7. Turnaj Deskovek 2018/2019 Velbloudí dostihy – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Letos (2019) druhý turnaj, ale v probíhajícím školním roce sedmý, nás všechny zastihl již v náležitě „rozjeté turnajové atmosféře“. Sázková hra – Velbloudí dostihy nabídla všem zúčastněným hezkou dávku adrenalinu – skoro jako u „bungee dumpingu“. Kdo rychle sázel na tutovku, občas byl zklamán proměnou v naprostého saláta. Odhalit „saláta“ mezi velbloudy by se možná někomu zdálo jednodušší, ale opak byl pravdou. Docházelo k velkým překvapivým zvratům i na posledním poli hry!

Příjemné prostory klubu v Městské knihovně na Smíchově nás opět mile a vstřícně uvítaly. Velbloudí dostihy, oceněné jako nejlepší hra roku 2014, vydaná nakladatelstvím ALBI, mohla tedy spokojeně začít!

Dne 24.1.2019 se nás sešlo opět hodně. Se zájmem přišli i noví návštěvníci. Do turnaje se s námi pustili s velkou odvahou. Kapacita klubu byla dokonale naplněna. V naději, že tentokráte otvírací dobu knihovny nepřetáhneme, zahájili jsme turnaj stručným vysvětlení pravidel pro nově příchozí hráče a upřesnili již známé informace pro „herní matadory“.

  1. turnaj druhého ročníku Deskovek v rámci „Knihovního deskohraní“, pořádaný Městskou knihovnou v Praze 5 – Smíchově, na Nám. 14. října ve spolupráci s dobrovolníky, trenéry a lektory ze Společenství duševních sportů, z.s. Ivanou a Jardou Slaninovými byl, po krátkém technickém úvodu (prezentace hráčů a stručném upřesnění pravidel), odstartován v 16:15 hod. Hrálo se u třech stolů po 6ti hráčích.

V prvním kole se hráči rozsadili k jednotlivým herním plánům, postupně tak, jak přicházeli a dle svého uvážení. Rozhodčí do uspořádání skupinek nezasahoval, snad jen s přihlédnutím k tomu, aby u stolu byl vždy alespoň jeden hráč, který dokonale zná pravidla a mohl při hře dohlížet na jejich dodržování. Mohlo se tedy začít. Hurá do toho! Čekaly nás minimálně 3 napínavá kola!

V zahajovacím kole se u stolku „A“ sešli: Daddy s partou fotbalistů Ronaldem i Messim a noví hráči Jack s Martym. Tuto pětici doplnila Elsa, která ačkoliv netrénuje v klubu pravidelně, hraje s osobitým nadšením. Stůl „B“ přivítal hráče: Terminátora, Mapleho a nový trojlístek dospělých účastníků: Miky, Habi (obě dámy) a Georga. Pětici doplnila Nikola. U stolku „C“ se do hazardu společně pustili: Janar, Zikmund, Kyllo-ren, Bart, Lišák a (Corp.- Zelenáč/S.A.) Hráčka S.A. má bohužel tu smůlu, že „Deskovky“ a zejména pak 1. kolo kteréhokoliv turnaje nemá šanci stihnout, protože její školní povinnosti končí ve čtvrtek až po 17:00 hodině. Tuto výjimku, udělenou rozhodčím, všichni hráči pochopili.

Druhé kolo nám, díky bouřlivým výsledkům z kola prvního, hráče trochu setřídilo. Startovní listinu opustil nově příchozí trojlístek dospělých: Habi, Miky a Georg, což byla pro ně možná velká škoda, protože v další části turnaje rozhodčí Jarda s „asistentkou i manželkou v jedné osobě“ – Ivanou, tajně zmizeli a objevili se za okamžik zpět v pravém arabském oblečení. Spolu s Daddym a Terminátorem, kteří též využili svých „pouštních obleků“, byl tak kolorit hry – Velbloudí dostihy dokonale umocněn. Nutno dodat, že Ivana, Jarda i Daddy přišli do knihovny původně v civilu. A tato změna oděvu bylo nakonec opravdu překvapením pro všechny návštěvníky, který šejk s Emirátů či jeho manželka by si na Smíchově půjčovali knihu nebo hráli hry, že? Dokonale zahalenou Ivanu v burce nepoznal zprvu nikdo. A o to právě šlo…..

