Kvalifikace na Mistrovství ČR 2022 v královské dámě Dědina – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Trojici kvalifikačních turnajů jsme dne 14.9. 2022 od 15:00 zakončili v Praze, v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé na Dědině. Klub Deskových her na Dědině má nejpočetnější zastoupení hráčů v celé soutěži. Přímo postupující do finále na Mistrovství ČR v královské dámě 2022 jsou: Helena Škramlíková, Irenka Honzíková, Lukáš Uher, Jaroslav Jíra, Lenka Čermáková a Tomáš Sladký. I přes toto početné a velmi silné zastoupení se do kvalifikace přihlásili ještě další zájemci.

Z původně avizované šestice se nakonec osmělili jen nejodvážnější: Radek Hájek, Filip Stránský, Vojta Jirák a Jožko Budzák. Ve středu se tak dle podmínek kvalifikace hrálo o dvě postupová místa do finále, tzv. kruhovým turnajovým systémem – hráči odehráli partie mezi sebou každý s každým.

A jak nakonec vzájemné porovnání sil dopadlo? V 1. kole si velmi dobře vedl Radek, který Filipa přehrál a zapsal si do tabulky první dva body. Jožkovi partie proti Vojtovi také vyšla a i on si připsal první dva body ke svému skóre. Ve druhém kole Jožko potvrdil svůj dobrý výkon a po vítězství nad Filipem přidal další body. Partie mezi Radkem a Vojtou byla snad nejnapínavější z celého odpoledne. Radek udolal Vojtu doslova na poslední chvíli, kdy na hodinách, po zisku vítězné dámy, mu zbylo pouhých 11 vteřin! Třetí kolo probíhalo s velkým napětím. Jožko do třetice vyhrál nad Radkem a stal se jasným vítězem místní kvalifikace. Vojta Jirák zvítězil nad Filipem a připsal si první body, které se nakonec projevily jako rozhodující pro jeho účast na MČR 2022. Ve finále se tak sejdeme s Jožkou .Dvojici doplní právě jmenovaný Vojta, protože Radek se finálové účasti předem vzdal z důvodů své účasti na jiné akci.

Všem zúčastněným děkujeme za zájem, sportovní nadšení, postupujícím samozřejmě patří naše gratulace. Těšíme se na setkání při pražském říjnovém finále na Dědině, které určitě bude báječné a především napínavé. Královské dámě zdar!

Za SDS, z. s. a pořadatele soutěže
Jaroslav Slanina