Ligan/Ligas – 5. turnaj, 2018 – 2019 – Brazilská dáma, výsledky

Dne 20.2.2019 v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina, o.p.s., Šmolíkova 866/1, Praha 1, 161 00, se odehrál 5. OPEN turnaj, 2. ročníku ligy deskových a karetních her Ligan a Ligas 2018-2019, pořádaný Společenstvím duševních sportů, z.s. (SDS, z.s.) ve spolupráci se členy a hráči Klubu deskových a karetních her Dědina, Česká Lípa a hráčů z Lovosic. Turnaj i celá liga jsou určeny pro dospělé hráče se zrakovým hendikepem. Zahráli jsme si brazilskou dámu.

Celkem se zúčastnilo 14 hráčů: 9 domácích z Dědiny, 4 hosté z České Lípy a 1 hráč z Lovosic. Brazilská dáma je celkem dynamická hra, ve které není nouze o zajímavé kombinace. Hraje se na speciálně upravené šachovnici 8×8 polí. Mezi hráči si (Béďa) získala velkou oblibu zejména i pro fakt, že má stejná pravidla jako „vznešená dáma“ mezinárodní, ale díky menší hrací ploše, mají hráči na desce lepší orientaci. Začínající hráč, který se naučí základní pravidla Brazilské dámy, má ve větší verzi dámy více jak z poloviny vyhráno!

Turnaj jsme v různých dnech předehrávali již od konce ledna. Vzájemné partie hráčů ze stejného klubu jsme rozehráli tak, aby se 20.2. sešli hráči různých klubů již ke zbývajícím partiím a turnaj neprobíhal neúměrně dlouho. Bohužel, chřipková epidemie citelně zasáhla do účasti resp. neúčasti hráčů, někdy až paradoxním způsobem. Hráči se v jednotlivých nabízených termínech dohrávek prakticky míjeli. A tak ne všichni hráči odehráli stejný počet partií. Když k tomu ještě přidáme časové potíže v souvislosti se stěhováním klubu Deskovek při SONS v České Lípě, nešlo jinak, než turnaj dohrát bez širší účasti možných favoritů na výhru. Termíny ligových turnajů bývají zodpovědně naplánovány více jak 2 měsíce předem. S nadsázkou lze konstatovat, že bohužel někdy ani tak významné plánovaní v dostatečném časovém předstihu, nezabrání vzniku nenadálých či nečekaných okolností a už vůbec ne jakékoliv chřipkové epidemii!

A jak to všechno ve středu na Dědině dopadlo? Na první místo ve své kategorii – slabozrací hráči se proskákal a současně vítězem 5. turnaje ligy LIGAN/LIGAS v Brazilské dámě se se získanými 12ti body stal Tomáš Sladký. Ve stejné kategorii a celkově druhá skončila Irenka Honzíková s 11ti body. Trojici doplnila a na 3. místě v turnaji se umístila Helena Škramlíková, která dokázala z pěti partií vydolovat 100% bodový zisk! Před výkonem smekáme náš pomyslný klobouk! A kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby mohla turnaj dohrát zbývajícími partiemi. Obě hráčky Helena a Irena jsou členkami klubu Deskových her Dědina.

V kategorii nevidomí si nejvyšší úspěch připsala Lenka Čermáková. Její výhry v součtu převážily neúspěchy v partiích a cenná remíza s celkovým vítězem turnaje Tomášem ji přinesly 9 bodů a celkové 4 místo v turnaji. Oba jsou hráči z Dědiny. Ve stejné kategorii obsadila druhé místo Zuzana Duchoňová a třetí skončil František Duchoň, oba z České Lípy. Jejich výkony byly velice slibné, bohužel nedotaženy a nepotvrzeny zbývajícími možnými partiemi.

Ostatní výsledky jsou uvedeny v záložce webu SDSZS.CZ – (Výsledky turnajů LIGAN/LIGAS 2018). Závěrem tradičně připojujeme gratulace vítězům, dále přání – hodně úspěchů všem hráčům v dalším turnaji, který se bude konat v různých kostkových hrách ve středisku na Dědině dne 20.3.2019 v rámci pravidelného klubu Deskovek (15:00 – 19:30 hod).

A co více si přát? Především pevné zdraví organizátorům a všem hráčům, co se našich akcí chtějí účastnit a dobrou náladu i nadšení při přátelském turnajovém zápolení.

LIGA: Každý, kdo odehraje první turnaj, stane se automaticky hráčem ligy Ligan a Ligas pro rok 2018 -2019. Liga se skládá z 8mi samostatných turnajů. Účastník nemusí odehrát všechny plánované turnaje. Platí však, že čím více turnajů se hráč zúčastní, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize bude mít.

Na Vaši účast, za Společenství duševních sportů z.s., se těšíme.
Jaroslav Slanina
V Praze dne 21.2.2019