9. Mini turnaj Deskovek 2018/2019 „Prší 48“ a Goblici – Jedlíci – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Už více jak 150 let se tisknou jednohlavé mariášové karty v nezměněné podobě, kterou všichni karbaníci dobře znají: červené (srdce), zelené (listy), žaludy a kule. Notoricky známé obrázky spodků, svršků, králů či es, zejména pak žaludového „čerta“, si pamatují i malé děti. Táborové či hospodské skupinky hráčů „Prší“ nikdy nepřesáhly počet 6, případně i 7 hráčů, což už bylo vnímáno povětšinou s velkými rozpaky typu: „A z čeho budeme lízat, když skoro všechny karty rozdáme mezi hráče? 32 listů v sadě větší možnost ani nedávaly a hrát od začátku s menším počtem karet v ruce nebyla zase až tak velká zábava.

Mariáš – vypiplaná královská karetní hra, je právem povýšena téměř na sport, kdy si tato hra se čtyřmi barvami a 32 kartami bohatě vystačí. Čtyři hráči ve hře nebo i jen 3 se čtvrtým „pauzírem“, při různě zvolených variantách obtížnosti hry, jsou prakticky už národním karetním majetkem! A nutno dodat, že právem. Hra nepostrádá logiku, schopnosti pamatovat si vynesené karty a dobrou reakci na vzniklé situace. V Mariáši se již delší dobu hraje i pravidelné Mistrovství ČR!

Letos se podařilo SDS, z.s., tento všemi známý balíček karet, rozšířit o další dvě barvy. Přibyly nám švestky a housle. „Proč to?“ – Jednoduchá odpověď. Chce nás hrát víc u jednoho stolu tutéž hru a není s čím. „Námitka – vezměte si 2 balíčky karet!“ Odpověď – „To není ono. Nuda a fádní mít v ruce dvě stejná esa…..“ A co třeba takový Dudák? Zahrajeme si ho v šesti hráčích?“ …….. a tak se zrodil nápad dalších barev. Pravda chudák hráč ten, co si v „Prší 48“ líže na 6 sedmiček, ale na druhou stranu má s čím hrát a leckdy i elegantně vyhrát! Se 48mi kartami se početnějšímu kolektivu hraje přeci jen mnohem lépe a veseleji.

Dne 14.3.2019 jsme poprvé představili veřejnosti a hráčům v klubu Deskovek na Smíchově šestibarevné karty. Nové barvy byly autorkou vytvořeny v duchu těch původních. Svým pojetím obdivuhodně zapadly ke čtyřem barvám tradičním. Největší popularitu získal sud – švestkové eso a houslový svršek – postava, která svou tváří mírně připomíná Paganiniho jako mladého chlapce. Všichni se s kartami seznámili a ocenili jejich grafické zpracování. Nic tedy nebránilo tomu zahájit karetní bitvu.

Turnaj dvojic v „Prší 48“, byl ještě okořeněn druhou doplňkovou disciplínou: Goblíci – Jedlíci, což je poněkud veselejší podoba známých piškvorek na malé desce 3×3! Ne, není to nesmysl…… seskupit tři figurky v řadě nebylo zase tak triviálně jednoduché, jak by se mohlo zdát, obzvláště, když se na desce mohly figurky vzájemně požírat nebo „vyplivnout“ (odkrýt) sežranou a obsadit jiné pole! Prostě větší figurka přikryla menší a ta největší soupeřova pak zase nenasytně oplácela! Škoda jen, že se turnaje nezúčastnilo víc hráčů. Organizátoři byli dobře připraveni i na mnohem větší počet týmů.

A jak to nakonec všechno dopadlo?

