Ligan/Ligas – 5. turnaj, 2019 – 2020 V karetní hře „Prší 48“ – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Po dlouhé pauze, způsobené koronavirem COVID-19, jsme se opět mohli setkat u oblíbených deskových a karetních her. Naposledy jsme se k ligovému turnaji série Ligan/Ligas 2019/2020 společně sešli 29.1.2020 v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé na Dědině. Hrála se Královská zahrada.

Od 13.3.2020, v důsledku přísných hygienických opatření, došlo k úplnému zrušení volno-časových aktivit, vzdělávání i rehabilitačních pobytů. Školy se zavřely. Prázdniny byly poněkud delší a čas ubíhal pomalu. „Volné měsíce“ nám vyplnila internetová soutěž, do které se mohl každý, kdo měl k dispozici PC, zapojit. Spousta hráčů toho využila. Soutěž v Syllabatimu i v brazilské dámě probíhala prakticky po celé jaro i léto. Druhou polovinu školních prázdnin jsme věnovali budování naší nové Klubovny.

Již se zdálo, že je virová pandemie za námi a v září bude vše opět ve společenském i ekonomickém normálu. Bohužel, není tomu tak. V srpnu, díky tzv. „rozvolnění disciplíny“, koronavir nenápadně nabral druhý dech a se začátkem nového školního roku se projevil s mnohem větší silou než dříve. Společné akce ve větším počtu, za účasti všech hráčů z celé ČR, jsou díky novým cíleným či plošným opatřením prakticky nereálné, a tak jsme podobně jako všichni ostatní, nuceni improvizovat. Poslední tři turnaje ligy 2019/2020 jsme s předstihem uzpůsobili tak, že se mohou odehrát lokálně v jednotlivých centrech SONSů a TyfloCenter, případně v nově otevřené Klubovně SDS. Hráči sice nezměří síly přímo osobně se svými kamarády z jiných středisek, ale díky dosaženému skóre a štěstí ve hře jednotlivých účastníků můžeme výkony všech vzájemně porovnat a vyhodnotit.

5. turnaj sezóny jsme si zahráli v karetní hře „Prší 48“. Do hry o cenné body v tabulce vstoupilo celkem 20 hráčů. Každý měl možnost odehrát 7 partií u stolku se třemi hráči, započítaných do celkového skóre. Partie odehrané navíc nebyly do statistiky turnaje zařazeny.

První předehrávku (resp. lokální mini-turnaj) sehráli hráči z Dědiny dne 16.9.2020 v nové Klubovně SDS na Smíchově. Překvapivě nejvíce se dařilo Jardovi J., který neponechal nic náhodě a ze 7mi her získal plný počet 21 bodů!!! Svým výjimečným výkonem prakticky stanovil turnajový rekord, který již nešlo překonat, maximálně jej vyrovnat. Ostatním z Dědiny se dařilo celkem vyrovnaně. Díky tomu, že Jarda J. body moc nerozdával, hráči si i přes své vysoké nasazení a úsilí k vyšším bodovým ziskům nepřišli. Druhé místo získala Helenka Š. se 13ti body. Vojta J. a Irenka H. si rozdělili 3 místo se shodným ziskem 11 bodů.

Další lokální karetní bitva v Prší 48 proběhla 18.9.2020 v SONS v České Lípě. Do početné skupiny se mohl zařadit i rozhodčí, který doplnil třetí stůl. V turnaji se nejvíce dařilo Jaroslavě H., která se od maxima Jardy J. odchýlila o pouhé dva body. Zisk 19 bodů je však úctyhodný a je nejlepší za klub Deskovek SONS Česká Lípa. Druhá s výsledkem 17 bodů skončila Jana Ř. O třetí pozici se společně rozdělily Zuzka D. s Jarkou S. se stejným skórem 16 bodů. Ostatní hráči získali méně bodů, jejich výkony však byly velmi vyrovnané.

Do hry mohli dne 22.9.2020 ještě zasáhnout natěšení hráči z TyfloCentra Plzeň. V této skupince se objevila i asistentka rozhodčího Iva. Doplnila druhý stůl do potřebné trojice a mohlo se začít. S pochvalami za výkony začneme tentokráte od zadu. Tragicky se nedařilo Radkovi B. Podobně jako Fandovi D. z České Lípy, Radkovi nepřicházel v pravý moment důležitý „dobrý list“. Prakticky vždy, téměř na pokraji očekávaného vítězství, s poslední kartou v ruce, si postupně či na základě odhozených zákeřných sedmiček „dolízal“ tolik karet, že s tím povětšinou v dalším průběhu aktuální hry nešlo už vůbec nic dělat. Za chvíli zjistíme, kam Radka úspěch 12ti bodů ze hry v celkovém pořadí ligy Ligan/Ligas zařadil. Na pomyslných Plzeňských stupních vítězů skončili na 1. místě se 17ti body Eva S., na 2. místě Jana Š. a 3. místo s 15ti body obsadil Petr B. V Plzni i v České Lípě prostě vládnou sehrané ženy!

Závěrem tedy celková rekapitulace. V 5. turnaji ligy se ze zlata a poháru těší Jarda Jíra s 21 body, což ho v tabulce Ligan/Ligas 2019/2020 celkově vyneslo na 10. místo. Jaroslava H. dlouho statečně atakovala Jardův rekord, ale konečných 19 bodů stačilo v turnaji na 2. místo a stříbrnou medaili. Celkově ji v tabulce ligy patří dělené 5. místo. Na bronzové příčce skončily společně Jana Ř. z České Lípy a Eva S. z Plzně za shodně získaných 17 bodů. Obě obdrží bronz.

Před posledními dvěma turnaji zavládlo v absolutní tabulce ligy celkem solidní napětí. Zuzka D. na čele statistiky o dva body přeskočila Helenku Š. Ve hře o 3. příčku je ještě několik hráčů. Výsledky najdete v přehledné tabulce na našich internetových stránkách v sekci – Výsledky turnajů – Sezóna 2019/2020 – Ligan/Ligas 2019/2020.

Co nás ještě v lize čeká? Tedy pokud nám to koronavirus opět nezkazí… v říjnu 6. turnaj v kostkových hrách a v prosinci 7. turnaj v párty hře „5 sekund a Guiness Records Tips“ – týmové dvojice. Příležitosti k ziskům bodů ještě tedy jsou. Jde o to je jen chtít využít. Hrajte s námi!

Liga LIGAN/LIGAS je volno-časovou soutěží pro každého s jakýmkoliv zrakovým hendikepem. Kdo odehraje svůj první turnaj, stane se tak automaticky hráčem ligy v sezóně 2019-2020. Liga se skládá ze 6ti až 7mi samostatných turnajů. Nikdo nemusí odehrát všechny. Platí však, že čím většího počtu soutěžních klání se zúčastníte, tím větší šanci na celkové lepší umístění v lize budete mít.

Průběžné výsledky ligy Ligan / Ligas
Odkaz na fotogalerie

Jaroslav Slanina
V Praze dne 23.9.2020