. ročníku ligy deskových a karetních her Ligan a Ligas 2018- 2019, pořádaný Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z.s.) ve spolupráci se členy a hráči Klubu deskových a karetních her Dědina a Česká Lípa. Turnaj i celá liga jsou určeny pro dospělé hráče se zrakovým hendikepem. Zahráli jsme si oblíbené kostkové hry.

Celkem se zúčastnilo 12 hráčů: 8 domácích z Dědiny a 4 hosté z České Lípy. Hrála se Vzducholoď, „Třináctka“ a oblíbené „Člověče, nezlob se!“ První dvě jmenované hry jsou velmi svižné a dynamické, při kterých hraje velkou roli náhoda. U Člověče nezlob se, kromě velké dávky štěstí, byla důležitá i taktika hráčů.

A jak to všechno ve středu na Dědině dopadlo? Na první místo ve své kategorii – slabozrací hráči a nejvíce toho pomyslného štěstí měla Irenka Honzíková, která se stala i celkovým vítězem 6. turnaje ligy LIGAN/LIGAS v kostkových hrách se získanými 39 body. Vítězka získala pohár a zlatou medaili. Ve stejné kategorii a celkově druhá v turnaji skončila Helena Škramlíková s 33 body si odnesla stříbrnou medaili. Obě hráčky klubu Dědina. Trojici doplnila Jaroslava Hudečková z České Lípy, která získala 31 bodů!

V kategorii nevidomí si nejvyšší úspěch připsala Lenka Čermáková. Získala s Helenkou stejný počet 33 bodů, ale štěstí se ji nepřiklonilo v Člověče nezlob se, kdy do domečku protlačila pouze 2 figurky a 2 měla na cestě. I tak body Lence stačily k zisku celkově 3. místa a bronzové medaile v 6. ligovém turnaji. Na dalších místech ve stejné kategorii skončili na 2. místě Petra Dienerová s 30 body a na 3. místě Zuzana Duchoňová též s 30 body, jen s tím rozdílem, že v Člověče nezlob se obsadila svůj domeček až jako třetí v pořadí hráčů u stolu. Vzducholoď Zuzce vůbec nevyšla – potkal ji téměř okamžitý bankrot. Asi největším smolařem dne byl Jarda S., který ani po více jak hodině hry v Člověče nezlob se nedokázal nasadit ani jednu svou figurku. Tedy jednu ano, ale záhy byl vyhozen soupeřem Fandou a Jardovo trápení trvalo dalších několik desítek minut……. Štěstí? …Muška jenom zlatá, co ji ne a ne chytit! V časovém limitu nenasadil a stal se prvním hráčem v lize, který vzdal partii. Se smutným bodovým ziskem 22 bodů skončil beznadějně poslední!

Ostatní výsledky jsou uvedeny v záložce webu SDSZS.CZ – (Výsledky turnajů LIGAN/LIGAS 2018). Závěrem tradičně připojujeme gratulace vítězům, dále přání – hodně úspěchů všem hráčům v dalším, tentokráte mistrovském turnaji, který se bude konat v Brazilské dámě ve středisku na Dědině v sobotu dne 13.4.2019 (9:15 – 19:30 hod).

A co více si přát? Především hodně štěstí všem hráčům, co se našich akcí chtějí účastnit a dobrou náladu i nadšení při přátelském i turnajovém zápolení za deskou.

LIGA: Každý, kdo odehraje alespoň jeden turnaj, stane se automaticky hráčem ligy Ligan a Ligas pro rok 2018 -2019. Liga se skládá z 8mi samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny plánované turnaje. Platí však, že čím více turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Na Vaši účast, za Společenství duševních sportů a členů klubů, se těšíme.
Jaroslav Slanina
V Praze dne 22.3.2019