„Prší 48“ se hrálo u stolů „A“ a „B“, na pět kol, při 6 hráčích. Jednotlivé karbaníky ke stolům vylosoval Jarda – nevidomý hráč, který hraje s kartami opatřenými braillovým (slepeckým) písmem. Irenka s ním utvořila Tandem Team, který si v turnaji vedl velice dobře. Zúčastnily se i narychlo složené týmy, příkladně: Holky (tvořily Jurika + Hanka) či Superholky (Michaela + Sandra). Šestici týmů doplnili Husiti (Daddy + Terminátor), Fantastická „2“ (Lišák + S.A.) a Nerozhodní (Zikmund + Janar). Prší  naznačilo ambice týmů. U stolku „A“ se nejlépe vedlo Lišákovi, druhá o bod skončila Irenka. Třetí místo, s menším bodovým odstupem, vybojoval Terminátor. U stolu „B“ byla karetní bitva dost napínavá. Jurika uhrála 1. místo, S.A. (corp. Zelenáč) místo druhé a o třetí se podělili Daddy s Janar. Bodové rozdíly za „Prší 48“ byly nepatrné. Rozhodovalo se tak v Goblících. Každý hráč obdržel 4 žetony, což jej opravňovalo ke 4 hrám s různými soupeři. Pokud hráč našel soupeře, který s ním chtěl hrát, před zahájením partie odevzdali rozhodčímu jeden svůj žeton. Logické omezení platilo tak, že nemohli spolu hrát hráči tvořící společnou dvojici a s jedním soupeřem bylo možné sehrát jen jednu partii o šesti mini-hrách (případně tie-break).

Nakonec po urputných kláních veselých Goblíků 1. místo vybojoval tým Fantastická „2“ (celkem 49 bodů), Lišákovi dokonale vycházelo Prší 48.

2. místo obsadili Husiti (42 bodů). Terminátor sice své nepatrné zaváhání v Prší 48 bravurně dohnal Goblíkovou smrští vítězství, ale na Fantastickou „2“ to už, bohužel, nestačilo. Na 3. místě skončil Tandem Team (41 bodů). Irenka prokázala velkou vůli po vítězství. V „prší 48“ se ji náramně dařilo. Tréninky karet v klubu na Dědině se kladně projevily na její taktice. Bronzová medaile udělala nevidomému Jardovi velkou radost. Po celý turnaj se velmi snažil.

Další pořadí obsadili: 4. místo Holky (40 bodů), je to k neuvěření, ale Hanka hrála Prší vůbec poprvé, 5. místo náleží Nerozhodným, kterým karty vůbec nevycházely a 6. skončily Superholky, kde zejména Michaela byla při karetní hře často hlavou někde úplně jinde! „Přichází jaro a je nejspíše zamilovaná!“ – pravila Hanka, která často Michaelu vlídnými pokyny „probouzela“ ke hře.

Čtvrteční odpoledne nám opět rychle uběhlo. V dětském oddělení se k Deskovkám připojilo ještě pár dětí s rodiči, které si vyzkoušely jiné hry. Atmosféra byla tak velmi dětská i s neodmyslitelným vřískotem z nadšení těch nejmenších.

A co nás čeká příště? 28.3.2019 si zahrajeme turnaj v Colt Expressu. Českou verzi bychom marně sháněli. Již se nevyrábí. V dubnu se seznámíme s českou karetní hrou Hobiti, vyzkoušíme si nějaké varianty dámy na desce 10×10 a 8×8 polí. Představíme si kooperativní hru Hrdinové bez záruky. Zopakujeme si známé populární Repello. Koncem dubna pak změříme síly v turnaji v Brazilské dámě, kdy očekáváme velkou účast všech hráčů, kteří mají rádi trýznění svých „mozečků“.

Závěrem obvyklé upozornění: Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si. Užít si legraci. Poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní „hračky“ to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

Sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov, určitě Vám prozradí mnohem více. Přijďte si mezi nás zahrát 21.3.2019 od 16:00 nebo v kterýkoliv následující čtvrtek. S přáním příjemné zábavy ve hře se na Vás těšíme.

Váš team Ivana a Jarda S.