Třetí neméně napínavé kolo rozhodlo o definitivním vítězi turnaje. Favorité mohutně finišovali. Sázky padaly v rychlém sledu po sobě! Každý sázel na poslední chvíli „jasné tutovky“ na vítěze i saláty. Pyramidy nestačily chrlit kostky, které velbloudí jednotky vždy pomalu, ale jistě posouvaly do cíle! Oproti tomu je známé „Člověče nezlob se“ učiněná „F1“! Ve třetím kole nejlépe uspěli hráči: Kyllo-ren u stolu „A“, Maple u „C“ a Ronaldo u „B“. Maple a Terminátor si zajistili stejným součtem bodů za pořadí u stolů nejvyšší příčky, tudíž o vítězi, současně pak o dalších pořadích v podobném bodovém případě, rozhodovaly celková skóre Egyptských liber (EL). Nejtučnějším kontem se na konci turnaje prokázal šejk Maple (82 EL) – vítěz! Terminátor nastřádal (74 EL) a náleží mu za to 2. místo. Na 3. místě skončil Daddy, kterému chybělo k celkovému vítězství jen o bod lepší pořadí u stolu. V porovnání kont, by totiž pak oba dva šejky hravě rozdrtil hodnotou (86 EL)! Ten sázet umí! Na dalších místech to dopadlo následovně:

  1. skončil Lišák. Pro něho bylo celkové „bramborové“ umístění možná malinko osobním zklamáním, ale 2 body v posledním kole za pořadí u stolu na víc, bohužel, nestačilo (celkem získal 12 bodů). Svou pozici v čele tabulky ligy o jeden bod přenechal Daddymu! Lze možná s úspěchem vizionáře říci, že výměna míst v čele ligy je dočasná, protože nás do konce školní sezóny čeká ještě pár zajímavých turnajů. Nutno dodat, že k první příčce se blíží i další hráči a je jen otázkou, jak se jim v nastávajících hrách povede. Rozhodně nám napoví už příští turnaj – Osadníci z Katanu. Je celkem možné, že vítr do plachet vynese v tabulce výše hráče Mapleho, který byl účastníkem posledního MČR 2018, právě ve hře OzK. Do naší ligy se zapojil až od šestého turnaje (Dostihy a sázky).
  2. skončil Bart – s velice slušným výkonem, jemuž prozatím náleží celkově 3. příčka v lize mezi juniory a určitě míří výše!
  3. místo Messi, 7. Kyllo-ren, 8. S.A., 9. Ronaldo, 10. Nikola, 11. Janar, 12. Zikmund, 13. Marty, 14. Elsa, …….. atd. viz aktuální tabulka po 7. turnaji, umístěna v dětském oddělení pobočky MK – Smíchov.

Toto čtvrteční odpoledne jsme prožili s velkou dávku napětí. A co nás čeká příště? 31.1.2019 se podíváme znovu na hru Tiket to Ride – mapa USA (klasika). Představíme si Tureckou dámu na desce 8×8 polí, kterou asi málokdo zná. Začátkem února si  zopakujeme Osadníky z Katanu. Přeneseme se pozvolna přes jarní prázdniny, abychom mohli koncem února vyzkoušet své štěstí právě při hře Osadníci z Katanu – základní varianta, na kterou se určitě spousta hráčů těší. Premiéra karet „Prší 48“ se, právě kvůli prázdninám a na přání některých účastníků „Deskovek“,  posune na březen.

Závěrem obvyklé upozornění: Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si. Poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní „hračky“ to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

Sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov, určitě Vám prozradí mnohem více. S přáním příjemné zábavy ve hře se na Vás těšíme. Přijďte si zahrát při klubovém setkání dne 31.1.2019 od 16:00 hod, a samozřejmě i při těch dalších každý čtvrtek…..

Váš team Ivana a Jarda S.